В ход е кампания за гражданска номинация за избор на нов главен прокурор. Акцията е на гражданското движение БОЕЦ, а след обсъждане на направените номинации от началото на 2019 г., изборът е за следовател Бойко Атанасов. “Ако трябва ще излезем на площадите, но няма да позволим на мафията да си спечели още 7 години безнаказаност“- написа в профила си във фейсбук Георги Георгиев.

Прекият избор на един от тримата големи е един от начините за промяна на системата, смятат ще бойците. Самото предложение се ражда в началото на настоящата година. На 17 април, на организираната от ГД „БОЕЦ“ и Инициатива „Правосъдие за всеки: Конференция „Независим съд - свободна държава! За правото и справедливостта!“, бе обявено началото на този дебат. В него и в многобройни срещи в страната са се включили активни граждани, НПО-та, неформални организации.

До края на тази седмица ще бъде изготвен текста на декларация, в която има три искания за избор на нов главен прокурор:

  • Кандидатът да не е заемал длъжности, на които да е бил назначен, или излъчен от политически партии
  • Да не е бил член на БКП и по какъвто и начин свързан с ДС
  • Да има доверието на гражданското общество, като чрез действията и професионалната си работа да е доказал, че е независим и неподвластен на управляващите

„За реална борба с корупцията, не е нужно  да променяте Конституцията, достатъчно е да намерите поне един смел и честен магистрат, който да се изправи срещу мафията и да започне тази битка“-припомнят думите на бившия румънски прокурор, министър и евродепутат Моника Маковей бойците.

„В края на юни, името,което беше посочено от почти всички, беше това, на Бойко Атанасов. В понеделник, следващата седмица, предложението ни ще бъде официално внесено в институциите. В момента готвим текста, който ще бъде подписан от всички организации, застанали зад тази номинация. Тогава ще обявим и самите организации“-каза за  liberta.bg Георги Георгиев. ВСС, главният прокурор, президентът, председателят на Парламента, Министерският съвет, ВАС и ВКС са адресатите на гражданското искане.

„Да се промени статуквото, в което политическата мафия сама избира главния прокурор, който защитава нейните интереси-това е основната задача, доказана през последните 20-30 години“- каза още председателят на БОЕЦ.

Номинацията ще се превърне в истинска предизборна кампания на Бойко Атанасов със срещи в страната, където ще изложи собствената си платформа за управление на прокуратурата.

Дали подписката за нов избор ще е в електронен вариант /за да се включат и българите в чужбина/, или ще е инициирана по места, предстои да се реши.

Промяна на Конституцията вероятно ще се наложи, за да се легитимира самия избор, смятат още от движението. И въпреки минималния шанс, всичко зависи от гражданския натиск.

Междувременно протест с искане за независим главен прокурор се организира в понеделник през фейсбук групите. Според съобщението той ще се проведе пред сградата на Висшия съдебен съвет от 12,30 до 15 часа, съобщава Фрог нюз.

„Главен прокурор на Закона, а не на Мафията“  е мотото на протеста. Исканията са конкретни:

1. Корупцията по високите етажи на властта – участието на министър-председатели, министри, народни представители, ръководители на държавни агенции, кметове, общински съветници и други ръководители в държавната администрация в престъпни деяния, свързани с обществени поръчки, концесии, проекти финансирани с евросредства, данъчни и акцизни престъпления, търговия с политическо влияние при формирането ръководния състав на различните държавни агенции и комисии, които впоследствие оказват чадър върху контролираните от тях по закон лица;

2. Установяване на банковите сметки в офшорни зони, недвижимите имоти, дружествени дялове, акции и други финансови средства на политическите лица, участвали в управлението на страната в периода 1990-2019 г., които се водят на подставени лица, конфискация на над 30 млрд. лв., придобити по престъпен начин и ефективни присъди лишаване от свобода за премиери, президенти, министри, кметове, народни представители, висши магистрати, олигарси и местни феодали;

3. Политическите лица и икономическите субекти, които участваха в източването на близо 1 млрд. лв. от проекта за изграждането на АЕЦ „Белене“;

4. Политическите лица и икономическите субекти, които участваха и продължават да участват във формирането на портфейла на „Корпоративна търговска банка“ АД, обявяването ѝ в несъстоятелност и последващото криминално разграбване на активите ѝ или казано по друг начин - кой ще понесе наказателна отговорност за нанесената щета от близо 4 млр. лв.;

5. Възможността за търсене на наказателна отговорност по големите приватизационни сделки, с които на безценица бяха придобити от политико- олигархични кръгове структуроопределящи предприятия в България – БТК, „Булгартабак“ и други.

6. Корупцията, политическата и икономическа зависимост на висши магистрати – прокурори и съдии, които „смачкват“ всички разследвания срещу „силните на деня” – политическият и икономически елит в страната, за съжаление станал криминален, срещу осигуряване на професионалното си израстване и участието им грабежа на държавата.

До настоящият момент всички заявки за борба с корупцията по високите етажи на властта и незаконните схеми на олигарсите, дадени от политици и ръководители на правозащитните органи – МВР, ДАНС, Прокуратура и Съд, са само ДЕКЛАРАТИВНИ. Оказва се, че всички представители на властта – бивши и настоящи, както и олигарсите и местните феодали - са в една ОМЕРТА.

Ако концепцията на бъдещия Главен прокурор съдържа само установените към момента клиширани и изпразнени от съдържание текстове като лична мотивация, статистически данни и други празнодумия, без мнение по гореизложеното, значи той е избран от МАФИЯТА и ще служи на нея!

Искането е внесено във Висшия съдебен съвет с рег. № 8488 от 05.07.2019 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.