Българският политически елит е неспособен втори ден да избере председател на 48-ото Народно събрание. Първата политическа сила ГЕРБ оттегли своята кандидатура за такъв, в лицето на Росен Желязков. Втората политическа сила - "Продължаваме промяната", също се отказва от своята - Никола Минчев. Консенсус между парламентарно представените политически сили няма и към този момент - по нито една тема, която вълнува българския народ.
България е изправена не само пред конституционна криза и въвлечена в изборна спирала, но и пред сериозни предизвикателства и зловредни явления и влияние, които предстоят за българските граждани и държавата - галопираща инфланция, двойни и тройни сметки за електроенергия за битовите потребители, с извеждането им на свободния пазар, глад, студ, увелищаваща се престъпност, отказ от законодателна дейност, от правосъдие и разпад на държавността.
Предстоят нови предсрочни избори, а преди тях - политически и правосъден удар отвън.

Любо Кольовски:

И консултациите, свикани от "Продължаваме промяната" за решаване на кризата с избора на председател на парламента се оказаха ялови. Политическият "елит" е безплоден. Или е в състояние да ражда само изроди?

Боя се, че следващото куче, което ще застане на парламентарния портал, ще е бясно куче. И така е редно.

Анна Заркова:

Едно много явно мнозинство се оформи още от първия ден в новоизбраното Народно събрание, което иначе зацикли като въртоглаво шиле пред камера.

Да, едно парламентарно мнозинство се формира поименно - пък кой каквото ще да казва и анализира - и се изяви шумно и очевидно.

С часове го гледахме и слушахме по телевизора: мнозинството на негодните за нищо партийни лидери и тяхната депутатска прислуга. Показаха ни го в репортажи на живо и БНТ, и БиТиВи, и Нова тв - некадърното, себично, користно, разнопартийно мнозинство, което ние (българите с избирателни права) би трябвало веднъж завинаги да изхвърлим от политиката.

Да, наша работа е, след като го виждаме, да го изметем име по име, както правим вкъщи с боклуците. Крайно време е, ако искаме България да я има и то такава, каквато я искаме.

Стоян Тончев:

48-о НС е мъртвородено.
Не може да има живот в нещо, което е без душа.

Те не могат един председател на парламент да изберат, а ние ще чакаме да решават проблемите на хората и бизнеса.

Radoslav Bimbalov, пред bTV:

България е парламентарна република, но през последните петнадесет години парламентът беше превърнат в това, което гледаме сега - един цирк. 

Отношението към парламента с години е такова, както и към цялата ни политическа система, че да виждаме това, което е в момента - изключителен разпад. Това е много страшно. То води или до създаване на авторитарен режим, или до залитане към много крайни и опасни последици от липсата на ясна политическа система.

Natalia Kiselova:

Парламент за един ден.

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.