Разсподеляли се всички на едноминутен клип на България, който се предполага явно някак да привлече инвестиции. Да, то така става. Интересно ми е дали има поне 1 човек участвал в тая кампания, който да е наясно какво прави един инвеститор преди да вземе решението да си налее парите някъде. Прави анализ на политическата и икономическа обстановка в страната. Един такъв анализ в България ще мирише повече от варненското езеро в момента. Дори не е нужно да правиш анализ всъщност. Само трябва да прегледаш политиките от ноември 2019 до днес, анализира Димо Чанков, коментирайки във Фейсбук най-новия клип, с който България се рекламира като инвестиционен рай.

Ето како пише той, оборвайки аргументирано асоциациите, които внушава видеото, противопоставяйки ги с реалния инвестиционен климат в България:

- налагане на данък airbnb и booking
- изземане на бизнес против всякакви конституционни и правни норми (този на Божков). Няма значение какво мислите за Божков и за бизнеса му. Важни са фактите. Фактите са, че един огромен бизнес беше иззет незаконно и против всякакви правни и конституционни норми. Кой ще си рискува парите при положение, че има риск утре да му вземат всичко и има избор да отиде другаде?
- наближи кризата с вируса и се почна с най-различни опити за ценови контрол
- вкара се закон, който казва на хранителните вериги какви продукти да се излагат, как, къде и в какви проценти, от къде да идват и т.н. Против всякакви норми на пазарна икономика. Също така в противоречие с европейското законодателство, което сме се съгласили да спазваме.
- да не пропускаме и кризата с водата в Перник и говоренето за държавен вик холдинг
- държавни бензиностанции
- държавен еквивалент на буукинг.ком след като на същия му беше наложен данък
- действане абсолютно ад-хок по време на кризата - днеска едно, утре обратното. През маски и затваряне на бизнеси до какво ли не
- наредба Н-18 да не я споменавам дори, щото за там мога цял роман да напиша
- днеска се събужда премиера слънце решава да намали ддс на едни, на други не
- после премисля за ддс-то, ама пак го вкарва, ама може и да го махне догодина, ако не е доволен
- от януари до май на два пъти тръгвахме към еврозоната и се отказвахме - ясен сигнал за несигурност в монетарната ни политика
- искане на суап от ЕЦБ, който не би трябвало да е нужен, ако имаш борд - това доведе до още по-ясни сигнали, че тук има нещо гнило, това доведе до оскъпяване на дълга ни. Евала
- във въпросния клип се говори как данъкът е 10% междувременно от 1 седмица се обсъжда как тоя данък може да стане 18%, заради намаленото ДДС.

Тоест, един потенциален инвеститор отваря новините в БГ и вижда, че тука абсолютно никой не знае какво по дяволите се случва. Какви са правилата, кой ги пише, кой следи за тия правила, кой ги налага, за кого важат - тези въпроси нямат отговор. Няма абсолютно никаква сигурност за твоите пари и тяхното бъдеще.
Съответно си казваш - тия малоумни ли са? Отивам да инвестирам в Чехия.
Чао корона Чао, а след него е и Чао България Чао.
Не само няма да има инвестиции тук, ще има износ на капитал и емиграция в огромни размери, отново. А лека полека бяхме тръгнали да обръщаме тая тендеция.
Но важното е да сме здрави.
Още по-важно е, че комунистите не са на власт.
Oh, wait..

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.