„Ако противоборството в БСП не се овладее, това би могло да доведе до такъв процес на роене, какъвто наблюдавахме в СДС след 2001 година.
Тези процеси няма как да не отслабят БСП преди местните избори. Аз не съм адвокат на партията, но с това, което направи лидерката, обърна всички срещу себе си. Безразсъдно е да отвориш война на много фронтове.“ 

По какъв път ще продължи БСП след извънредния конгрес? Как ще се отрази вътрешната „гражданска война“ в най-старата партия? Къде сгреши лидерката и ще успее ли левицата да демонтира ГЕРБ от властта при това състояние? Въпроси, които много хора си задават с днешна дата.
LIBERTA.BG представя гледната точка на политолога и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Стойчо Стойчев.

-    Доцент Стойчев, след извънредния 49 конгрес на БСП дълго ще се нищят въпросите около него и оттеглената оставка на председателят на БСП Корнелия Нинова. Какъв е вашият прочит?

-    Три неща мога да кажа. Първото е, че оттеглянето на оставката по време на самия конгрес, в последния момент, показва че вотът за Нинова сочи евентуална загуба, ако тръгне на преизбиране. Затова тя е предпочела вариант, в който остава на поста. Иначе, ако е била сигурна в преизбирането си, нямаше да го направи.

През последните няколко години видяхме, че тази политика вътре в партията се прие скептично от някои членове, най-малкото от тези на пленума. Второ, конгресът показа, че партията формално все още стои монолитна, но вътре в нея има голямо противоборство. Това е една група хора, която подкрепя лидера, най-вече младите, които до скоро не са участвали в политическия живот и изпълнителната власт - един нов елит в БСП, който имаше възможност за развитие благодарение на Нинова. Тези хора са персонално лоялни на лидера, защото без нея трудно биха получили позициите, на които стоят в момента. В другата група са всички противници, които не е задължително да харесват Станишев. Те просто са обединени в момента, защото имат един общ враг в  лицето на Корнелия Нинова. Разбира се, там има и компрометирани публично фигури, но има и хора, които са долюбвани, но изчерпани по време на прехода. Нинова и хората около нея признават, че ролята на БСП по време на прехода е негативна. Те казват: ние трябва да махнем хората, които ръководеха прехода, т.е. има една негативна оценка за участниците в изпълнителната власт от тогава. Ако това противоборство не се овладее, би могло да доведе до такъв процес на роене в БСП, какъвто наблюдавахме в СДС след 2001 г. Защо би се стигнало до там?! Защото Корнелия Нинова не проявява към момента никаква склонност към компромис. Тя се възприема  /може да е умишлено, може отвътре да и идва/ като Маргарет Тачър – твърда, безкомпромисна, взима решения и ги отстоява докрай. Това за някой хора изглежда привлекателно и добро, но в нашата политика изглежда неприложимо. Защото Великобритания е хомогенна страна в културно-политическо отношение. Тя е мажоритарна страна и приема мажоритарни лидери. Големият проблем е, че вътре в партиите от Освобождението до днес винаги имаме големи интереси и големият лидер е този, който може добре да ги балансира. А тип политици като Маргарет Тачър през годините сме имали двама - Стамболов и Иван Костов.
Третият лайтмотив от конгреса е, че тези процеси няма как да не отслабят БСП преди местните избори. Хората, които са против Нинова, най-малкото ще бъдат демотивирани  да работят за кампанията. Като гласове е много вероятно БСП да има по-добър резултат от от 2015 година, когато беше едно голямо дъно. Но 2015 дойде след 2014 година, когато имаше ежедневни протести срещу правителството на Орешарски, после загубата на парламентарните избори, което предопредели много слабия резултат на левицата. Но пък това доведе до избора на Нинова, защото хората търсеха алтернатива.

-    Говорейки за слабостите на Нинова, много тълкуватели пропускат нейната заявка за реформиране на БСП отвътре, а после и на държавата. Дори и далеч от Тачър, не може ли да й се признае опит за такова реформиране, независимо дали е трусово или с по-меки средства?

-    Едно е да реформираш умно, друго е да реформираш по талибански. Използвам последното сравнение, защото в световната политология мнението е еднозначно - политиката единствено и само може да спечели от професионални политици, такива, които живеят от нея, за които тя е основна професия. Ако трябва да го принеса към БСП, това са хора като Янаки Стоилов, Георги Пирински, които са от десетилетия в политиката.

-    Моля ви, и Станишев е бил само в политиката и никъде другаде, ще си позволя да оспоря това твърдение!?

