Ръководителите на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и на центристката група "Обнови Европа" казаха на водещия кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер, че няма мнозинство в подкрепа на кандидатурата му за председател на Европейската комисия, предаде EurActiv, позовавайки се на свои източници, пише Дневник, цитиран от  Гласове.

"Двете групи ще продължат да работят по стратегическата платформа и ще продължат доброто сътрудничество с Манфред Вебер като ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент", заявиха няколко източника.

Според тях лидерът на социалистите и демократите Ираче Гарсия и Дачиан Чолош, който оглави "Обнови Европа", са уведомили лично Вебер за решението тази сутрин.

По-рано евродепутат социалист, пожелал анонимност, каза, че има "общо разбиране също така с либералите и Зелените", че Вебер не трябва да бъде кандидатът.

Преди днешната среща на върха на ЕС в Брюксел, на която ще се обсъждат възможните нови ръководители на европейските институции, френският президент Еманюел Макрон се срещна с испанския премиер Педро Санчес и с португалския си колега Антонио Коща. Макрон е открито против кандидатурата на Вебер. На същата позиция е и Коща.

Според други източник има два варианта за днешната среща. Лидерите да подкрепят или да отхвърлят процедурата с водещия кандидат или да дадат една седмица отсрочка, за да може Европейският парламент да договори следващата коалиция.

Най-очакваната новина от днешното заседание трябваше да е предложението за следващ председател на Европейската комисия, който да наследи на поста Жан-Клод Юнкер. Европейският съвет може да избере име от списъка на предварителните водещи кандидати, предложени от Европейския парламент, но има право да направи и друго предложение. Европейският съвет взима решението си с мнозинство (най-малко 21 от 28-те държави членки, представляващи 65% или повече от населението на блока), но определеният за председател на ЕК се нуждае от 376 гласа в Европейския парламент.

Слаба подкрепа и от лидерите

Според "Файненшъл таймс" Вебер се бори, за да спаси кандидатурата си. Изданието припомня, че Европейската народна партия спечели най-много гласове на евроизборите през май, а амбициите на Вебер бяха подкрепени от германския канцлер Ангела Меркел. ФТ посочва, че ръководителите на либералния и лявоцентристкия блок са посъветвали бавареца да се оттегли, като са му казали, че никога няма да получи достатъчна подкрепа от националните лидери.

Надеждите на Вебер да спечели се основаваха на това да събере достатъчно мнозинство в Европейския парламент и да притисне лидерите на ЕС да го приемат.

По думите на Филип Ламберц, съпредседател на парламентарната група на Зелените, провалът на Вебер може да доведе до "домино ефект", в който и други водещи кандидати като Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти също ще бъдат отхвърлени по време на днешните дискусии.

Според официални лица в Брюксел Вебер засега е успял да събере подкрепа от едва седем от общо 28 национални лидери, доста под необходимото мнозинство.

Попитана дали още подкрепя Вебер, германският канцлер Ангела Меркел заяви: "Ще изслушаме доклада на председателя на Европейския съвет днес. Тогава ще видим. Тъй като винаги трябва да правим стъпка по стъпка, уважавайки гледните точки в Европейския съвет, но трябва да уважаваме и Европейския парламент, имаме нужда от общо решение. За мен е неприемливо Европейският съвет да вземе решение, което Европейският парламент няма да подкрепи".

Хора от ЕНП казаха, че партията все още стои зад Вебер и че другите политически групи не са успели да предложат практическо решение.

Жозеф Дол, президент на ЕНП, каза пред репортери, че не се бърза за завършване на преговорите за висшите постове. Правилата на ЕС позволяват на Юнкер да остане на позицията си, докато не бъде намерен негов приемник.

Петте главни поста в ЕС (в Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската централна банка и този на върховния представител за външната политика и сигурността) се овакантяват по-късно тази година след изборите за европарламент преди близо един месец.

Новият Европейски парламент трябва да се събере официално за първи път на 2 юли, за да избере новия си председател. Ако няма сделка в края на тази седмица, дипломати от ЕС смятат за възможна нова среща на върха на съюза на 30 юни, през юли или дори към края на август, за да се постигне съгласие за имената.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.