„Конфликтът е по-скоро вътрешен за държавата Украйна, отколкото външен. Световните сили разиграват собствените си интереси във всяка възможна точка на света.
В официалния класификатор на армиите в света, нашата е до тази на Бангладеж.
Липсват истински компетентни хора, които в България са изключителна рядкост. Повечето от тях отдавна напуснаха страната и не биха участвали в политиката. Затова сме свидетели на куп комични сцени, които ни натъжават, след като ги осъзнаем.
Това, което сега наблюдаваме като световни кризи, са последните дни на „старите хора“ и началото на „новите“. За някои звучи налудничаво, но науката е възможна заради „лудостите“ на светлите умове, а не заради стандартните мозъци. 
Прекланям се едниствено пред целите, които човечеството си поставя.“

За мира и войната, за фалшивите и истински политици, за знаещите, за светлите и тъмни фигури и за онова, което очаква човечеството с петата технологична революция - един разговор между две лекции пред студентите, с експерта по национална сигурност полк. Николай Марков за LIBERTA.BG..

- Г-н Марков, циниците биха казали: "Добре, че до нас дрънкат оръжия, та да забравим за цени, инфлация и Ковид". Но понеже не е време за шеги, кажете - допускате ли реален конфликт между НАТО и Русия на територията на Украйна? И защо твърдяхте преди време, че тази война вече е спечелена от Русия преди да е започвала?

-    Кризата в Украйна не е военна, а политическа. Фактът, че в тази държава живеят не само граждани с украинско самосъзнание, е безспорен. От друга страна политическото ръководство на страната няма нужната зрялост и висота за решаване на вътрешните и външни свои предизвикателства методично, систематично и с демократични средства. Това генерира всякакъв вид кризи, повечето от които са латентни.

Лично аз виждам големия проблем по-скоро в нестабилността и неумението на държавното и политическо ръководство да управляват устойчиво, а не да  ползват идеологеми от миналото, гнойни обществени манипулации и целенасочено настройване на различните етнически групи една срещу друга. Това са похвати от тъжното минало на украинците, като народ, но те не разбират истинските опасности от този вид управление и не съзнават положителните страни на демокрацията. Впрочем и ние имаме донякъде подобни проблеми, които се експлоатират по политически дневен ред и са в противоречие с обществените интереси. В този смисъл, реалният конфликт, който наблюдаваме, е по-скоро вътрешен за държавата Украйна, отколкото външен. Световните сили разиграват собствените си интереси във всяка  възможна точка на света. Спомняте си Сирия и политическата фикция „Ислямска държава“. Къде отиде тази държава, която беше заплаха за много страни  в света и САЩ? А държавното ръководство в Сирия си е същото след милиони избити хора! 

Относно твърдението ми, че Русия е спечелила към днешна дата този политически и огневи рубеж, ще ви кажа, че това не го знае само онзи, който не познава Руската държавна машина. Тя е проектирана да работи в бъдещето, а съществува в настоящето, затова винаги се движи по неясен за света начин и траектория. Тази страна е силно подценявана, неразбираемо защо, обиждана, унижавана и заплашвана, незнайно защо. Има факти. При тези обстоятелства, които я следват от векове, какво очакваме от руските? Нима те нямат и  до днес  принадлежност към човешката  цивилизация, науката, културата и не са гарант за световния мир? Ние ли сме образец?

-    Хърватският президент отсече, че нито един техен войник няма да се сражава на Украинска територия. Позициите на нашите премиер и военен министър не звучат с такава категоричност -разбрахме за батальон, за дипломаитчески средства за деекскалация. Защо Хърватска може, а ние – не?

