Американски сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Това се случва в началото на предизборната кампания за изборите за следващ български парламент на 4 април. Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения.

Изявлението беше разпространено в четвъртък и в него сенаторите казват, че искат да видят по-силни отношения между САЩ и България, като споменават сигурността и енергетиката.

Според тях "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения".

Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо.

"С наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности", казват двамата.

България беше разтърсена от демонстрации миналото лято, когато хиляди излязоха да протестират срещу корупцията и настояваха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

България е член на НАТО и Европейския съюз, но е на последно място в блока в класациите на "Репортери без граници" за медийна свобода и на Трансперънси интернешънъл за нивата на възприятие на корупцията, припомнят двамата.

"Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Правителството и правосъдието трябва да положат усилия, за да гарантират, че законът е еднакъв за всички, не само за някои, и че медиите ще имат свободата на съобщават истината без да са заплашени от тормоз, насилие или наказание", пишат още сенаторите.

Менендес и Риш припомнят, че в продължение на осем месеца българите са протестирали срещу корупцията.

"И в духа на нашите дългогодишни отношения, Съединените щати трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона. Предприетите от България стъпки в тази посока само ще заздравят още повече нашите отношения", завършва писмото.

Сенаторите споменават за сътрудничество в сферата на енергетиката, но не споменават конкретни проекти. САЩ са разтревожени от изграждането на българска територия на газопровода "Турски поток", който пренася руски газ за Сърбия.

Вашингтон се противопоставя на проекта и вече прие законодателство, което позволява налагането на санкции на фирми, които участват в строителството му.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.