„Наистина няма много хора по места. Всичко отиде в София. ГЕРБ доста се вкорени, стана партия в държавата и вече не я възприемат вече като политическа партия, а като шанс за реализация.
Сякаш забравихме, че има и други възможности за управление. Подозирам, че Борисов сам ще потърси политическа пенсия.
Битката за София ще бъде решена на балотаж.“

-    Господин Симеонов, като каква определяте тази предизборна кампания, пророкувана от някой политически играчи като подла и мръсна?

-    Главно от един политически играч, Бойко Борисов, беше определена за такава. Нарече я подла, защото е чувствителен на тема: "някой има политически амбиции, а на повърхността не личи", визирайки Слави Трифонов, а след регистрацията му твърди, че сега вече е честно. Това, което наричат „подло“, е това, което и аз си позволявам да казвам. И то е, че под повърхността е много грозновата, а на официално ниво е усмихната и ако гледат София, даже е прекалено усмихната. Като че ли дори няма сблъсък, а отдолу е грозновата, защото сами виждате темите – Джок Полфрийман, децата, Норвегия. Защо е така? Защото има много голям залог този път. А е усмихната, защото държавата наистина е малко по-добре финансово сега, от предишни избори, и градовете изглеждат малко по-добре от преди. Вярно, заради европейските пари, а не заради някакви качества на управляващите, но на този фон негативна кампания някак трудно се приема.

-    Казвате, че негативизмът трудно се приема. Поучиха ли се партиите, че нецивилизованият, агресивен  тон не носи дивиденти и особено за БСП, която имаше подобен стил на евроизборите, как сега стои този въпрос?

-    Бих казал, че на евроизборите кампанията й беше доста агресивна и уплаши хората. Помните ли тогава, аз си позволявах да кажа едно нещо – БСП надценяваше ситуацията, докато ГЕРБ я подценява – опита се да махне преференцията от самодоволство. Само че се оказа, че народът никак не е ОК за това. Помните ли разправиите с мюфтийството? Това е подценяването от самозабрава, която гласи: „ние сме на власт, всичко е стабилно и БСП не може да ни подгони“. Същото беше и с "Апартаментгейт". Обратно беше с левицата, която реши, че ситуацията в страната е революционна и напусна парламента.
Как ще е революционна?! Данните за икономиката  показват, че хората я възприемат по-добре от преди. И на този фон  да говориш за революция, това е грешка. БСП наистина пресоли манджата, като ви казах миналия път. И сега забележете, че прави точно обратната кампания – доста усмихната, лежерна и може би това е по-добрият вариант. Особено на база местно самоуправление, там не могат да се правят ярки политически кампании. Могат, ако си малка партия, тогава са възможни скандали и креслив тон в студията.

-    Често хората се питат защо БСП не можа да се припознае като опозиция? Дали тежестите на миналото й пречат повече, или сегашните й договорки и колаборации с ГЕРБ по места? Една реплика на техен партиец също трябва да предизивика разсъждения: “Няма хора по места“?!

-    Ами то наистина няма много хора по места, всичко отиде в София. Вземете партията, която направи Слави Трифонов. Оказва се според тях, че този град не е много добре, в другия няма подходящи хора. И това е така, особено ако направиш някакъв нов проект, моментално на гърба ти се качват всякакви хора. Така че това е проблем. После ГЕРБ доста се вкорени и стана партия в държавата. На много места вече не се възприемат като партия, а като шанс за реализация. Сякаш свикнахме и забравихме, че има и други възможности за управление, защото едно цяло поколение израстна с тази политика и то не може да си представи друга. Така че, не й е лесно на БСП. Не зная какви колаборации има по места, но през 2015 г. тя беше половината от сегашния си състав и се въртеше като планета около слънцето Борисов. Вярно, най-голямата, но в орбита.

-    Вие говорите, сякаш  едва ли не сме се примирили с това управление. Когато социологията твърди това, безнадеждността крещи, затова питам: откровените лъжи на премиера ще натежат ли върху изхабения корупционенен модел този път и очаквате ли редукция на гласовете за ГЕРБ?

