Средно с 30% е поскъпнала застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите през последната година. Увеличението в цената на полицата е резултат от процесите на застрахователния пазар през 2018 г., но се усеща едва сега, твърдят застрахователи.

Слушатели са сигнализирали на БНР, че сега плащат със 100 до 140 лева повече за "Гражданската отговорност", отколкото през миналата година. По данни на застрахователите 250 лева средно е била цената на задължителната автозастраховка през миналата година, като е растяла поетапно, но увеличението шофьорите усещат масово едва сега. Главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова обясни: "Хората, които в момента установяват повишената цена, за последен път са си купували в края на декември - началото на януари миналата година. За една година действително има повишение на цената на "Гражданската отговорност". То не се е случило този месец или миналия месец". Причините Колчакова обобщи така: "В началото на миналата година застрахователните дружества завършиха с 55 милиона загуба от застраховка "Гражданска отговорност" през 2017-та година. Това се дължи на много високата щетимост на застраховка "Гражданска отговорност".

Тези фактори не са единни за пазара и влияят върху индивидуалните тарифи, защото придобилата вече скандална слава система "бонус-малус", която трябваше да взима под внимание и тези обстоятелства, отбеляза поредния си фалстарт. За причините дори застрахователите гадаят. След общественото обсъждане в началото на декември наредбата отново потъна, коментира Колчакова. Според нея тя е изключително важна на пазар като българския, където имаме най-високата смъртност от ПТП-та в целия ЕС. "Надяваме се институциите бързо да стигнат до някакъв балансиран подход по този въпрос", каза още тя. Колчакова и Асоциацията на застрахователите са основните лобисти за повишаване на задължителната застраховка. Картелът на застрахователите е оплел цялото ръководство на КФН и политици от всички партии. Целта им е да покриват загубите си от лошо управление, за да може Гражданска отговорност да стане 1000 лв. още през 2019 г.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.