Както управлява България, така Бойко Борисов кара и джипката - към смъртта, без ръце на волана и без мозък в главата. Трудно е и жалко да бъдат съдени за действията им хора с тежко психичекско заболяване, но когато са опасни за себе си и околните, трябва да бъдат въдворени в лечебно заведение, Гешев. У нас, обаче, не се полагат достатъчно грижи за болните като цяло. Не защото няма желание, а защото няма достатъчно медицински персонал, средства и апаратура за адекватно здравеопазване. Нямаме и прокуратура на мястото си. А един много болен - и ментално, и физически, обикаля с джипката по шосетата на смъртта и цитира одухотворено нациста, избил милиони евреи и други невинни граждани в Европа и по света - Адолф Хитлер.

LIBERTA.BG събра различни коментари във Фейсбук и от медии, които описват поредната цинична PR-изява на премира на България Бойко Борисов, застрашаваща човешки животи. Припомняме, че преди около 4 месеца Борисов за малко не изскочи пред тир, возейки на задната седалка министър Теменужка Петкова и злополучната си пиарка Севделина Арнаудова (виж тук).
По всичко личи, че министър-председседателят на мафията и олигархията е повече от неадекватен и е крайно време да бъде изваден от политиката и управлението на държавата, още повече след като вече се радва и на табелите на нацистките лагери на смъртта и ги дава за пример.

Иван Червенков:

Некадърната мутра не само, че не може да управлява джип, камо ли държава, па и ще утрепе проф. Балтов.

Любо Кольовски:

Десетки, стотици, че и повече читатели, дописници и други автори цитираха Бойко, който пък нарочно или не цитира нацисткия лозунг "Arbeit macht frei", "украсявал" порталите на фашистките концентрационни лагери, където Хитлер и сатрапите му избиха милиони хора. Това беше тиражирано в новинарските емисии на всички телевизии. Разбира се, Бойко не знае какво означава "Работата те прави свободен" или както там се превежда тая зловеща фраза. Бойко очевидно, освен че е неграмотен, необразован и е космически невежа, но е и един болен организъм. Не знам дали това го освобождава от отговорност, ако официално не е освидетелстван от психиатрична или друга медицинска експертиза. Самият факт, че Бойко произнася фрази, чийто смисъл не знае и не разбира, обаче, доказва, че премиерът е в положение цугцванг във войната, която води със собствения си народ. И това не би било толкова важно, ако българският народ играеше шах със своя премиер. Но играта е много по-сериозна от една шахматна партия. Защото Бойко цитира нацистите в компанията на двама лекари, професори, единият - министър на здравеопазването, а другият шеф на най-голямата болница у нас. И тези двама професори не реагираха по никакъв начин! Зловещо е. Едва ли ще има някакви последствия и за Бойко, и за професорите. Но за нас ще има. За десетилетия напред.

Слави Трифонов:

Днес министър-председателят на България Бойко Методиев Борисов, обикаляйки с джипа си и возейки в него здравния министър и шефа на "Пирогов", и докато се снимаше, за да прославя великото си управление, каза следните думи, цитирам: „Работата носи свобода…“
Когато ги чух се вцепених и изпаднах в състоянието, наречено истински ступор. Че министър-председателят е неграмотен, че не е чел книги, че не знае езици и има ниска обща култура (както и тъпо чувство за хумор) - това е ясно. Видимо е за всички.
Но да не знае Бойко Методиев Борисов какво е това изречение и откъде идва, то е абсурдно. Защото според мен той е направил неволна грешка, защото ако не е такава грешка - това е безумно.
Сега ще му кажа къде сбърка чудовищно днес.
Бойко, изречението "Работата носи свобода" на любимия ти немски звучи така: „Арбайт махт фрай“.
И знаеш ли, Бойко, къде се намира това изречение? А? Имаш ли представа? Намира се на вратата на най-страшното творение на човечеството - концлагера Аушвиц. Както и на вратите на много други нацистки концентрационни лагери и затвори.
Това че не знаеш немски не те оправдава, защото изразът е популярен и на български - за тези, които знаят поне малко история.
Знаеш ли какво, Бойко, хрумва ми нещо. Обади се на твоята приятелка - канцлера Ангела Меркел и й кажи на любимия ти немски: „Арбайт махт фрай“ и чакай да видиш резултата.
Тя е от Източна Германия. В момента е канцлер на Федерална Република Германия и като чуе това изречение, първото, което ще си помисли е ако може да ти махне главата.
Сега си представи какво си мисли всеки българин, който поне малко познава историята.

