Провокирана от спора между София и Скопие и българската блокада за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, германски дипломат излезе с разкрития за създаването на ГЕРБ и за оказаната помощ от Бавария на Борисов и Цветанов.

Гудрун Щайнакер, бивш заместник-посланик на Германия в София и бивш посланик в Скопие, разказва пред македонската редакция на Дойче веле, че през 2006-2007 г. Западът е търсил алтернатива - с надеждата икономическият и криминален елит в България, главно от бившите комунистически тайни служби, да бъде поставен под контрол.

"Това, за съжаление, не се случи и до днес. Всъщност тези елити само се подмладиха - синовете, дъщерите и протежетата на първата гвардия след падането на комунизма сега са на власт. И няма промяна - те продължават да си делят ресурсите на страната, включително субсидиите от ЕС", коментира Щайнакер.

"Партийната база на ГЕРБ бяха полицейските сили"

ГЕРБ беше създадена със значителна помощ, предимно от "Ханс Зайдел" - фондацията на Християнсоциалния съюз. Дори и името на партията беше измислица на съветниците от фондацията. Години по-рано Бавария, с помощта на фондацията, имаше важна роля в реформирането и оборудването на българската полиция и изгради добри отношения със страната, разказва Гудрун Щайнакер.

Тя е заместник-посланик на Германия в София именно от 2006 до 2009 г., а от 2011 до 2014 г. е посланик на Германия в Скопие.

Имаше надежди, че напористият Цветан Цветанов, дългогодишната дясна ръка на много популярния кмет на София Бойко Борисов и вътрешен министър от 2009 г., ще успее да въведе ред. Партийната база на ГЕРБ бяха полицейските сили в България, в които Бавария вече беше инвестирала сериозно, отбелязва Щайнакер.

БСП не е алтернатива

След 11 години резултатът е скромен. ГЕРБ са на власт почти непрекъснато от 2009 г. насам. Елитите са същите като преди. Корупцията процъфтява с нови методи, за да се присвоят дори и парите от ЕС, констатира дипломатът.

Борисов, за когото се твърди, че му е писнало да управлява, иска да издържи до изборите и да осигури властта на ГЕРБ. Българската социалистическа партия, която възникна от комунистическата партия и диктуваше политиката в страната повече от 15 години, не е алтернатива. БСП едва ли ще успее да сложи край на преплитането на икономиката, политиката и организираната престъпност, в които и самата партия е замесена, прогнозира Гудрун Щайнакер.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.