Какво може да е общото между мигрантите и сухия режим? Ами, сещате се, нали? Общото е мафията.

Както забраната за алкохол разпали някога корупцията и мощта на мафията в САЩ , така и пречките, които създаваме на мигрантите по пътя им към Западна Европа подхранват корупцията и мафията у нас. Как реши проблема Америка? Ами като премахна сухия режим. Как да решим ние проблемите си с мигрантите - ами по същия начин - като премахнем пречките по пътя им към Западна Европа. Т.е. като дадем на тези хора възможност да преминат спокойно от турската до сръбската граница, без да се заседяват у нас. Коридор от граница до граница. Просто събираме всички, преминали нелегално южната ни полоса и ги струпваме, напр.на гара Свиленград. Качваме ги на влака, заключваме вратите и: паф-пуф, пуф-паф, нон стоп - стигат Калотина. Няма каналджии, гоненици по улици и шосета, няма жертви, няма корупция в гранична полиция. Културно! В Калотина вратите се отварят, хората навлизат в сръбска територия и поемат към целта си. У нас остава спомена за краткотрайното им пребиваване в гостоприемна България. У тях също.

Защо този метод трябва да бъде предпочетен?

Първо, тези хора нямат намерение да засядат у нас. Те искат Западна Европа. Кои сме ние, че да им пречим? Откъде накъде ще ги спираме?
Имат ли човешки права да искат да се заселят в Германия, Белгия, т.н.? Имат, разбира се, кой може да им ги отрече. И по силата на кой човешки закон ние ще забраняваме на едни чужденци да отидат при други чужденци ? Ама онези не ги искали. Може и да ги поискат - Меркел ги отблъсна, после ги прие с отворени обятия. А и да не ги искат - какво се бъркаме в техните отношения. Ако Белгия е грабила и избивала конгоанците през 19 и 20 век, защо наследниците им да не поискат да се представят на бившата колониална владетелка. Същото важи за някогашните колонии на Англия, Франция, Нидерландия, Италия, Германия, Испания. Какво общо имаме ние с отношенията между колонизаторите и колонизираните.

А сега какво е?! 

Тръгват мигрантите, пълзят под телената мрежа, крият се в храсталаците, мръзнат, бият ги, каналджиите им съдират кожата, вземат им по 500-1000 евро, вече говорят за по 2-3 хиляди, блъскат ги по 4-5 в багажника и ако нямат късмет, ги хващат - разправии, арести, лагери, съдилища. Полиция и жандармерия гонят не нашите престъпници, а някакви наплашени чужденци. И за какво - да ги хванат, регистрират и настанят в лагерите и да не ги пускат да отидат до Германия, напр. В края на краищата те пак заминават. Е, за какво е цялата шумотевица. Защо загинаха полицаи, защо харчим огромни пари да преследваме тези хора, да ги ловим, да ги затваряме и съдим? За да пазим европейците. Като овчарско куче. Стига с тази практика.

А какво да правим тогава?

Ами, поемаме ги любезно в Свиленград, плащат те по 500 евро на БДЖ вместо по 1000 на каналджиите, качват се на влака, там спален вагон, шведска маса, чай, кафе, топло, сигурно и стигат до западната ни граница. Може да научим сърбите да продължат операцията - за по 500 евро ще ги чакат с духова музика.

Ама, имали сме ангажимент да пазим външната граница на ЕС. И те имаха ангажимент да ни приемат в Шенген, но все се изплъзват. Имаше ангажимент и като европейски граждани да ходим без визи до САЩ, ама и за това трябвало първо да ни цъфнат налъмите. Щом е така, защо ние да не проявим хуманност и разбиране към човешките права и мечтите на мигрантите и да пречим да ги осъществят. Коридор, зелен семафор и - на добър час към Западна Европа !

(Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 28 ноември 2022 г. по Евроком)

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.