Президентът Румен Радев смята, че увеличаването на заплатите на политическия елит е оправдано само, ако бъде обвързано с реалното повишаване на благосъстоянието на българските граждани. Нали не очаквате, че ще обсъждаме 4-годишната програма на кабинета "Борисов-3", която изведе хората на улиците, попита той.

Радев участва в тържество по повод 105 години от създаването на Съюза на българските писатели в НДК, предава БТА.  Пред журналисти преди церемонията той коментира актуални политически събития.

Попитан за среща с премиера Бойко Борисов, той посочи, че такава ще има, "когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалният срив на инвестициите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа".

Нали не очаквате, че ще обсъждаме 4-годишната програма на кабинета "Борисов-3", която изведе хората на улиците, попита той.

На журналистически въпрос за ситуацията в кабинета в момента, президентът посочи, че не се меси в кухнята на коалициите и на партиите. А дали би дал морална подкрепа заплатите на народните представители да бъдат намалени, Радев посочи, че увеличаването на заплатите на политическия елит е оправдано само, ако бъде обвързано с неговата дейност по отношение на реалното повишаване на благосъстоянието на българските граждани. Такива тенденции засега няма, посочи президенът и допълни, че една от причините българските граждани да бъдат днес по улиците е и това, че те не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си.

Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата си, отбеляза държавният глава.

По повод коментарите от последните дни за неговото трудово възнаграждение, Радев посочи, че не той определя заплатата на президента, а Народното събрание. По думите му народните представители са в пълното си право да я намалят както намерят за добре.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.