„Пир по време на чума за политици със скопена съвест!
Политиците, които си раздават по няколко хиляди предколедно, а на пенсионерите подхвърлят по 40 лева - такива политици аз наричам организирана престъпна група.
Зад лимузините с тъмни стъкла те не могат да видят болката, отчаянието и мизерията на хората в опустяващите села и градове.
Затова са протестите. За хляба! За мизерията! Затова, че вместо да живеем, ние едва оцеляваме.
Извън закона останаха само мизерията и отчаянието на българите.

Стела Банкова е единственият депутат, който в 40-то Народно събрание се противопостави на тайното връчване на 13-та депутатска заплата и я върна от трибуната на парламента. След което беше наказана от комисията по парламентарна етика за уронване престижа на народните представители. Звучи невероятно, но е част от парламентарната хроника на най-новата ни история.

LIBERTA.BG потърси гледната точка на някогашната "царска" депутатка, по-късно независима, за повтарящата се наглост на народните избраници, вещо облечена в закон.

-    Макар и народът да протестира срещу мизерията, и тази година депутатите си гласуваха коледни бонуси и увеличение на заплатите, като се позоваха на Правилника на Народното събрание. Някога бяхте единствената, която си върна 13-тата заплата, а парламентарната комисия по етика Ви наказа, защото така сте уронили престижа на депутатите. Моля, припомнете този случай, така важен точно днес! 

-    Тогава, в 40-то Народно събрание, в предколедно време Министерски съвет и парламентът обявиха, че държавата няма възможност да даде 13-та коледна добавка към заплатите. Оказа се, обаче, че тайно от обществото, тайно от хората на депутатите се дава 13-та коледна заплата. Излязох на трибуната и съобщих, че депутатите получават допълнително пари за Коледа и то тайно - и просто ги върнах. Това разгневи всички колеги и на другия ден Комисията по етика ми наложи наказание, че така уронвам авторитета на парламента. Подчертавам, че всички партии единодушно гласуваха това наказание. Оттогава се дават все по-големи коледни бонуси и на депутати, и на министри, които със завидно единодушие и тихомълком ги приемат. Политици, които си раздават по няколко хиляди лева предколедно, а на пенсионерите подхвърлят по 40 лева - такива политици аз наричам организирана престъпна група, шайка от хора, лишени от солидарност с народа си, лишени от състрадателност и съчувствие към над 2 милиона възрастни хора, едва оцеляващи с пенсии от 250-300 лева. Отглеждаме си политици, обвити в пашкул от привилегии - многократно по-дълги ваканции, редовно индексиране на заплатите, разбирай повишаване, неполагащо се за хиляди клети българи, скъпи лимузини с тъмни стъкла, зад които не могат да видят болката, отчаянието и мизерията на хората в опустяващите села и градове. Затова са протестите. За хляба. Заради мизерните пенсии и заплати. Заради недостъпното здравеопазване, което аз отдавна нарекох здравеУБИВАНЕ. Заради това, че вместо да живеем, ние едва оцеляваме.

-    Като депутат в 40-то Народно събрание бяхте част от парламентарната група на АТАКА, но през 2005 г. напускате групата и ставате независим депутат. Защо патриотизмът се изроди до карикатурност? 

-    Бях част от парламентарната група на АТАКА само 3-4 месеца. Напуснах и станах независим депутат, защото не бях съгласна с липсата на социална ангажираност, не бях съгласна да се говори едно преди изборите - че ще се откажем от партийната субсидия, а след това да се забравят обещанията. Последвалите политически подскоци на Сидеров и АТАКА ту срещу Борисов, ту под шлифера на Борисов, всъщност доказаха правилността на позицията ми. Ако лицата на родния патриотизъм са Сидеров, Каракачанов, Валери Симеонов - то това е просто карикатура на патриотизъм. Мисля си, че обществото ни има остра нужда от самостоятелно мислещи политици, със собствено мнение и със сила да го отстояват. 

-    Нужни са ни животоспасяващи политици. Къде са, обаче, животоспасителите на България?

-    Ще го кажа простичко - днес, сега няма партия, която да иска и да може да се захване с унищожаването на корумпираната ни политическа система. Но вярно е и че в България има много почтени хора, много непримирими и гневни хора, които вече се търсят един друг, за да се съберат и обединят. 

-    Вие с доц. Минчо Христов предложихте да отпадне точковата система и това е едно от стотиците градивни предложения. Смятате ли, че БСП ще осъществи обещанията от “Визията” си, където това е едно от предложенията? 

