В началото на месеца Валери Станков публично поиска извинение от Стефан Цанев, като заяви готовност за съдебна битка в защита на интелектуалния си труд (тук). Впоследствие се оказва, че интригата между двамата поети е създадена от медии, които са изфабрикували интервю със Стефан Цанев, което той никога не е давал.

Вижте какво написа по този въпрос Валери Станков, който представя и писмото до него, изпратено от Стефан Цанев:

"ДОСТОЙНО ЕСТ!

Това мога да кажа за писмото, което получих като отговор току-що от поета Стефан Цанев по повод две негови "интервюта" - във "Вестник Зора" и в сайта "Между редовете", които той никога не е давал пред когото и да е било от българските "журналисти", и в които се цитира част от мое есе, публикувано в далечната 2002-а година.

Ето го и самото писмо:

Валери, аз не ползвам ФБ и щях да осъмна с призовка в съда, ако нашият общ приятел архитект Иван Стефанов не беше ме известил какво се случва.

Валери, аз не съм давал никакво интервю в сайта „Между редовете“, нито във вестник „Зора“ и не съм присвоявал въпросния текст от твоето есе „Моята България умира“.

Ако се взреш във въпросната манипулация, ще видиш, че не става дума за никакво мое интервю, а това са мои фрази, вземани от различни мои интервюта, под два от пасажите в скоби се споменава, че едното е взето от вестник „Стандарт“, другото от в. „Монитор“. Сред цитираните мои думи е вместен и пасажът с откъса от твоето есе - все едно че и този текст е мой.

На пръв поглед може да се помисли, че това е неволна грешка. Обаче човекът, който е копирал този откъс от твоето есе, не може да не е прочел преди това кой е авторът на есето!

Приписвайки ми твоя текст, манипулаторът е разчитал на двоен удар - да уязви и двама ни: теб - че те крадат, мен - че съм плагиатствал. Скандалът е бил добре заплануван и за малко да успее за радост на злорадата публика.

Валери, ти си голям поет и за мен ще е чест да бъдем приятели.

Приемам твоята идея да дадем заедно под съд сайта „Между редовете“ и вестник „Зора“, за да изчистим докрай недоразумението между нас и да покажем, че е възможно двама поети заедно да се изправят срещу подобни гнусни манипулатори, които се опитват да ги насъскат един против друг.

Стефан Цанев

8 октомврий 2018 г. 
гр. София, 14, 25 ч."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.