Българската стопанска камара /БСК/ публикува писмо си, адресирано до министъра на икономиката и министъра на финансите, във връзка с обявения локдаун за бизнеса от правителството, с говорител на премиера Бойко Борисов - министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.
"Разбирайки, че нашите възможности са ограничени, настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхвати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата." - гласи част от позицията на БСК.

Публикуваме целия текст:

ДО

Г-Н ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ
МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

Относно: Искане за незабавно обсъждане на адекватни и своевременни икономически мерки, съпътстващи новите ограничения, оповестени на брифинг от здравния министър на 23.11.2020 г. 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНАНИЕВ,

На брифинг на Националния оперативен щаб днес, 23.11.2020 г., министърът на здравеопазването оповести нови ограничителни мерки, влизащи в сила на 27.11.2020 г., в т.ч. преустановяване на различни колективни дейности, като семинари, конгреси, преустановяване работата на ресторантите, както и на всички нехранителни магазини, провеждане на вътрешни и външни екскурзии, и т.н.

Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората. За разлика от другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, обръщаме внимание, че заедно с ограничителните мерки бяха представени и мащабни икономически мерки, за периода на т. нар. локдаун.

Така например, в Австрия компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г.

Разбирайки, че нашите възможности са ограничени, настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхвати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата.

Мярката е част от Временната рамка на ЕК за държавните помощи, изменена и удължена на 13.10.2020 г:

„Подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата

С днешното изменение се въвежда и нова мярка, за да се даде възможност на държавите членки да подкрепят дружествата, изправени пред спад на оборота си от най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г. поради пандемията от коронавирус. Чрез подкрепата ще се поемат част от фиксираните разходи на бенефициерите, които не са покрити от техните приходи, в максимален размер от 3 милиона евро на предприятие. Подпомагането на тези предприятия чрез временно поемане на част от разходите им има за цел да се предотврати влошаването на техния капитал, да се поддържа стопанската им дейност и да им се предостави стабилна основа за възстановяване. Това позволява по-целенасочена помощ за предприятия, които очевидно се нуждаят от нея.“

Независимо от усилията на Министерство на икономиката, 8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъмездните средства не са достигнали до бизнеса. Причината е, че средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. Както многократно сме подчертавали през изминалите месеци, най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното й предоставяне!

Екипът на Българската стопанска камара е на разположение да участва с предложения при разписване на конкретни икономически мерки.

С УВАЖЕНИЕ,

РАДОСВЕТ РАДЕВ

Председател на УС на БСК

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.