Днес изненадващо прокуратурата започна да разследва измами с еврофондове, като на официалния сайт на държавното обвинение е посочено само, че:

"Днес, 2 май 2019 г., Специализираната прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, извършва действия по разследване на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас за престъпления по чл. 248а, ал. 2 и ал. 5 от Наказателния кодекс – измами със средства от европейски фондове."

Близкият до властта официоз "24 часа" обаче съобщава, че:

"Мащабна акция на Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС се провежда в 5 града - София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас по ново разследване срещу бизнесмена Миню Стайков. Става дума за измами с еврофондове"...

LIBERTA.BG научи от свои източници, че днешната акция срещу Миню Стайков е свързана с изтичащата на 5 май 2019 г. мярка "задържане под стража", наложена му по провалилото се до този момент разследване за притежавана от него незаконна фабрика за производство на тютюневи изделия. Вероятно целта на днешната "земеделска акция", която по обясними причини не е насочена към министъра на земеделието и бивш шеф на ДФ "Земеделие", спуснат да ни обяснява от сутрешен тв блок колко е чист и как няма представа за разпределението на средства от еврофондове в поверения му ресор, е да бъде поискано от съда ново 8-месечно задържане в ареста за бизнесмена Миню Стайков

По-интересното е, че...

LIBERTA.BG узна, че днес Миню Стайков е входирал до Главния прокурор Сотир Цацаров искане за отвод на наблюдаващия по делото му прокурор Ангел Демирев Кънев.


Ангел Кънев, прокурор от Специализираната прокуратура

В искането за отвод на спецпрокурора, Миню Стайков излага факти и обстоятелства за близки търговски отношения между прокурор Ангел Кънев и Антон Щерев и Атанас Петров, основатели на прекия му бизнес-конкурент Винпром Пещера АД. Близостта с прокурор Ангел Кънев е видна от реализирането на серия от сделки за придобиване от него на недвижими имоти от фирми, свързани с Щерев и Петров. Сделки, които са публични, отразени са в Имотния регистър и касаят поземлени имоти, намиращи се в общините Поморие, Тополовград,  Елхово, Малко Търново.

Други основания, поради които Миню Стайков иска отвод на прокурор Кънев от досъдебните призводства 1140 и 1617 от 2018 г., търсейки справедлив процес и безпристрастност, са:

- Притискане на свидетели да лъжесвиделстват;
- Набавяне чрез НАП, в нарушение на закона, на информация, която представлява данъчна и осигурителна тайна.

Очаква се решението на главния прокурор - ще отведе ли прокурор Ангел Кънев от процеса срещу Миню Стайков и как ще обясни държавното обвинение избора му за наблюдаващ прокурор, при наличието на имуществени сделки между него и дружества близки до конкуренти на Стайков - основателите на Винпром Пещера АД? Каква е целта на днешната "земеделска акция" и може ли да се направи обосновано предположение, че едно ново задържане на Стайков в ареста за 8 месеца удовлетворява преките му търговски конкуренти и това е търсеният ефект от занятието? Безпристрастно ли е държавното обвинение в процеса срещу Стайков и води ли се единствено от върховенството на закона в търсене на обективната истина или има користни подбуди?

От публикации в други медии LIBERTA.BG видя, че прокурор Ангел Кънев е отказал коментар по темата.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.