"Щом България може да се изправи срещу Путин, всеки може", казва премиерът на България Кирил Петков пред "Ню Йорк Таймс"

Нашите партньори виждат корупцията като основен момент на влиянието на Путин в нашия регион. Ще издам заповед за пълна проверка на Южен поток. Това заяви премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на Министерски съвет, след като се завърна от САЩ.

Този тип проекти са точно това, за което се говори, когато корупцията се ползва за инструмент на външна политика, добави Петков.

Той потвърди, че са договорили два кораба за юни да пристигнат на цени, значително по-добри от цените на европейските пазари и на цените на „Газпром“ до този момент. Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителни преговори за дългосрочните доставки. Това дава възможност за пръв път България да има истинска диверсификация, каза Петков.

Имаме голям напредък за F-16 самолетите. Радвам се, че днес в МС вкарваме и дерогация за намаляване акциза на електроенергията и газа, каза още Петков.

"Щом най-зависимата от Русия държава, която е и с най-ниско БВП в ЕС на глава от населението, може да се изправи срещу Путин – значи всеки може", казва премиерът Кирил Петков пред "Ню Йорк Таймс".

Американското издание публикува на 11 май обширен материал за отношенията между София и Москва в контекста на войната в Украйна.

"Русия традиционно е имала огромно влияние тук, но се оказахме голяма изненада за тях. Те не разбират какво се случи", каза Петков.

"Намираме се под жестока атака в момента", обяснява премиерът и описва това като "опит да се извади от релси нашето правителство" чрез подстрекаване на размирици.

"Русия се опитва да ни превърне в пример за останалите", казва българският премиер за енергийното изнудване, което цели "да изстреля нагоре цените на енергията и да свали правителството".

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.