Николай Марков за Liberta.bg

С умишления срив на сайта на търговския регистър се прикриват десетки милиарди евро. Те са в обектива на едно много голямо международно разследване, за което все още българските граждани не знаят.
Ако се опрем на Декларацията за независимост на САЩ, там пише, че когато една власт става опасна за своя народ, той има право да въстане срещу нея. А щом това е валидно до ден днешен в най-голямата демокрация в света, защо у нас се счита за антидържавна дейност?! 
Имунната система на Европа не работи, а Меркел е делегитимирана като политик, смята бившият кадър на НСО - подполк. Николай Марков

Все го отлагахме този разговор. Докато срещата на четири очи, в бетонните градини на к.к. „Сл.Бряг“ не ни изправи лице в лице.
ВНВУ „Васил Левски“, право, НСО, шеф на спецзвено за антитероризъм, консултант - огромен океан от риск и знания, съчетани с достойнството да не си зависим и да не падаш на колене.
“Не може да имаш достойнство, ако някой те контролира“,смята моят събеседник, с когото цели четири часа не стигнаха, за да изприказваме всичко. А „всичко“ - за него е България и закона.

Интервю на Таня Анастасова

- Автоклавът е зареден, тенджерата ври и всичко е заспало. Хлопнахме ли катинара на Републиката, господин Марков?

- Не мисля, че е хлопната вратата, нито, че е заключен катинарът. Считам, че сме в изключително тежка държавническа криза и тя се дължи на едно безхаберно правителство и на решения, които се взимат от малограмотни хора.

- Попаднали веднъж в „голямото задръстване“, по думите на Кеворк Кеворкян, имаме ли шанс за скорошно измъкване?

- Не би било оптимистично, ако не вярваме, че имаме шанс. Аз съм оптимист. Ще намерим пътя, длъжни сме да го намерим, защото противоположното е безпътица. Ние нямаме право да влизаме в тази безпътица, защото, независимо от ситуацията, в която се намираме, имаме след нас други поколения, на които трябва да завещаем нещо.

- Защо евролибералните европейски управници, приемат за приятелско управлението на Борисов.Само подчинението ли сработва, или има и други механизми, непознати за широката публика?

- Прилагат се повече непознатите механизми за широката публика. Много малка част от тях са политически. В повечето случаи става въпрос за конюнктурни политечески връзки, които са на границата на престъпленията. Европа е обхваната от една вълна на див либерализъм, който не е подчинен на икономическа логика. Нито един икономист - европейски или наш - не е в състояние точно да дефинира какво се случва и какво се преследва от тази икономическа ситуация. На практика държавността се заличава по един икономически модел, който предполага създаване на престъпни кланове в почти всички държави. Не говоря само за България. Тук това е проектирано като фамилии - камористки принцип. Те не са непознати за обществото, защото са от старата номенклатура, дълбоко позната на публиката. Проблемът в България е, че по-голямата част от контрола е извън територията на нашата държава и извън територията на Европейския континент, т.е. -  ние се управляваме по една мафиотска система ,която не е подчинена и зависима от българското законодателство.

- Това, че се разгражда имунната система на държавите, не отрезвява ли Меркел и компания? Речта на Орбан не им ли служи за освестяване?

- Имунната система на Европа на практика не работи. Това е, може би, автоимунно заболяване, в което е вкарана. Ситуацията е много опасна. Меркел е делегитимиран политически лидер на централната европейска политическа сцена. Голямата подкрепа е на Зеехофер, чиято политика е противоположна на тази на Меркел. По-скоро мисля ,че е поела ангажименти, при това  финансови, касаещи целия ЕС, които трябва да изпълни докрай, за да може да бъде заменена от една друга политическа система, която да вкара някаква стабилност и предсказуемост.

- Сега, от Европа към у нас. Вие сте и тялом, и духом с Босия. Има ли опасност внесените от него документи в Парламента, изобличаващи корупцията в ДАИ и Министерство на транспорта, да изчезнат?

- Там са под 20% от документите, които реално притежава Босия. Другите са надлежно съхранени. Знаете, че подкрепата и доверието на тази институция са под 3%. Би било глупост да предадеш всичките си доказателства на някой, на когото не вярваш. Доказателствата, обаче, за министър Московски, са на лице. И те са безспорни и не подлежат на анализи. Части са от прокурорско заключение на главния прокурор, в което се описва този факт и има изказване на Московски, че той не може да се справи с това нещо. И това значи, че някой стои над него в схемата. Има конкретно арестувани корупция в ДАИ хора и светкавично възстановени на работните си места. Кой стои над министъра?

-  Станахме свидетели през последните месеци на много "покойници": Търговски регистър, КФН, ЗД „Олимпик“. Чистка, вътрешен саблен удар, размагнитване или нещо друго? А може би всичко?

