Министър и медиен олигарх са поискали да „падне“ главата на журналистката Валя Ахчиева. Твърди се, че двамата влиятелни мъже в държавата поставили ултиматум пред шефа на БНТ, че ако не спре предаването „Открито” и ако не уволни Ахчиева, няма да бъде пренебрегнат дългът от 26 милиона лева, които обществената телевизия е натрупала през последните години. Така БНТ няма да получи никакви пари за издръжка и медията ще бъде доведена до колапс. Това разкрива пред "Фрог ноз" източник от управляващата партия, споделя медията.

Припомняме, че бюджетът на БНТ е 70 млн. лв. Според финансови експерти, при един толкова голям дълг – по-голям от 1/3 спрямо годишния бюджет, никой министър няма право да отпуска на БНТ пари – това са парите на данъкоплатците. Трябвало е досега УС на БНТ да приеме специален погасителен план и  да се ликвидират задълженията. Но, финансовото състояние на БНТ от ден на ден се влошавало, категорични са източниците ни. БНТ- началникът  Каменаров е подписал предаването на Ахчиева да бъде свалено от програмната схема.

„Репресията срещу журналистите не е правен проблем. Това е политически проблем“, каза преди дни пред Фрог нюз Валя Ахчиева. Екипът ни я засече  случайно в Софийския районен съд, след като беше депозирала искова молба, с която тя оспорва наложеното и дисциплинарно наказание от шефа на БНТ Константин Каменаров – „предупреждение за уволнение”. Свалянето на „открито“ в много медии бе свързано с разследванията на Ахчиева за транспортната фирма „Юнион Ивкони“ и контролния орган-Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Според нашите източници, обаче става дума за доста по-сериозни неща, свързани с националната сигурност на страната. 

Не е тайна, че разследванията на журналистката през последните две години се съпътстват с не малко проблеми, включително и опити за налагане на цензура. Такава имаше при опитите на Ахчиева да покаже, че у нас контрабандно е внесена от Турция ваксината „Пентаксим“, докато здравен министър бе Петър Москов. Едно от предаванията на тази тема бе спряно. Фрог, обаче  го излъчи, след като се сдоби с него от източник от  службите за сигурност. Предаване за "Юнион Ивкони" и държавния орган, който контролила фирмата, също падна наскоро от ефир по неясни досега причини.

Не минават гладко и откритията за далавери при вноса на горива.  На 10 май м. г. няколко сайта, включително и  Факти. бг. информира, че „финансовият министър Владислав Горанов бил притискал неколкократно през последните две седмици Генералния директор на БНТ Константин Каменаров да не излъчва журналистическо разследване на Валя Ахчиева в предаването “Открито”, планирано за неделя 13 май 2018 г. Темата на разследването била за това, какво се случва със Закона за акцизите и данъчните складове и едни ЖП цистерни, пълни с газьол, разтоварен от руски танкер на варненското пристанище ПЧМВ“. За това Валя Ахчиева сезира Главния прокурор Сотир Цацаров. И тогава, покрай предварително избухналия скандал,  предаването „Открито” с разследването  за  пристанището във Варна  и танкера с гориво се излъчи по БНТ.

Вестник 24 часа цитира въпросното  разследване  на Ахчиева за това че,  „злоупотребите с горива идвали точно заради разминаването на срокове в Закона за акцизите и данъчните складове и Наредба на финансовото министерство.Законът за акцизите задължи от 1януари 2018 година, на всяко пристанище, където могат да се товарят или разтоварват танкери с горива, да има измервателни уреди, които да бъдат в 24 часова онлайн връзка с митниците и НАП.”

 Но, Ахчиева показа документа, с който финансовият министър Владислав Горанов подписва Наредба, която да удължи срока до 1 юни 2018 година.

И така пристанищата, включително и прословутото варненско пристанище ПЧМВ получават отсрочка – още 5 месеца без работа на контролните уреди. От предаването „Открито” стана ясно, че разнобоят е поправен от депутатите едва след 3 месеца. На 16.03.18 Парламентът записва новия срок от Наредбата и в закона за акцизите с изричен текст, че той ще важи със задна дата.

А след това скандално разследване, Ахчиева се появи на  друго пристанище – този път в Бургас. За да провери, как се изпълнява вече влязлата в сила Наредба за измервателни уреди на пристанищата.

В „Открито” от 10 юни, разследващата журналистка разкри сензационен факт, отново свързан с опасността от контрабанда на горива. Този път разследването й е за  „БМФ-Прот-Бургас“, собственост на братя Домусчиеви. Предаването може да видите ТУК.

 От репортажа става ясно, че по време на българското европредседателство, се случва нещо необичайно-един уред мери горивото, което тръгва от танкера към две посоки-за данъчния склад на „Инса ойл“ и към жп цистерните. Ахчиева отбелязва, че това е нарушение на закона, който е категоричен, че в тази работа не трябва да има човешка намеса. В същото време от „БМФ-Порт Бургас“ признават официално, че човек указва на уреда как да мери. Журналистката прави извод, че това създава предпоставка за манипулиране на данните, които се подават на контролния орган Агенция „Митници“. Любопитното е, че тя засича и танкер с газьол от Русия „Азов Маринер“, който липсва в първоначалните документи. Ахчиева установява, че горивото от него тръгва към базите на „Инса ойл“ в Белозем, които са собственост на петролния бос Георги Самуилов. Припомняме ви, че в началото на 2018 година Самуилов изненадващо купи контролния пакет от акции на Общинска банка.   

Преди няколко дни, сайтът EUelectionsbulgaria, базиран в Брюксел и финансиран от Европейския Парламент, излезе с остра реакция за случващото се у нас, като пусна материал, озаглавен:  „Сигнал за свобода на печата: Виден журналист е на прицел“. Припомняме ви, че „Репотрети без граници“ нареди страната ни през миналата година на 111-то място по свобода на словото, отреждайки й по-задно място в класацията от предходната година.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.