Миролюба Бенатова:

Това видео е за гледане и реакции. И съм сигурна, че няма да са еднозначни.
"Работата носи свобода!", казва Бойко Борисов.
(Хитлер закова този надпис на всички входове на концлагерите, но се боя, че у нас това не впечатлява. Както и култът към асфалта, който също е общ.)

Отровното трио:

Когато в началото на този мандат излязоха снимки на управленци с нацистки поздрави се сметна за атака по "доброто име" на ГЕРБ! Тогава дори ДПС не замълчаха! Чак толкова не може? Оказа се, че може! Борисов превърна здравния министър в асфалтова компаньонка на успехите си! И Хитлер е смогвал с магистралите, но когато обясниш, че трудът те прави свободен, то това не е грешка, а начин на мислене и надпис на концлагер! Дано най-накрая партийните лидери, потънали в идеологически свян осъзнаят, че са нужни общи действия. Демокрация или тоталитаризъм?! Върнахме се не 30 години назад, а след днес се върнахме в 1933-та година! Диктаторът - вън!

проф. Велислав Минеков
адв. Николай Хаджигенов
Арман Бабикян

Полина Паунова, "Свободна Европа":

Има неща, които не се понасят. И исторически грешки, които е недопустимо да се правят.

В гимназията ми преподаваше германка. Когато разказваше за концентрационните лагери очите й се пълнеха със сълзи. И изпитваше неистов срам, че държавата й е участвала в "това".

Впрочем, в Германия името Адолф не е забранено. Просто след Хитлер никой не го използва.

"Arbeit macht frei"- това е надписът на входа на "Аушвиц".

"Работата носи свобода", каза днес министър-председателят Бойко Борисов, демонстрирайки асфалт. (тая препратка също е съвсем символична). И по-страшното е, че никой не му реагира.

Има недопустими фрази. И няма извинение за тях. Когато става дума за тях... не съществува грешка на езика, хумор, невежество. Не съществува нищо.

Работата носи свобода в Аушвиц. Очевидно и в България през 2020 г.

Арман Бабикян (допълнение):

Няма премиер в Европа, който може да си позволи подобно безумие! Дори в Русия биха изхвърлили Путин за такова изказване! Незнанието не е оправдание. Работата не ни прави свободни никъде, освен в Аушвиц или по времето на робовладелците! Демократи, събудете се, моля ви!

Методи Лалов:

Нагледен пример за това колко прост и опасен е Бойко Борисов. Както той не управлява държавата, а е прост изпълнител на задкулисието, така и не държи волана на джипа и се налага служителят на НСО да се намесва, за да не катастрофират.

Бойко Борисов вози в джипа здравния министър Ангелов и директора на "Пирогов" Балтов. Показва им асфалт, маркировка, огради, мантинели (все едно по пътищата се очаква да има друго!).

Борисов е кретен, това отдавна е ясно. Нямат ли обаче достойнство двамата доктори, та плюят на професионалната си чест и достойнство, като се съгласяват да бъдат част от дебеловратия авто PR на Борисов? Не им ли плащане заплати, за да изпълняват задълженията си в областта на здравеопазването, а не в работно време да се търкалят по пътищата?