- Моето заключение от фактите, които знам е, че това е умишлено деяние. То не е следствие на електрически или други процеси. Няма държава в ЕС, в която да се случи това с един сериозен регистър, в който данните, анализирани в дълбочина, могат да покажат изключително много зависимости на търговски дружества. Няма такава държава, в която това да се случи, и правителството да не си подаде оставката. Тук се омаловажава, но то е изключително важно. Наясно съм, че прокуратурата за пореден път ще замълчи или ще каже, че са технически проблеми. Но моята информация е, че се прикриват десетки милиарди евро, които са в обектива на едно много голямо международно разследване, което все още българските граждани не знаят.

- Не е Магнитски акт?

- Не.

- Като Ви четат в социалните мрежи, изглеждате така, сякаш ей сега ще вземете "Мазалат"-а и ще разчистите прегрешилите, а в личен контакт сте тих и обран. Два образа или многоспектърен човек сте, господин подполковник?

- Зависи от читателите, зависи и от наблюдателите. Интелигентността на човека определя какво ще види. Обикновено всеки вижда в другия това, което може да види. Ако в острото ми слово някой прочита агресия, то означава, че не може да стигне до дълбочината на думите. Ако в личните си срещи вижда в мен само благост, това значи, че точно това иска да види. Всеки човек е вселена и никой образ не е еднозначен.Сложни сме, ние, хората. Божии подобия. Ако някой може да разбере Господ добър ли е или лош, нека го каже открито. Аз лично не мога.

- Тайна ли е настоящата Ви работа?

- Не е тайна. Нищо не е тайна в моя живот. Занимавам се с юридически услуги - консултирам тъговски дружества, инвестиционни. Не работя с държавата в нито едно направление - нито с обществени поръчки, нито с един лев, свързан с българската държава. Живея един скромен живот, за да издържам семейството си. И съм благодарен. Защото, като известен и разпознаваем публичен образ, аз нямам право на грешки.

- Не изглеждате на човек, платил цена да говори това, което мисли!

-.../Замисля се/...Аз никога не съм искал да бъда част от службите или държавен служител. Бях идеалист, когато бях там. Докато не влязах, нямаше откъде да разбера как изглеждат нещата. Вярвах, че има някакви морални ценности и национални идеали на хората от държавната власт. Качествата, които имам, ми позволяват да оцелявам във всяка среда. За мен не е бил проблем, че няма да бъда държавен служител. Напротив! Откакто не съм такъв, живея по-добре. И тук е времето да Ви попитам Вас един въпрос: ако аз съм злоупотребил през годините като държавен служител, смятате ли, че досега тези неща нямаше да са извадени на показ или вкарани в съда?

- Без да отговоря, ще Ви задам следващия въпрос. Комплимент или обида е определението за Вас „неконтролируем“?

- За мен е абсолютен комплимент. Защото, ако аз по някакъв начин допусна, че може да ме контролира някакъв австралопитек с власт, това означава, че трябва да се самоубия. Защото няма да мога да си погледна децата, камо ли майка и баща, и приятели. Кой трябва да ме контролира?! Не е ли законът, който трябва да създава отношения и правила между нас?! Това, което ме питате за неконтролируемостта, съм го чувал. Но не ме е обиждало, нито уязвявало. Защото не можеш да живееш с достойнство, ако някой те контролира. Единствено над мен е законът. Спазването му ни прави свободни.

- Какъв е полезният ход да си върнем пленената държава?

- За  кръв не съм призовавал, за бунт - ДА! Ако се опрем на Декларацията за независимост на САЩ, там пише, че когато една власт става опасна за своя народ, той има право да въстане срещу нея. А щом това е валидно до ден днешен в най-голямата демокрация, защо у нас се счита за антидържавна дейност?! Не зная формулата на бунта. Няма формула, по която безболезнено да извоюваме демократичните права. Лошото е, че всеки живее сам за себе си. Това е причината ние да нямаме едно национално тяло. И оттам престъпници влязаха в политическата власт и вършат беззакония. За да се изправи това, не може да стане без болка или бунт за смяна на властта, докато накрая не направим политическа криза и да се разбере, че това единствения начин да се отпуши съдебната система. Единствената врата за отпушване на такава криза е, да има вкарани в затвора политици от всички политически партии. Гражданите да заживеят с чувство за справедливост. Не виждам друго решение. Не говоря за преврат, а за тежки политически кризи - ако трябва на всеки 6 месеца ще ги сваляме, но да принудим Европа, ако трябва насила да започне съдебната система да съди прегрешилите политици и да бъдат въдворени в затвора. Това е единственият безкръвен начин. Ще платим икономическа цена, но трябва вкараме политици в затвора, за да постигнем справедливост.
Докато се делим на "сини", "жълти", "червени" и всякакви други, никога няма да имаме общо съзнание.

 

Слънчев бряг, 25 август 2018 година

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.