"Колкото повече се краде в една държава, толкова по-малко пари има за заплати, пенсии и други обществени фондове. Хората ще покажат на политиците, че така повече не може да се живее. И много скоро тези политици ще трябва да освободят топлите си местенца в народното събрание, където са се окопали."

Политолог, магистър по история, специализирал в университети в Хавана и Сао Пауло – Колумбия, преподавател в Технически университет - София. Личността му се помни най-вече като независим депутат от 40-то НС, където заедно със Стела Банкова внесоха над 100 закона. Сред тях бяха: Закон за отпадане на партийната субсидия, Закон за отпадане на депутатския имунитет, Закон за ревизия на приватизационните сделки, Закон за отпадане на точковата система при пенсиониране, за премахване на доплащането в болниците и редица други.
Да говориш с доц. д-р Минчо Христов в обърканото ни и буреносно ежедневие, означава да поемеш глътка въздух и капка надежда за утре. 
За продължението на протестите, които той наскоро предсказа, за деградиралата политическа клика, за лошата услуга на ЕК от поредния мониторингов доклад, LIBERTA.BG потърси гледната точка на водещия на предаването „Премълчани истини“ по телевизия "Евроком".

-    Доцент Христов, с поредния си мониторингов доклад вчера, Европейската комися видя напредък в съдебната ни система. Банален астигматизъм на одминиращата Европейска народна партия /ЕНП/ ли е това или безразличие към случващото се у нас?

-    Отдавна съм престанал да обръщам внимание на документите на ЕС и на техните мониторингови доклади. По-скоро бих питал еврочиновниците - те знаят ли какви са доходите на българските граждани? Колко е минималната пенсия, например, и има ли страна не в ЕС, а извън него, където пенсиите да са на това ниво -100 евро? Бих запитал еврочиновниците, изработващи тези доклади, защо не засегнат този ключов въпрос за доходите? А той е тясно свързан и с другия ключов въпрос за корупцията. Защото колкото повече се краде в една държава, толкова по-малко пари има за заплати, пенсии и други обществени фондове.

-    Народът е на улицата, по магистрали и площади, а управляващите нямат работещи нови решения, които да предложат. Липсват ли още условия, за да е революционна ситуацията?

-    За да е революционна ситуацията, трябва да има организиран субект на народното недоволство. В този смисъл, аз не залагам на официалните  партии. По-скоро тепърва ще се създаде този субект. Иначе, хората с право са излезли на площадите и на магистралите, защото повече така не може. Не може тези нагли политици от парламента да продължават да крадат по този начин. Видяхте последните примери - драстичното увеличение на данъка на старите автомобили, на застраховките. Хората ще им покажат на тези политици, че така повече няма да бъде. И най-вероятно много скоро тези политици ще трябва да освободят топлите местенца, където са се окопали.

-    Страхуват ли се коалиционните конструктори, начело с премиера, който се появи и щедро обяви поредното бъркане в чувала с милостиня за коледни добавки на пенсионерите?

-    За мен това „щедро“ раздаване е чиста подигравка. Направи впечатление ,че депутатската заплата отново ще нарастне. Когато няма пари за животоспасяващи лекарства, когато няма пари за общинските болници и за държавните, винаги има пари за две пера - едното е Правителствена болница, където се лекува елита, и другото е партийната субсидия. За последната винаги държавата намира пари. За тази година са около 40 милиона за една шепа партии. Нека кажа една цифра. Партийните  хрантутници от всички политически партии в парламента и извън него за последните години са излапали около половин милиард лева. Помислете си какво би било, ако тези пари отиваха за здравеопазване, за спешната медицинска помощ, за хората в неравностойно положение. Но това не вълнува българските политици. Те се интересуват как да приберат тази грешна народна пара от партийната субсидия в партийните каси. Аз наистина се срамувам, че през последните 20 години в народното събрание има само един, единствен проектозакон, за пълното и безусловно премахване на субсидията на политическите партии.

-    И той е вашият, заедно със Стела Банкова!

-    Да. Със Стела Банкова. Така че наистина е срамно, при толкова парламенти и толкова извървяли се депутати, един да не намери достойнство и да внесе такъв закон.

-    Наскоро в интервю казахте, че очаквате оставка на правителството преди зимата. Да Ви попитам, ръждяса ли напълно конструкцията и осъзна ли вече това суверенът?

-    Преди време казах, че народът ще излезе на улицата заради криминалните закони, които творят депутатите. И народът излезе. Сега, вероятно, депутатите ще направят завой, ще дадат заден ход, виждайки какво са направили. Но не това е проблемът. В парламента има такива наглеци и такива безсрамници, които най-нагло заявяват на хората, които едва свързват двата края и едва карат старите си коли в краен случай, че трябва да плащат за тях повече. Най-наглото е, че Менда Стоянова предлагаше /сега вече гледам даде заден ход/ да се намалят данъците на луксозните автомобили от по 200-300 000 лв, а да се увеличат данъците на най-бедните хорица, които карат коли за по 1 000 лв. Това наистина е върха на безочието! И аз се чудя, защо Борисов си мълчи, а не вземе да привика тази нагла и безочлива жена и да я помоли да си подаде оставката? Нагледал съм се на много неща в 40-то НС, но на такава наглост, ей, Богу, за първи път попадам.

-    Не мислите ли, че това с цените и данъците може да е умишлен комплот срещу Борисов? Прокрадна се подобна хипотеза в публичното пространство?

-    Едва ли Борисов сам иска да се самосвали по този начин. Растящите цени са следствие на огромната алчност на шепа корумпирани политици да събират пари в хазната, след което да ги крадат. Не мисля, че е някакъв сложен заговор срещу Борисов. Между другото, директно Ви казвам, че от тези  милиарди, които се събират в здравната каса, поне 3 милиарда се крадат. Достатъчно е да погледнете колко фиктивни операции се правят и как се оперират напълно здрави хора, но това е друга тема.

-    Доц. Христов, ще Ви питам нещо малко по-лично - колко струва човек да е честен и добродетел ли е добротата във времена на ценностен разпад?

-    Няма нищо по-ценно от това, човек да върви спокойно, да го спират хората по улиците и да му стискат ръката. Аз от своя собствен опит мога да Ви кажа, въпреки че съм бил депутат, когато пътувам в градския транспорт хората ме спират - ей така, просто да ме поздравят. Няма нищо по-ценно от това. А що се отнася до парите, които са откраднали много депутати и министри, бъдете сигурни, че те няма да ги занесат в гроба. На много от тях сънят им едва ли е спокоен. Нито бъдещето им ще е спокойно, защото рано или късно всички ние ще им потърсим сметка за краденото и за геноцида спрямо собствения си народ. Ето, към тези хора няма да има милост. Бъдете убедена! И това ще е съвсем скоро!

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.