Весислава Танчева:

Разликата между случайно вмъкнати в политиката ГМО-политици и онези, които съзнателно са избрали да правят кариера с обществена дейност, е че вторите дълги години учат история, политология, социални науки и си запълват времето с трениране на обноски и поведение пред публика.
На избори първите залагат на първичния си чар и илюзията, че нямат нищо общо с политическото статукво, а вторите - на знания, точна риторика и отработени жестове.
Понякога светът има нужда от свежия полъх на политически неопитните лидери, а друг път се налага да си почине от сътворения от тях хаос, особено ако са типични предствители на свръх амбициозната арогантна посредственост.

Това - по принцип.
А в частност, само истински дебелокож и крайно невеж политически ГМО може да употреби фразата Arbeit macht frei по адрес на излекуваните от Covid-19

Мартин Димитров:

Борисов телом отново е здрав, но менталното му състояние е катастрофално.

Трябва да си много особен перверзник, когато хората умират, в болниците е ад, няма линейки, няма лекарства и ужас е сковал нацията, да натовариш проф. Балтов и ботоксовата принцеса на правителството Костадин Ангелов, и да тръгнеш да им показваш шосета и маркировки.

Нямам представа дали този човек изобщо разбира, че недовършените му пътища не са нещото, което вълнува някого в момента. Нямам представа дали този човек изобщо оценява сериозността на заплахата.

Или, понеже той вече има антитела, всичко е точно, така ли?

Ненормалник.

#оставка

Радослав Бимбалов:

НАЦИЯТА НА ЗДРАВИТЕ

Властта показва ясно, че е време за почистване. Ще освободим съвършената си социална система, ремонтираните си улици и новите луксозни магистрали от тежестта на всички хронично болни хора. Или пък тези с наднормено тегло. Или онези нещастници, дамгосани от рака. Или загрозяващите гледката ни инвалиди. Или онези слабаци с лошия късмет да се разболеят от каквото и да било точно сега.

Здравната ни система най-накрая ще направи това, за което я готвим от години. Да разкара слабите, за да останат само силните. Здравите.

Вирусът ще премине през силните, които ще излекуваме, за да ги върнем по строежите. За да пребъде здравата нация, изчистена от слабост и недъзи. Здравата нация, която ще продължи да ръкопляска на властта, докато минава с джипа си покрай тях.

"Работата носи свобода", цитира Хитлер родният ни премиер. Без да му мигне окото. „Това е моята армия“ похвали се той, след като поговори с поредния работник на магистралата. Позната гледка. Премиерът е сред хората, спира импулсивно до тях и си говорят – за бъдещето на здравите.

„Това е моята армия“, гордо заяви най-здравият в Нацията на Здравите. Но неволно камерата улови как един от охранителите на премиера е слязъл и стои на сантиметри от щастливия обикновен здрав човек, спрял до джипа.

Страхуваш се от конграчюлейшънса на собствената си "армия" ли, Boyko?

Значи краят ти е близо.
Чакам.

Милен Ганев, Факти.бг:

Бойко дъно няма. Но масите го искат точно такъв, какъвто е.

"Важно е бързо да лекуваме, здравите да се връщат на работа", заяви при днешната си джип-инспекция на АМ "Европа" премиерът. По непонятни за здравия разум причини той бе придружен от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и директора на "Пирогов" Асен Балтов. Там Борисов посочи забелязан от него психологически проблем.

"Шеснайсе дена лечение, като го удариш още веднъж и с карантина, на човек му се събира над месец. Хем не е работил, не физически, психически се измъчва. Ще започнем да губим хората", заяви народният психолог.

И стигна до проникновението:

"Работата носи свобода, удоволствие, живот...".

Абстракцията приключи рязко с деловото: "Щом някой оздравее, веднага го връщайте на работа. А не да го притискате, още повече да психясва".