-    Защото нашите политици са същите незрели, като украинските.Искат да се харесат на Запада и да бъдат припознати като прогресивни личности, но нямат необходимите за това качества и подготовка. Впрочем, хърватският президент също направи груба грешка, недопустима! От висотата на неговия ранг има достатъчно инструменти, с които да постига цели, които счита за правилни. Той реши да не ползва институционалните технологии, непознати за повечето граждани, а да привлича вниманието към себе си. Не мисля, че ще бъде полезен за никого. Относно нашите, от компетентността, която имам мисля, че беше правилно Народното събрание да формира позицията ни, а не военният министър  Стефан  Янев, когото мълчаливо упълномощиха с неразбираеми за мен правомощия. Позиции не може да има за щяло и нещяло. Това са политически алабализми, които  целят да успокоят гражданите на страната, но нищо повече.

Прави впечатление, че управляващите бързо се ориентираха във възможността да похарчат немалко пари на данъкоплатците за някакъв батальон. Тя и сега съществува тази бойна единица, дори си има име и ако са искали да имаме елитно военно подразделение, досега да сме имали. За съжаление, целта на днешните политици е даусвоят някакви пари, а налице да няма нищо. Както нямаме пътища и няма виновни, така нямаме и армия никаква. В официалния класификатор на армиите в света, нашата е до Бангладеж. Казвам ви го сериозно и като знам как са оборудвани елитните части на Иран, нашите никога няма да достигнат това техническо и друго ниво. Освен на думи и политманипулации.

-    Наясно ли са от “Продължаваме промяната“ накъде ни водят, след десетките си гафове - днес премиерът Петков говори за нарушената от него Конституция пред Европейската комисия - или отново ще повтаряме проба-грешка?

-    Да. Има ясна пътна карта. Проблемът е, че в нея има заложени цели, които имат сложни външнополитически компоненти и не съм сигурен, че имат потенциал за осъществяването им. Желанието да се докажеш не е достатъчно. Липсват им истински компетентни хора, каквито в България са изключителна рядкост. Повечето такива отдавна напуснаха страната и не биха участвали в политиката. Затова сме свидетели на куп комични сцени, които ни натъжават, след като ги осъзнаем.

Другият проблем е, че в този формат има само една партия, годна да  управлява, и това е БКП. Те имат потенциал, но с тях идва и адът, защото те мислят едно, говорят друго, а винаги правят трето, откакто съществуват. Другите са пълнеж, маса, трудови калективи, пролетарии и комсомолци. Колкото и да е древна тази риторика, тя е актуална за днешното държавно управление.  

Президентът Радев се опитва да се еманципира, защото направи ключова стратегическа сделка, но колкото и да се опитва да се отдалечи от БСП, е обречен на неуспех.

-    Светът е на прага на глобални геополитически проблеми, които навярно ще засегнат и устоите на световната "Дълбока държава".  Дали подозираме какви политически сили ще се настанят на освободените от глобално-либералния модел пространства и как това ще оттекне у нас?

-    Все още не е формулирана новата световна финансова система. Има още време, докато се случи. Бъдещето на света е възможно само докато има бъдеще за човечеството. И докато има все още разделени сфери на влияние, трудно ще влезем в това бъдеще. На този етап има възможност само чрез технологичен преход и скок в пета промишлена революция. В нея, най-вероятно, човекът ще получи друго детерминиране. Повечето от хората не знаят това, но в близкото бъдеще човекът ще стане най-простата форма на живот. Онези, които предстои да се появат, ще имат качествата, каквито днешните хора не познават.

Вече се появиха и съвсем нови науки, все още непопулярни и недостъпни за нас. Те самите надскачат авторите си и ни пренасят в един съвсем нов, невидим свят .Думи, като „държава“, „съюз“, „нация“, „поданици“, няма да означават нищо. Впрочем, те и сега не означават.

За малкото просветени мозъци, които наблюдават света на бъдещето, това, което сега наблюдаваме като световни кризи, са последните дни на старите хора и началото на новите. Зная, че за някои това звучи налудничаво, но науката е възможна заради лудостите на светли умове, а не заради стандартните мозъци. Затова аз мисля, че и политиката ще стане излишна - напълно непотребен обществен инструмент, който вече има алтернатива
Единствените неща, пред които аз се прекланям в живота, това са целите, които човечеството си поставя.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.