Протестът е насрочен за днес, от 18.00 ч., пред сградата на Съдебна палата в столицата София

На 24.10 е финалното изслушване на единствения кандидат за Главен прокурор и така наречения избор във ВСС. Загряват с искане за оставка на Председателя на ВКС Лозан Панов. Олигархията отдавна овладя Прокуратурата, а сега иска да стори същото със Съда, чрез готвеното назначение на кандидата на Делян Пеевски. Зависимостите и влиянията в Съдебната власт са вече явни, сега броят гласовете. Но ние сме готови да ги осветим и да се опитаме да ги възпрем, като организираме и жива верига със светлини и фенери в Триъгълника на властта на Ларгото и кажем ясно, че не приемаме тази гавра с Правосъдието, правата и свободите ни! Пратете линк към това събитие на всички ваши приятели и ги помолете да бъдат с нас на 23.10 пред съдебната палата и Ларгото, и да си вземат отпуск на 24.10, защото сега се решава бъдещето, нашето и на децата ни - в каква държава ще живеем, в кой свят искаме да бъдем!, гласи събитието, организирано във Фейсбук.

Ден преди ключовия избор за следващ главен прокурор инициативата "Правосъдие за всеки" ще проведе поредния си "Марш за право и свобода". Той е под наслов "Светлината пробива мрака" и е срещу кандидатурата на единствения номиниран за поста - настоящия зам.-главен прокурор Иван Гешев, съобщава БНР.

"Маршът за право и свобода" ще тръгне от Съдебната палата от 18 часа, ще премине през площад "Независимост" и ще завърши пред Народното събрание. Организаторите заявяват намерението си да се съберат и утре пред сградата на Висшия съдебен съвет по времето, когато съдебните кадровици ще изслушват концепцията на Иван Гешев за развитието на държавното обвинение през следващите седем години.

Утре ще е и самото гласуване. За да бъде избран, заместникът на Сотир Цацаров трябва да получи подкрепата на най-малко 17 от членовете на Висшия съдебен съвет.

"Предстои решителният ден - денят на истината или денят на позора, денят, в който ще се определи бъдещето ни като държава за дълъг период от време. И не толкова, защото това е денят на избора на нов главен прокурор, а най-вече защото това е денят, в който ще стане ясно дали съдебната власт ще може да се откачи от примката на мафията и олигархията, дали ще живеем в правова и демократична държава или в подобие на полицейска диктатура, облечена в обслужващи червени тоги!

Една тога трябва да остане незасегната от тази срамна процедура с единствения кандидат и това е съдийската, защото Съдът е висшият арбитър на Правото и истинският пазител на правата ни. Ако позволим да превземат Съда и да овладеят напълно Прокуратурата, то заличаваме всичките си надежди, мечти и планове за по-добър живот и европейско бъдеще, като правим безнадеждни поне три поколения - нашето, това на децата и това на внуците ни", пише на сайта на "Правосъдие за всеки".

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.