-    С колегата Минчо Христов предлагахме не само да отпадне точковата система при пенсиониране, но и да се увеличи коефициентът за прослужено време. Трябва да кажа, че всички тогава гласуваха против, вкл. и БСП. Мисля, че една партия, която и да е тя, не може да има едни позиции, когато е в опозиция, и да прави точно обратното, когато дойде на власт. Трябва да се научим да изискваме от политиците да не променят позициите си. Добре ще е да се реализират обещанията от “Визията”. Пожелавам успех. Но има парещи въпроси, които все още нямат отговор. Например - защо БСП беше единствената лява партия в света, която въведе десния “плосък данък”. Защо при управлението на Станишев корпоративният данък, т.е. данък печалба на големите фирми беше драстично намален на 10%. В Германия този данък е 38 %, другаде и повече. Защото колкото една фирма е по-печеливша, плаща по-висок данък и парите отиват за социални нужди .

-    Защо, според Вас, депутатите се израждат още по средата на мандата? Отговорът е само привидно лесен – парите. Но коя е вътрешната сила, която би ги съхранила като човеци? 

-    Краткият отговор е - защото им позволяваме. Убедена съм, политиците са такива, каквито им позволяваме да бъдат. С гняв ще питам - защо депутати и министри взимат 13-та заплата-бонус за Коледа. А защо на пенсионерите не се полага 13-та коледна пенсия. Защо през тази година с 8% се повишиха цените на хранителните продукти? Данъците скочиха с 12 %. Защо данъкът за второ жилище ще се вдигне поне двойно в над 140 населени места? Защо кожодерите от ГЕРБ замислят такса за преминаване през тунели и мостове? Защо съдебните такси скочиха драстично и така затрудняват или лишават българите от правосъдие? В почти всички европейски страни съдебните такси са нулеви или съвсем символични. Ето още примери - приключи наскоро проверката за раздадените бонуси в Агенцията по вписванията, над 700 хиляди лева. Нямало нарушения.

Всъщност всичко при Борисов и ГЕРБ е законно. Законно Борисов и Дянков откраднаха 1 млрд. 500 млн. от здравните ни осигуровки. Законно изчезнаха 16 млрд. от невнесено ДДС. Хилядите продадени български паспорти в Агенцията за българите в чужбина. Отвсякъде законни, носещите смърт пътища. Коледните бонуси на депутати и министри - съвсем законни. Извън закона останаха само мизерията и отчаянието на българите. За партийната субсидия винаги говоря с гняв. Защото не мога да приема, че в България - най-бедната държава в ЕС, партийната субсидия все още е най-високата в света. Гняв - за алчните ни политици и техните партийки. Нямат чест. Нямат доблест. Нямат достойнство. Защото доказаха, че във времена на криза трябва да оцеляват партиите, а не хората. Защото всички партии - БСП, ДПС, ГЕРБ, АТАКА, СИНИТЕ, ВМРО - повишиха с 500% партийната субсидия. Колко пенсии, колко заплати повишиха с 500%? Всеки депутат и партийката му всеки месец слагат по 14 000 лева в бездънните си джобове. Пир по време на чума за политици със скопена съвест. Единственото предложение за премахване на партийната субсидия внесохме с колегата Минчо Христов. Всички гласуваха против. Нека да се знае, че за 2017 г. партиите имат на влог в банковите си сметки 31 млн лева. Пари, които бедната ни държавица им дава. И не се намери нито един доблестен и самостоятелно мислещ депутат, който да се откаже от тези пари. Над 500 милиона са отишли досега за субсидии на партиите. Но няма пари за пенсии. Няма пари за лечение на децата на България. Няма пари за болниците, за спешната помощ, за лекарства…

-    Работите във фондация, която подпомага онкоболни и всеки ден се срещате челно с най-тежките страдания. Разкажете повече за фондацията!

-     Работя във фондация НЕОГЕНЕЗИС, която е създадена от Елена Банова - една изключителна, колкото крехка, дваж по-силна и смела жена, която всеки ден помага със съвет, с човешки разговор и съпричастност, с тъй необходимата информация за изследвания, диети, начин на живот и най-важното - дава и внушава надежда, кураж и сила. От години държавата ни е мащеха за онкоболните, защото винаги има липса на лекарства и лимит за изследвания, не достигат медикаменти за химиотерапия, особено драматично е положението в малките населени места - там хората трябва да пътуват десетки и десетки километри до онкоболницата в големия град. Затова винаги с гняв мисля за мракобесния закон на Иван Костов, който превърна болниците в търговски дружества, а здравето стана стока. Жестоката истина, която родните политици не желаят да признаят. В България можеш да се лекуваш и да оживееш, ако имаш пари. Как обеднелият и потънал в мизерия болен българин може да плати 3 000 - 4 000 лева за животоспасяваща операция?! И се питам - какво да правим с политици, които са с ампутирана човечност, състрадание и съпричастност?! Какво да правим с политиците, които са яхнали клетата ни държавица и воюват със собствения си все по-оредяващ народ?!
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.