"Виждаме управление, което дали ще разглеждаме като „пица“, „баница“, или „торта“ разделена на четири, всеки  си гледа неговата част и с народа не се занимава.
Най-жестоко кукловодите наказват, като режат конците, след като са ги дърпали"

С един истински възрожденски духовник, в навечерието на 19 февруари, разговаряме за бунта и свободата, за избора, който кове съдбините ни като народ, за властта, като „секс, наркотици и рокендрол“ и за бъдещето на света.
Отец  Дионисий  Мишев в едно неповторимо откровение пред LIBERTA.BG

Интервю на Таня Анастасова

-    „Очаквам всеки, който иска да остави на децата си Родина, с осъществен идеал на Апостола, да се  присъедини и вземе участие в този акт“...  – така завършва обръщението на Агора – България към гражданите, за участие в автопоход  „В дълг към завета“, посветен на 149 годишнината от обесването на Васил Левски, който ще се провече в събота 19 февруари. Ще се събере ли народната енергия, разпилявана така дълго, дори под знамето на „Първия след Бога“, отче? Има ли препратки към „Конвоя на Свободата тук?   

-    Ще тръгна да отговарям от края на въпроса. Тъй като това ще е едно мероприятие за отдаване на чест и прослава на Апостола, можем да го наречем "Поход на Свободата и справедливостта", защото знаем, че същия този ден е неговата мъченическа жертва и справедливост няма.  Наречете го както прецените, защото виждате, че вече у нас думите нямат тази стойност, каквато би следвало да имат. Ако ме питате за тези Конвои на Свободата,  които се случват  в Канада и Западна Европа, чест и гордост е за България, че първите, които излезнахме, и то срещу диктатор, узурпатор на властта, който не можа да разбере, че мандат и срок са две различни неща, и че оставка не идва от „оставам“. Ние първи дадохме знак за това, че ще се протестира и нямам предвид само политическата страна на един медицински казус.
Може ли да бъде похода в събота Конвой на свободата, ме питате. Че защо да не бъде? Не трябва ли да се осъзнаем и да разберем, че ние всъщност сме в робство на илюзиите си, на мечтите си, породени не от друго, а от порочността на греховете ни. И най-вече от първия и най-престъпен грях-предателството. Но да се върна към първата част на вашия въпрос - дали ще се събере обществената енергия, разпилявана дълго? Много бе работено, и от бившите управляващи, и от служебните, в рамките на година и половина, пред очите на публиката и даже пред очите на държавния глава, да се разиграва спектакъл, който целеше изчистването на предишния режим. Защото всяко едно нещо, което има да се прави, се прави в точното историческо време.

Двама души в тази страна ще останат в историята и като хора, които са дали възможност заради амбиции да са на власт, да не позволят да бъде осъществена реална, истинска промяна, такава, каквато трябваше да бъде осъществена. Ще ги назова - това са Слави Трифонов от първия епизод и Кирил Петков от втория. След като това нещо  бе осъществено, как да очакваме нещо различно, освен разочарование. И тук ми е апелът към всички българи, да си спомнят, че по време на 44-то Народно събрание, то имаше едва 7% подкрепа, а протестът – 70%, т.е. 10 пъти повече. Къде са тези 70% изливани в урните на трите парламентарни вота? Дали ще има енергия? Ако хората си спомнят, че на първия голям протест на 1 септември 2020, когато се извърши погром върху нас, всички хора сложиха лявата си ръка на сърцето, дясната вдигнаха към небето и се заклеха, че докато исканията на протеста не бъдат осъществени, няма да се отказваме. Най-важното нещо, което трябва да осъществим е вярност и постоянство. Иначе, ако чакаме енергията да бъде организирана отвън, каквато имаше юни, 2020 г. сега не трябва да има никакво успокояване, тъй като няма институция в страната, в която ГЕРБ да не управлява. Зная, че кадровия потенциал е малко, но не кадри се назначават сега, а кадри, които могат да обезпечават канали. 

-    Изпреварихте малко следващия въпрос: Декларацията за чиста и свята република събра надеждите на подписалите я за правова, справедлива и некорумпирана държава. Вие, който бяхте 435 дни на площада, сред хората, имате ли отговор на въпроса -  днес има ли видими наченки на някаква промяна  в управлението ? Кой обърна внимание на онези 33 искания на протеста, под които стоят хиляди подписи?

