"Моля, извинете ме, г-н Ректор, колеги и приятели,
но аз НЕ подкрепям кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на Р България!

Публикувам позицията си като реакция на писмото от ректора на УНСС, в което е записано "заявяваме подкрепа". Считам се за част от множественото число на университета, работя сърцато за добруването на нашите студенти, но по отношение кандидатурата на Гешев се разграничавам от институционалната университетска позиция. Кандидатурата може да е в синхрон с всички процедурни критерии, но е асинхронна на моите лични, граждански и политически. 

Благодаря предварително за разбирането и толерантността! 

Ето и писмото: 

https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/stanovishte-na-unss-otnosno-kandidaturata-na-g-102

https://www.24chasa.bg/novini/article/7588151

https://clubz.bg/86215-i_rektoryt_na_unss_deklarira_podkrepa_za_geshev", пише във Фейсбук доц. Катя Михайлова.

Нейната реакция е в отговор на изпратеното писмо от ректора на УНСС, с което изразява подкрепа за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България от университетската общност на УНСС..

Освен нея, след като са разбрали за въпросното писмо, и други преподаватели са побързали да се разграничат от позицията на ректора по този казус, като коментират, че този въпрос изобщо не е обсъждан с тях, а и мненията им не съвпадат с това на ректора.

"Признателността, която изпитвам към Университета за национално и световно стопанство,

Уважението към Ректорската институция,

Привързаността ми към студентите, заради които съществува всеки университет,

ме задължават да изразя НЕСЪГЛАСИЕТО СИ със становището до Пленума на ВСС, изразено от ректора на УНСС, входирано на 01 август 2019 г.

Считам, че:

- г-н Иван Гешев не отговаря на изискванията за заемане на висшата държавна длъжност главен прокурор на Републиката и мотивите за това са многократно изтъквани в общественото пространство;
- изразеното от ректора на УНСС в цитираното писмо не отговаря на изискванията на чл. 173, ал.8 от Закона за съдебната власт. Текстът на тази разпоредба изисква висшите училища да предоставят становища, включващи въпроси до кандидата. Тук въпроси липсват. Изразена е само немотивирана подкрепа;
- не ми е известно в университета да е имало дискусия по въпроса дали да се подкрепя кандидатурата на г-н Гешев, не ми е известна и процедурата, по който е прието посоченото становище.

ас. д-р Делян Йорданов Недев, 
Катедра „Частноправни науки“, Юридически факултет, УНСС"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.