Иван Бакалов:

Прукурори и полицейски шефове един през друг обясняват, как по тялото на загиналия журналист във Варна нямало следи от насилие, а следи от падане от високо. Следователно - било самоубийство или нещастен случай.
То няма нужда да има следи от нож, от въже или куршум. Достатъчно е да бутнеш човек отвисоко в езерото.

Илиян Василев:

Промениха доста неща в първоначалната информация за мястото където са намерили тялото на журналиста Георги Александров. Лаптопът и телефонът вече "не са намерени на този етап".
Като слушах версията Им се сетих за падналите от балконите на болници в Москва несъгласни доктори.
По радиото чух записите на МВР началниците, които очевидно не се отличават с голям интелект и бяха сложени на предна линия, заедно с "мисирки" /извинявам се ако е имало и истински журналисти, дадоха кратки записи/, защото прокуратурата не вдъхва много доверие.
Пък съобщението дойде направо от Апелативна прокуратура. За да има мегдан утре да ескалира вниманието на властта и да мине под "личното" наблюдение на Главния.
Преместиха с километър и нещо мястото на събитието. Тоест подалите първоначалната информация са били "манипулатори". А източникът беше Дарикнюз, сайт, знаете кому принадлежи.
Вече няма нищо общо са спуканата импресионистична тръба на кмета Портних. Ох, как им вярвам само.
След което храбрите следователи веднага изключиха "насилие" защото вече имаме "нещастен случай или самоубийство". Като че ли не могат да "самоубият" от Аспарухов мост, когото си поискат.
След което да спретнат лична драма, като мотив, неразбиране. Пробите с алкохол са като наркотика на друг разследващ журнарист Димитър Пецов от Силистра, който му подхвърлиха ченгета.
Наливат го с алкохол и ... Винаги има повече от една версия, и бързането издава паника. Пък и да е пил, това НИЩО не означава.
Знаете ли защо не им вярвам, особено на професионално мнение, което се споделя непрофесионално с изключващи мнения само часове след началото на разследването? Защото едновременно с вестта за смъртта започнаха манипулациите - едновременно че е бил разследващ журналист, но не чак толкова, че бил се съмнявал във версията на замърсяването, извадиха и "тъмни" страни - което означава че има нещо което крият и са включили професионални манипулатори.
Тук спирам, защото момчето си отиде и няма кой да прави независимо разследване. Преместиха мястото за да вкарат в употреба Аспаруховия мост в уравнението. Сега ще напаснат и мотив. Депресия, лична драма, проблеми с финансите и прочие.
Трудно е да си разследващ журналист днешно време. Кой? разследва и неговите хора винаги могат да спретнат версия която да ги устрои. Мутрите едно време убиваха и все пак имаше някакъв минимален шанс някой изостанал от групата прокурор или следовател да ги разследва. No more.
За това казах че сигналът на мутрите на власт към журналистите е твърде груб - можем да правим всичко с вас. Всичко. Накрая ние разследваме и не ни пука дали ни вярвате на тъпите версии.
Изглежда всяка сутрин разследващите журналисти трябва да излизат със заявление, че нямат никакво намерение да се самоубиват. Но тогава ще се намери клошар или някой криминал, или някой "обективен" инфаркт. Може и катастрофа.
В краен случай и "органите" могат да помогнат.
Не зная дали е достатъчно признанието на обществото за медицинските лица, които бяха първа линия на битката с коронавируса.
Но зная със сигурност, че разследващите журналисти са истинските герои които са на първата линия на битката за морал, справедливост и честна информация, които пазят духовното здраве и цялостта на нацията в много по-голяма степен отколкото този вирус.
На Великден убиха Милен, на 24 май трябваше да погребат Георги Александров и ни увещават че КОБИД-19 ни е големия проблем?
Поклон през паметта на всички загинали и "самоубили" се журналисти.
Поклон пред работата на останалите живи разследващи журналисти.
Пазете ги.
Подобни анализи трябваше да прочетете в централните медии. Вместо това четете и виждате цитати от брифинги на властта.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.