Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това заяви пред медиите председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия в края на годината избор на нов главен прокурор.

По думите му, без реформа във Висшия съдебен съвет, изборът на главен прокурор е предопределен. В същото време той изрази и позиция, че преди да се избере нов главен прокурор, много трудно могат да бъдат направени промени във връзка с контрола и правомощията му.

Панов обясни, че един от акцентите на срещата с Радев е бил, че главния прокурор в България има правомощията да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за каквото си поиска.

За разлика от главния прокурор Сотир Цацаров, който се срещна вчера с държавния глава, Панов изрази мнението, че започналите разговори по темата са навременни, съобщи БТА.

7-годишният мандат на Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

Лозан Панов допълни, че по време на срещата днес е подновил предложението си за промени в Конституцията за мястото на прокуратурата в съдебната система и за правомощията на главния прокурор. Той беше категоричен, че прокуратурата "ясно е показала, че обслужва управляващите".

На въпрос за сваленото доверие към него от премиера Бойко Борисов, Панов отговори, че в демократична страна всеки има право да се доверява на когото си поиска.

Лозан Панов коментира и готвените от Данаил Кирилов промени в Закона за съдебната власт. Според него промените трябва да бъдат насочени към възможността да се разследва главният прокурор, но не и председателите на ВКС и ВАС. Причината е, че за разлика от прокуратурата, съдът не е пирамидална структура и председателите на върховните съдилища не могат да оказват влияние на съдиите.

На разговора президентът посочи, че обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.

Утре президентът Румен Радев ще проведе две срещи – с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. В четвъртък Радев ще проведе разговор и с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.