Oт вечерта на 27 ноември до 21 декември ще са в сила новите и по-строги мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус, които здравният министър Костадин Ангелов анонсира още в понеделник. От петък вечерта ще бъдат затворени всички учебни заведения, детски ясли и градини, молове, търговски центрове, ресторанти, заведения за хранене и развлечения. Забранени ще бъдат културните събития, конференции, семинари, изложения и тиймбилдинги. Друго въведено ограничение предвижда, че не се допускат събирания и от частен характер за повече от 15 човека. Заповедта на здравния министър подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Илиян Василев:

ББ пак го няма, защото вестите са лоши. Лидер, та дрънка. Значи работата е много лоша. Как да им вярваш, като обвързват 21 дневния срок на локдауна, който не е локдаун, с изход началото на ваксиниране!? Петък е 27 номеври, три седмици са 18 декември, тогава щели сме да започнем ваксиниране!? И откъде точно ще се снабдим с ваксина и как точно ще се организират до тогава снабдяване и организация на кампанията?
Опитват се да прехвърлят цялата отговорност върху всеки друг, но не и върху себе си. Всеки един от тях от опровергавал и болестта като сериозна, и носенете на маски, и нуждата от строги мерки и прочие. Но кога чухте за вредата от безконтролната употреба на антибиотици? Преди няколко дни, осем месеца след началото на клиниката.
Забавиха се за да пуснат и мерките за подкрепа на засегнатите и на бизнеса. Но забележете ще подпомагат "преустановена дейност с акт на държавен орган" тоест само пряко засегнатите, а ако вашия бизнес зависи от тях, вие сте доставчици на стоки или услуги, вие сте вторично пострадали и не подлежите на помощ.
И сега стигам до най-важното със скоростта, с която реализират каквото и да било, мерките ще сработят в Новата Година.,
Тези хора не са посещавали молове скоро - толкова малко хора има в тях. Хората са уплашени и сами не ходят така че локдаунът е наложен без значение какви мерки ще предприемат.
Облекчени кредити щели да предлагат - КРЕДИТИ!?!
Това казва всичко за манталитета им.

Пепа Сомлева:

След като се затварят моловете, защото не се спазвала дистанция там, и оставят кварталните и уличните магазини, защо не затворят и хипермаркетите (защото и там не се спазва дистанция) и МЕСТНИТЕ производители и търговци да си поемат свеж въздух?!

Миролюба Бенатова:

РАЗРЕШЕНО - вече решено
Да си плащаме сметките
Да ходим на театър, но с маска (театрите могат да работят с до 30 процента от общия капацитет)
Да се събираме с не повече от 15 души "на домашно"
Ако сме спортисти, да си ходим на състезания у нас и в чужбина, но без публика
Да ходим на църква
Да се разхождаме в парка
Да купуваме лекарства и храна (за хора и животни)
От петък вечерта до 21 декември 2020
(брифинг на НОЩ в МС, 09:40 ч.)

Кажете нещо за организацията в здравната система? Какво ще се промени там през това време?
Освен глътката въздух за медицинския персонал, която той заслужава, какво още? И само с глътка не се живее, независимо дали става дума за човек или за система.

Димитър Стоянов:

Ми, да ни е честито затварянето! Може да е верен ход, може и да е погрешен, но мнозинството българи не вярват на правителството, което налага тази мярка! Защото тази власт е дълбоко корумпирана и е доказала, че не може да функционира прозрачно. За протокола, в повечето европейски страни и Великобритания, на “затворените” им се дава компенсация в размер на до 80% от доказания доход. И им плащат наема! А тук, затворените да умират! Колко точно е източена НЗОК, та сме в този здравен колапс?

Стела Николова:

Буци къде рита мачле, докато обявяват полулокдауна и НС решава дали ще има ВНС?

Тихомир Василев:

‼️Къде е Баце? Пак се е скрил в "Зайчарника" и не поема отговорност. Оставил е калинките да му вършат работата. Ако така се държат държавниците жална ни майка.
‼️Въпрос към калинките : пак ли в хранителните вериги, И ВЕРИГИ ЗА ТЕХНИКА!!!няма КОВИД? Как така в МОЛвете и фитнесите има, а във веригите няма?
‼️Страх ли ви е от западните "партньори" да не ви скръцнат със зъби ако ги затворите?
‼️Кунчев се надявал че грип почти няма да има заради конкуренция между двата вируса 
‼️Цирк "Балкански", пасти да яде пред тия.
‼️Спешна ОСТАВКА НА БОРИСОFF и всички калинки!
‼️И още нещо важно! ДА ПАЗАРУВАМЕ ОТ НАШИТЕ МАЛКИ КВАРТАЛНИ МАГАЗИНЧЕТА ТАКА ЩЕ СЕ ПОДКРЕПЯМЕ ЕДИН ДРУГ! ДА ПОКАЖЕМ НА ВЛАСТТА, ЧЕ И НИЕ МОЖЕМ ДА ВЗЕМЕМ МЕРКИ!

Заповед на Министъра на здравеопазването Костадин Ангелов
  1. Въвеждам следните временни противоепидемични мерки на територията на Република България считано от 27.11.2020 г. до 21.12.2020 г.:

1. Преустановяват се присъствените учебни занятия (в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) в училищата и  центровете за подкрепа за личностно развитие. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

2. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

3. Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища.

4. Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

5. Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

6. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

7. Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

8. Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

9. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

10. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

11. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

12. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

13. Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

14. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

15. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. 

16. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

17.  Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

18. Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

19.  Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна  дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

20. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

21. В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с   основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 %  от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

22. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

23. Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-609 от 21.10.2020 г.

24. Министрите и държавните органи съгласно функционалната си компетентност да предприемат спешни и незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на настоящата заповед и на Заповед № РД-01-609 от 21.10.2020 г.

25. Министърът на земеделието, храните и горите да възложи на Българска агенция по безопасност на храните реализирането на проверки в заведенията за хранене и развлечения,  контролирани от агенцията.

26. Министърът на труда и социалната политика да възложи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ реализирането на проверки на работодатели, относно спазване на изискванията на настоящата заповед и на Заповед № РД-01-609 от 21.10.2020 г.

27. Областните управители и органите на местно самоуправление и местна администрация, в рамките на функционалната си компетентност и при максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет, да създадат необходимата организация за контрол по спазване на противоепидемичните мерки на територията на страната, като разпореждат организационни мерки, в случай на необходимост, при отчитане на конкретната специфика и данни за съответната област.

28. Органите на държавния здравен контрол да продължат реализирането на своите контролни правомощия, като за резултатите да информират министъра на здравеопазването, по ред, определен от него.

II. Министрите съгласно функционалната си компетентност дават указания, след съгласуване с министъра на здравеопазването, за прилагането на въведените с тази заповед мерки в контролираните от тях сфери и създават организация за изпълнението им. Указанията се публикуват на интернет страницата на съответното министерство.

III. Кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия. Заповедите се публикуват на интернет страницата на съответната община. Кметовете на общини създават организация за работа на детските ясли и детските градини на територията на съответната община, съобразно спецификата на всяка община, при спазване на изискванията на т. I, 23 и съобразно указанията по т. II.

IV. Заповед № РД-01-655 от 13.11.2020 г. се отменя.

V. Заповедта влиза в сила от 27.11.2020 г.

VI. Заповедта да се съобщи на регионалните здравни инспекции, на министрите, на областните управители и на кметовете на общини, и да се публикува на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

VII. Регионалните здравни инспекции да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на организация за изпълнение на мерките в учебните заведения.

Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.