Средният годишен доход на човек е 6013 лв., което прави по 501 лв. на месец, показват последните официални данни на НСИ. Сумата е доста малка като се има предвид, че средната заплата за страната достигна 1349 лв.

Само 11,7% от населението в страната има доходи над 805 лв. на месец, показват данните на Националния статистически институт. Оказва се, че около 820 хил. българи могат да се похвалят с месечни доходи, които стигат за покупката на един голям хладилник, без да избират от луксозните модели.

Парите в едно домакинство се разделят между всичките му членове, затова дори един от родителите да получава висока заплата, ако в семейството има пенсионер, безработен или дете, средният доход на човек пада значително, пише „Труд“.

За да има по-ясна картина за доходите в страната, от НСИ са разделели домакинствата на 10 групи, като в първата попадат хората с годишни доходи до 2460 лв., което прави до 205 лв. на месец. А в последната са гражданите с месечни доходи над 805 лв. Оказва се, че с под 205 лв. на месец живеят 8,9% от българите, или 5,7% от домакинствата.

Населението на България е малко под 7 млн. души и се оказва, че близо 400 хил. граждани преживяват с под 205 лв. на месец. Най-голям дял от българите – 30,3%, имат месечни доходи между 280 лв. и 430 лв. А всеки втори живее с по-малко от 430 лв. на месец, като в тези доходи влизат освен заплатите и всички получавани от домакинството пенсии и социални плащания.

В България дори 11-те процента най-заможни граждани имат доста ниски доходи на фона на стандартите в ЕС. Средният годишен доход на тези 820 хил. българи, които влизат в групата на хората с най-големи финансови възможности, всъщност е 13 634 лв., което прави малко над 1130 лв. на месец.

Така, ако в семейството има две деца, заплатите на двамата родителите трябва да са общо над 4500 лв. и те да живеят отделно от бабите и дядовците, за да влязат в групата на най-преуспелите 11,7% от населението.

Любопитното е, че най-много заеми взимат хората с най-високи доходи. Причината за това е, че те купуват жилища и коли и съответно могат да си позволят голям кредит, който да изплащат. Но много заеми взимат и най-бедните, които по този начин се опитват за закърпят семейния бюджет.

Най-много пари в банките естествено трупат хората с най-високи доходи. Домакинствата от най-заможната група спестяват на влог в банка средно по 2450 лв. за година, докато бедните не могат да спестят почти нищо.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.