Премиерът Кирил Петков днес съобщи, че очаква тези дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в България, за да подпише Плана за възстановяване, изготвен от правителството му. Такива бяха неговите очаквания и преди месец, когато ЕК не го прие за пореден път и удължи срока за остраняване на грешките по него с 30 дни. Вчера министър-председателят е успял да поприказва набързо и с президента на САЩ Джо Байдън, на когото се е оплакал, че в България се бори с "вихрушката, която Путин корумпира", вероятно имайки предвид думата "върхушка".

"Завършихме на техническо ниво преговорите с Европейската комисия. Радвам се, че Урсула фон дер Лайен скоро идва в България, за да подпишем Националния план за възстановяване и устойчивост. Благодаря на целия екип на Министерството на финансите (и Министерство на правосъдието, Министерство на енергетиката), както и на всички други министерства, които работиха толкова много, за да стигнем до тук" - отчете се Кирил Петков със снимка с шефа на ЕК.

"Корупцията е един от инструментите за влияние на Путин в България. Турски (руски) поток е добър пример - корупция, джипове на Аркад, три милиарда от нашите пари, изхарчени за чужда тръба! Това беше част от дискусията ни с президента Байдън тази вечер" - уточни министър-председателя Петков снощи.

Премиерът изрази и голямо задоволство, че е получил благодарности от президента на Украйна Володимир Зеленски.

"България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна и това беше ясно казано снощи от президента Зеленски, който ни благодари. Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите Украйна държави.".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.