Съвсем съзнателно само маркираме израза на Борисов "Работата носи свобода", защото дълбоко се съмняваме, че е потърсил някаква алюзия с надписа от входа на Аушвиц Arbeit macht frei. Простичко казано, едва ли е чувал за него, че чак да тръгне и исторически препратки да прави. Независимо, че темата с увеличаването на часовете извънреден труд е особено актуална в момента, а синдикатите нададоха вой за "робията", която се задава. Както и да е - да оставим нацистките заигравки на коалиционните партньори на ГЕРБ. Тези палавници на разпада, който обитаваме.

Що за нови висини в тоталната неадекватност стигна българският министър председател, за да замъкне директора на Пирогов и здравния министър на магистралата, вместо да "обедват". Какво ли биха си казали старците от двете страни на магистралата: "Тия па за чий са тука...".

На мястото на Ангелов мнозина биха се разтревожили - помните, че един от здравните министри в ерата "ГЕРБ" бе открит от Борисов на разклон, някъде из провинцията. Ами ако и там чака някой?! Далеч сме от мисълта, че някогашният министър е вършил нещо неприлично на онова място, пък и пепелта на прехода затрупа и тази глупост. "С нея се запознахме на един разклон...". Мили боже...

Факт е, обаче, че широките народни маси одобряват това поведение на премиера. Широки, широки, колко да са широки? Ами толкова, че да го избират за каквото се сетите у нас вече две десетилетия. Не е бил само Патриарх, но и това е поправимо. Един онлайн курс по вероучение, оценка "зачита се" и дядо Неофит, Господ здраве да му дава, одма влиза в манастир, подобно на бащата на цар Симеон. Не този Симеон, дето направи Бойко главен секретар на МВР, а онзи от все по-нереалния Златен век.

Някои от вас си спомнят предаването "При нас е весело" от края на соца. При нас днес е пълна лудница, триумф на наглостта и агресивната простотия. Веселбата се отлага. До второ нареждане от джипа.

Джесика Вълчева, "Фрог нюз":

Балтов, виж каква маркировка! Нищо, че нямаме лекари и здравна система.

Балтов, гледай каква маркировка! Всичко това са нови мостове, Балтов! Всичко е построено в тия месеци, докато върви пандемията. Благодарение на лекарите!

Това са думи на премиера Бойко Борисов. Очаквах, че стената ми във Facebook ще бъде залята от нова порция инспекции, включвания на живо, обиколки с джипа, след като премиерът пребори COVID-19 и бе пуснат като волна птица да обикаля из страната. Но не очаквах да е толкова циничен. Грешката може би е моя.

“Балтов, гледай каква маркировка”, каза Борисов. Прекъсна директорът на УМБАЛСМ “Пирогов”, докато той говореше за здравната система. Да, същата онази, която в момента се сплесква още повече под натиска на епидемията. Онази, чиито дефицити стават все по-трудни за замитане под килима. Защото COVID-19 го издърпа изпод краката ни.

Виж, Балтов - маркировка за чудо и приказ! Пътища да има в тая страна. Нищо, че здравната система издиша, лекарите са на предела на силите си, нямаме достатъчно човешки ресурс, липсват легла, болниците са запълнени. Но виж само каква маркировка, Балтов! С нея не можеш да лекуваш пациентите си, но е хубава, нали?

Хубава е, господин премиер. Хубаво щеше да е също тия проекти да се замразяят, докато трае епидемията. Да се използват средства, за да да се подготвим за онова, което цяло лято идваше, беше на прага ни и сега влезе в домовете на всички - пикът на COVID-19.

Хубаво щеше да е още, господин Борисов, ако не бяхте толкова циничен и не сочехте с пръст къде са отишли парите за здравеопазване през тези месеци. Гордо заявихте, че държавата не е спряла работа. Не е, господин премиер. Но лекарите скоро може и да спрат да работят. Защото те не са като тракторите и имат предел. Но вие лекувайте хората с пътната маркировка. Балтов, виж колко е хубава! Не ли? И какво да ви отговори професорът?

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.