Известният фоторепортер Веселин Боришев е бил арестуван по време на изпълнение на служебните си задължения - да отразява протеста срещу единствената кандидатура за главен прокурор на Иван Гешев, като улови с обектива си всички гледни точки. Една от тях е на група столични полицаи, които уж трябва да охраняват неприкосновенността на гражданите и техните права, и да преустановят противоправни действения, застрашаващи обществения ред и посегателства над личността. Или е трябвало по заповед да арестуват "неправилни" журналисти (разделението на "правилни" и "неправилни" журналисти/медии е въведено в българския политически речник от бившия вътрешен министър и функционер на ГЕРБ Цветан Цветанов)?

"Около 17 часа Боришев се намирал в градинката на хотел "Рила", където очаквал началото на протеста, когато видял струпване на полицейски части. Той тръгнал да ги снима, което придизвикало груба реакция от представителите на органите на реда. И въпреки че Боришев им представил журналистическата си карта, той е бил задържан по указа за дребното хулиганство и отведен в Първо районно управление на МВР в София, разказа фоторепортерът. Там едва към 19 часа успял да се обади на адвокат Николай Хаджигенов. Боришев е оставен в ареста на управлението през нощта. В 14 часа днес се е явил пред съдия в Софийския районен съд и е освободен.
Фоторепортерът е бил задържан по време на работа, при това той е удостоверил, че е журналист, е посочил пред съда защитникът му.
Веселин Боришев прекарва нощта в ареста на Първо районно полицеско управление - София", съобщават "Клуб Z" - медията, в която работи.

"Този указ, който е от 1963 г., продължава да служи за разправа с неудобните. Въпреки многократните усилия през годините той да отпадне, това не се случва. Полицията продължава да го използва като наказателна мярка", обясни адвокат Хаджигенов.
Според адвокат Хаджигенов полицаите всеки път твърдят, че не могат да бъдат снимани, но това не се отнася до случаите, когато са на работа.

Веселин Боришев ще съди полицията за полицейски произвол, като в понеделник защитникът му ще внесе жалба срещу ареста.

 "Клуб Z"  пита  вътрешния министър Младен Маринов:

- кой е издал заповед да се арестуват журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения; 
- колко пъти досега журналисти са арестувани за това, че снимат полицаи;
- дали актът на полицията има за цел сплашване?

"Властта изпуска нервите си, защото изпуска контрола над обществеността и това безкопромисно си личи след скандалите около свалянето на Великова от ефир и спирането на сигнала на БНР за четири часа - безпрецедентен случай в нашата история и в историята на БНР. Всичко това е така, защото властта не управлява, а самоуправства в стремежа си да имитира управление. Самоуправството на управниците перфектно се вписва и в картинката с т. н. шпионски скандал - фарс, пародия и откровено тъпанарска панаирджийска клоунада", коментира известният журналист Любо Кольовски.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.