-    Колкото и да ви  звучи странно, в рамките на два часа, на 19 февруари, миналата година, се събраха над 3 500 подписа. Измежду тях имаше хора, които са членове и симпатизанти на  всички политически формации, за които се сещате в днешно време. Единствените формации, непредставени в тази декларация са ГЕРБ, ДПС, ВМРО, НФСБ и "Воля". От тези  33 искания, нито три парламента, нито три правителства се погрижиха за това, българския народ и особено протестиращите да можем днес ние с Вас да водим този разговор. Няма да забравим идеалът на  Левски, който е все още жив е все още не  достигнат. И ако президентът казва, че “ има опасност от реванш на миналото“, аз ще добавя, че  няма опасност, а има задължение от всеки един българин   с разтуптяно сърце, да стори реванш на бъдещето. Защото миналото ни е пределно ясно, но с него някой искат спогодба. В момента  виждаме управление, което  дали ще разглеждаме като „пица“, „баница“, или „торта“  , разделено на  четири, всеки си гледа неговата част и с народа не се занимава. А ние нямама време да чакаме. Защото напоследък се говори за една абсолютна измама за 100 дни толерантност. Това са 100 дни, които  монархът на Обединеното Кралство дава на един премиер да състави правителство. В знак на респект към короната, опозицията 100 дни мълчи. Е, при нас такава ли е ситуацията, при условие, че ние знаем какво ставаше 12 години и какво се случваше 33 години. По същия начин, по който се избираше Тодор Живков се избират сега и Корнелия Нинова, и лидерът на десните Атанас Атанасов. Как го приемат това десните хора?
Всички знаят отношението ми към ръководството на БПЦ, но да гледам как се вземат огромни заеми, вместо да разчитаме преимуществено на собственото си национално стапанство, не приемам. Виждаме във вторник един КСНС, откъдето няма никакво политическо, камо ли геополитическо, камо ли концептуално послание. Готови сме да даваме  отново пари, а в същото време не можем да допуснем, че БПЦ има разходи за електричество, които действително са битови. Това е идентично и за Католическата църква, и за джамиите към Главно мюфтийство. Това са места, за които може да се каже, че там обитава националната сигурност. Какво означава това пренебрежение? Това, че църквата беше на ГЕРБ, значи ли, че ще я оставите в същата прегръдка  да издъхва?

-    Макар да сте теолог, а не политик, кажете, отче, как да останем независими в свят, в който принадлежим към два съюза- военен НАТО и политико- икономически ЕС? Как да сме суверенни, след приемамето на еврото, Зелената сделка и милиардите дългове, които ни заробват? И след като за първи път сме управлявани не от партия, а от проект с чужд генезис ? Романтичен блян ли е това, от епохата на Възраждането, може би?

-    ...Именно заради това, че сме в съюзнически организации, както казвате, военна и политико-икономическа, най-големият шанс за страната е тя да има държавници, а не политици. Защото днес  ситуацията е форсмажорна във финансово-икономическо отношение от една страна и във военно-политическо от друга. Докато обществето ни е разделено, няма как да не наречем ситуацията форсмажорна. В момента  наблюдаваме едни форсмажоретки във властта. И по този повод ще кажа, че ако някога бе реализиран и друг проект- цар да стане премиер, после неговия пъдар също да стане министър-председател, сега пък шутът им да бъде министър-председател. Употребявам „им“ по една причина - тези хора не са днешните пострадали от режима на ГЕРБ. Да напомним, че и министър е бил Асен Василев в един служебен кабинет. Това означава, че има съглашателство. Но ще кажа, че след цар, след пъдар, след шут идва една   възможност-идва шанс робът да вземе властта. И тук идва възможността да сме по-независими, именно, защото сме в съюз. Светът е различен от времето на Втората световна война и е изключително лесно да се води независима политика. Световният хегемон САЩ е един конгломерат  от сили , с които българските държавници могат да осъществяват и друга национална кауза, а не да се оказва, че „Ристе Колумбевски“ е открил Америка. Това е работа единствено на държавници. Докато се разиграват такива дилетански политики, няма да има независимо управление. Това управление чувства една протекция от кукловодите си, но трябва да знае, че най-жестоко кукловодите наказват като режат конците, след като са ги дърпали.
Те сега могат да се разхождат свободно по улиците, но след това ще могат ли?

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.