-    Да. Но защо тези хора са полезни?! Защото те мислят дългосрочно за оставането си в политиката. Те не се стремят да дойдат за три години, да капитализират нещо, да направят някакво законодателство, няколко схеми и след това да не им пука какво става. Затова те внимават за своята репутация, спазват партийната дисциплина, за да са отново в листите и да бъдат преизбрани, а не да фалират държавата за четири години. Защото, ако стане криза и са в управлението, те трябва да я оправят. Това е дългосрочна визия в управлението. И когато ти изкараш тези кадри и сложиш на тяхно място други хора, това е дисонанс в системата. И виждате, когато бяха изчистени тези хора, БСП започна много по-трудно да се ориентира в парламентарните игри. Янаки Стилов е добър специалист, знае парламентарните хватки за прокарване на решения, за използване на процедури, реплики. Няма как да ги махнеш, защото старите акули ще изяждат младите. Така че, когато замахнеш с брадвата, махаш един, двама, а пък с другите се разбираш, казвайки, че не може по старому, че вече ще има нови правила. Аз не съм адвокат на партията, но с това, което направи лидерката, обърна всички срещу себе си. Казвам това, защото съм безпристрастен, нямам никакъв ангажимент - нито с БСП, нито с някоя друга партия и това ми помага, може би, да гледам без емоция, по-трезво, отвън. Безразсъдно е да отвориш война на много фронтове. Ти трябва да си даваш сметка – можеш ли, не можеш ли? Аз не съм съгласен с една спекулация, че видите ли, тази съпротива отвътре е по вина на Бойко Борисов. Доблестното поведение означава, че трябва да поемеш отговорност и за някои грешки, които си направил. Не съм склонен да приема, че Борисов е направил Сергей Станишев председател на ПЕС и вярвам, че така мисли всеки, защото премиерът няма това влияние. Нито е чак такъв стратег, че да провижда в годините и да го използва чак сега. За да бъде Станишев председател на ПЕС, това означава, че той е припознат като лидер в лявото, не само в България, но и в Европа. Не може с такъв човек, който действително е фактор в европейската левица, да се отнасяш по такъв начин. Той има декларирано желание да се яви /забележете!/ на европейски, не на национални избори. Шефът на ПЕС иска да бъде в листата на собствената си партия и ти да го махаш. Това беше еманацията и ако искате, кулминацията на тази политика – вън всички, които не ти харесват. Може да не го харесваш, може дори да се мразите, но няма как да постъпиш по този начин малко преди избори и да очакваш нещо друго. В крайна сметка избиратели го качиха дори на второ място. Това са сигнали, с които човек трябва да се съобразява. И какво се получи?! ГЕРБ ще спечелят от цялата ситуация на това разеделение в следващите избори. Аз ви го казвам. Сега юли и август ще почиват, през септември драмите ще се разгорят отново и ще видим този резултат през октомври.

-    Тези твърдения вече се чуват, но кажете, защо всички се ровят толкова много в проблемите на БСП с Нинова, като това не се наблюдаваше при един Миков, да речем, нито при Станишев, да не говорим за другите партии?

-    Защото вътрешнопартийно в момента БСП е разделена на два лагера. При Миков и Станишев говориха за някакви лобита, групи, които нещо се договарят, правят. А в момента има два лагера – на младите и всички останали срещу тях. И този сблъсък няма как да не произведе внимание. А БСП не е като ДПС, които като решават вътрешните си проблеми гледат нищо да не се разбира и вижда. И даже с ДОСТ като се разправяха по места, се стремяха нищо да не излиза. При БСП не е така, там са друг тип политици, всичко е публично. И не ГЕРБ е виновен за цялата тази ситуация, а по-скоро Нинова сама си го направи.

-    За да сме коректни, макар и без доказателства на този етап, нека отбележим казаното от Корнелия Нинова - за огромния натиск по места на техни членове, за банков натиск по изискуеми кредити дори, а тя спести имена, с мотива да пази хората. Ако се появат доказателства, значи че не само „Корнелия си го направи“, а имаше и „помагачи“?

-    Когато българските политици казват нещо, аз съм много скептичен. Ако действително е имало такъв натиск, то все един от тези хора щеше да излезе и да каже. Знаете как действа медийната среда в България. При положение, че никой не излиза, е възможно това да не е истина.

-    Като знаем в каква мелачка се намираме, много трудно някой ще набере кураж да го направи!

-    Повярвайте, хората в България са смели! Твърде много се преекспонира, че се страхуват. Аз готвя емпирични изследвания и се занимавам с криминални пазари - купуване на гласове, контролиране на вот. Навсякъде, където съм ходил, и в циганските квартали има хора, които говорят, правят се журналистически разследвания и то за далеч по-големи престъпления. Хората от Делиормана и Кърджалийско излизат и говорят срещу ДПС, тя няма как да защити тези активисти с цялата възможност на лидерството си! Какво друго да каже Нинова, за да защити оттеглянето на оставка в последния момент?! Трябва рационален аргумент и той е – оттеглям я, защото на места има страшно голям натиск. Това е пи ар и стратегия.

 
 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.