-    О, какво значи „безнадеждно“? Това е една партия и не е сигурно, че другите са по-добри.

-    Но с десетгодишен престой във властта и много корупционни скандали, което предполага поизчерпване?

-    Да, но от друга страна съм много скептичен в това, някой друг да дойде. Обществото трябва да свикне с това, че политиката е на заден план и в това е нормалността. Това, че има ГЕРБ, или няма ГЕРБ, не бива да ги въодушевява. Ние трябва да си живеем собствения живот, защото това е белег на помъдряване на едно общество и норма. Политиката трябва да не е толкова важна и да не е определящо кой е на власт. От друга страна вие казвате изхабяване. Да, има изхабяване естествено. И то се вижда. Ще ви дам един пример. Преди няколко години беше абсолютно възможно  ГЕРБ за няколко седмици, буквално от нулата, да произведе обществени звезди – Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Лиляна Павлова, Румяна Бъчварова... С днешна дата това е трудна работа. Резервната скамейка се изчерпа и няма от къде да се произвеждат звезди. Наистина ГЕРБ се изхабява. Кога ще свърши ли? Както казват политиците - „Когато построим магистрала „Хемус“?!
Аз подозирам, че Борисов сам ще потърси политическа пенсия, или някакъв формат, но да не е постоянно на сцената. И партията му няма да приключи както приключи НДСВ. Бяха и в опозиция, бяха и в управлението и видяхме, че останаха. Има известна нормалност в една такава дясна партия, народна, народняшка. Хората си казват: Абе, може да крадат, може да е некачествено, ама поне нещо се прави! Ако това мислене се е обърнало и казват: Абе, правят нещо, но много некадърно и има корупция, това означава, че вече живеем в нов политически момент и предстои да го видим на тези избори.

-    Ще се превърне ли у нас официалната клоунада в политически фактор, както вече виждаме тази тенденция по света? Въпросът ми касае партията на Слави Трифонов, на която вие нареждате място между ВОЛЯ и Атака, т.е. новата патерица?

-    Ха, ха, не! Вашите колеги журналисти понякога правят удивителни неща. Думите ми бяха между Царя и Атака. В България има два типа политически играчи. Големите - Борисов и Сакскобургготски и малките - Яне Янев, Марешки, Бареков и се питаше - колко голяма ще е партията на Слави? А аз казах едва ли колкото на Царя, но може би малко по-голяма от тази на Марешки, някъде по средата. И някой го е написал, че Слави ще бъде по средата на тези партии. Да отговоря на вашия въпрос, ами... това е духът на времето. Политиката загуби идеологическия си профил. В последните години беше забравен спомена от Втората световна война и политиката стана с не толкова големи залози. Джобът ти не зависи от политиката и няма никакво значение дали християндемократи или социалдемократи ще управляват.

-    По света е така, но у нас политиката е голям залог!

-    Да, у нас още има залог, защото още не са ни пълни джобовете. В този момент политиката стана скучна и безинтересна. И какво се случи? Китай надига глава, в Арабския свят текат процеси и става ясно, че ние тук изобщо не сме защитени. И хората се оглеждат за нови алтернативи, но не под формата на ляво и дясно, а на статуквото срещу промяната. Консервативното срещу либералното е основният делител в момента. Мултикултурализмът, космополитизмът срещу църквата, нацията, семейните ценности. На този фон се появяват радикални играчи, както е в Украйна. Хората искат политиката да е интересна и да й влияят ярки фигури, а като няма ярки фигури, се появяват такива извън политиката.

-    Прогнозите Ви за битката за Сталинград...пардон, София?

-    О, трудно е да се дадат прогнози. Ние можем да направим само моментни снимки, не прогнози. Едни снимки дават 1,2 за едната, други 1,2 за другата. Аз не съм мерил скоро, но по-важното е на балотажа какво ще стане. Преднина от 1,2 не е преднина и това ще ви го каже всеки социолог. Всичко ще реши балотажът.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.