Днес областният управител проф. Мария Нейкова връчи грамоти на отличени ученици в инициативи на НСИ. Домакин на събитието бе Областна администрация Бургас, където ученици от Търговската гимназия и от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника презентираха материалите, с които са се представили на национално ниво. 

Европейската олимпиада по статистика се организира за четвърти път на територията на България. Учениците от област Бургас се включват традиционно всяка година.

В надпреварата са се включили общо 757 ученици от 98 училища в 38 града, обединени в 301 отбора.

Успешно представилите се в националния кръг два отбора от ПГМЕЕ и Търговска гимназия получиха грамоти от Председателя на НСИ, г-н С. Цветарски и от областния управител проф. Мария Нейкова.

Учениците от област Бургас се включват за втори пореден път в националния кръг на Международния конкурс за статистически плакат. Тяхната задача беше да подготвят плакат на тема от областта на екологията, околната среда и устойчивото развитие, която да илюстрират със статистически данни от собствени проучвания или надеждни източници, като използват подходящи средства за визуализация. От включилите се 94 отбора от 24 града и 33 учебни институции в България най-много плакати изпратиха участниците от Бургас и Варна – по девет.

„Бургаските ученици всяка година дават редица поводи за гордост. Вашите постижения са сред тях. Нямам съмнение, че сте осъзнали необходимостта и смисъла от това да бъдеш образован. Успехите ви са подплатени с амбицията на вашите учители да ви предадат знанията си и вашето желание да приемете тези знания. Именно това е правилната формула за всеки успех. Горда съм с вашите успехи!“ – каза проф. Нейкова и допълни, че планира Областен съвет по младежки политики, в който желае присъстващите на тържеството ученици активно да се включат.

Отличия за инициативността и ангажираността на учебните заведения получиха директорът на ПГМЕЕ Роза Желева, Павел Чепов – директор на Търговска гимназия, Маргарита Бакалова – старши учител по икономически дисциплини от Търговска гимназия, Христина Кръстева – учител по статистика от Търговска гимназия и Румяна Георгиева – ЗДУД и учител по математика в ПГМЕЕ. Отличията връчиха директорът на ТСБ – Югоизток Калина Казанджиева и областният  управител проф. Мария Нейкова.

Олимпиадата е инициатива, насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля, както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек. Същевременно целта е да се мотивират учителите да използват иновативни методи на преподаване на математическите, обществено-хуманитарните и природните науки. Състезанието се състои от два кръга: национален и европейски.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.