Продължение на Рейзи-епохата или управление от кадър на ДС?

Очаква ли Созопол промяна след наближаващите местни избори? Видно от номинациите дотук, повече би подхождало да говорим за подмяна и продължаващо властване на уж низвергнатия досегашен кмет Панайот Рейзи, който беше отстранен заради обвинение за присвояване на 2 милиона лева общински средства.

Кандидатите за кметския стол в Созопол са три, според източници на BIG5 от ГЕРБ - Бургас:  Красимира Германова- председател на общинския съвет в Созопол, Константин Гребенаров – бивш областен управител на Бургас, спряган като сътрудник на ДС, и Георги Пинелов– общински съветник в Созопол.

В морския град избирателите не живеят с илюзията, че е дошъл краят на феодалното управление на Панайот Рейзи и че той не си е подготвил свои представители в местното управление, чрез които да запази статута си. Точно заради това вътрешната битка сред кандидатурите на ГЕРБ за кметския стол в Созопол се очертава като голямо предизвикателство за управляващите.

Кой кой е от кандидатите?

Красимира Германова – четири мандата председател на общинския съвет в Созопол. Публична тайна е, че тя е „скритият коз” коз в ръкава на отстранения Панайот Рейзи. Като председател на местния парламент тя винаги е била най- близкият му човек в екипа и винаги се е радвала на неговата протекция. Не случайно е точно тя е била шеф на предизборния щаб на Рейзи и втора в листата след него. Като председател на общинския съвет Германова е човекът, който контролира общинските съветници и не допуска да се засягат интересите на дългогодишния кмет.

Факт е, че на официалния сайт на Община Созопол Панайот Рейзи продължава да стои като кмет, без да се отбелязва по никакъв начин административната промяна след отстраняването му през април т.г.

Германова налага своя авторитет и заради участието си в национални и международни институции: тя е член на КС на Националното сдружение на общините в Република България и председател на УС на  Националната асоциация на председателите на общински съвети/ НАПОС-РБ/ и делегат на Европейския комитет на регионите към ЕК.

Според източници на BIG5 от средите на ГЕРБ в Бургас, ако партията избере да се състезава в Созопол с Красимира Германова, то ще потвърди за наличието на скрита коалиция с ДПС и ще укрепи феодализма на Рейзи в града.

Константин Гребенаров – бивш областен управител на Бургас, едно от знаковите лица на ГЕРБ в областта. Пред регионални медии се е оплаквал, че Рейзи много години го държал в изолация, дори го бил предложил за изключване от ГЕРБ, но от централата в София не подкрепили предложението.

Гребенаров афишира и близостта си с Бойко Борисов, хвалейки се, че премиерът дори му честитил 65-тия му рождения ден, но Гребенаров не го занимавал с вътрешнопартийната битка в Созопол.

В началото на август по време на общинското събрание на ГЕРБ-Созопол, на което се обсъждали номинациите за кандидат-кмет, Гребенаров произнесъл пламенна реч с гръмката фраза „не на страха и статуквото“. Според източници на BIG5, обаче,  бившият бургаски губернатор би склонил и на място общински съветник, ако не може да се пребори за кметската кандидатура.

Той отказа да се ангажира с категорично мнение за евентуалното му завръщане в политиката. Обясни, че всичко зависило от желанието за промяна в партията. Ако имало такова - щял да приеме евентуална номинация за общински съветник, а защо не и за кмет.

„Очаквам хората да си кажат мнението, да се възвърне оня дух на ГЕРБ, който беше в романтичните години, когато всеки можеше да си каже мнението, без да се притеснява“, обяснява романтично Константин Гребенаров пред регионалната медия „Флагман.бг”.

Гребенаров напусна шефското място в Областна администрация на Бургас през 2013 година и от тогава е в частния охранителен бизнес.

Интересна е неговата професионална биография на фона на политическите му амбиции. Макар и завършил висшето си образование като машинен инженер със специалност „Топлоенергетика и ядрена енергетика”, неговата кариера преминава в структурите на МВР и Националната служба за сигурност от началото на 80-те до 2005 година, когато напуска системата. Случайно съвпадение или не, но по същото време и Бойко Борисов напуска структурите на МВР, за да се отдаде на партийна кариера.

През МВР-периода си Гребенаров се е заемал с неслучайни дейности, поради което възниква въпросът защо и какви интереси го тласкат толкова яростно в кметската надпревара и то точно в Созопол. Източници от ГЕРБ-Бургас намекват за бизнес обвързаности на Гребенаров и Рейзи, а в социалните медии се говори за принадлежността му към Второ управление на ДС.

Ето част от официалната му автобиография:

1980 – 1983 – „Телекомплект”- Изграждане на телекомуникационен проект в Кувейт. Сътрудник на Генералния мениджър на проекта. Осъществяване на контакти и сътрудничество с Министерството на телекомуникациите на Кувейт и другите държавни органи.
1984 – 2005 – МВР, Национална Служба за Сигурност. Последователно съм заемал длъжностите от редови оперативен работник, началник група, началник сектор до началник направление. Кариерата ми на ръководен служител в НСС фактически  започва от 1997 г. когато бях издигнат за началник сектор, благодарение на доверието получено от тогавашния Директор на НСС – Ген. Ат. Атанасов.
Конкретните задачи, които съм изпълнявал са били - Защита на Националната Сигурност в сферата на икономиката, разкриване и пресичане на финансови престъпления като измами с кредитни карти и производство на фалшиви платежни средства. Под мое ръководство бе проведена първата успешна операция в България срещу пране на пари, също разкриване и предотвратяване на митнически нарушения – разбиване на контрабандни канали за цигари /Ново село/ и алкохол. Ръководил съм написването на така наречения доклад за контрабандата със спирт, за което съм награден с грамота и награда лично от тогавашния Министър председател на България г-н Иван Костов. 
Последните 5 години като Началник направление „Защита на класифицираната  информация” в НСС съм организирал и ръководил дейността по изграждането и функционирането на националната система за класифицирана информация. Активно съм работил за подготовката на България за присъединяване към НАТО, като член на Междуведомствения Съвет към Министерски Съвет.
Като Началник Направление в НСС съм участвал в работните групи на Специалния и Икономическия комитет в Щаб квартирата на НАТО в Брюксел. Притежавал съм  сертификат за достъп до национална класифицирана информация и сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО. В качеството си на ръководен служител в НСС постоянно съм бил в контакт с представителите на сродните служби на страните членки на НАТО и Европейския Съюз.
През 2004 г. бях представител на България в Международния Комитет за Сигурност на Олимпийските игри в Атина.
През периода, в който съм бил служител на МВР, съм преминал курсове и школи за допълнителна езикова и професионална подготовка:
Август 2004 – Декември 2004 – Школа за подготовка на висши офицери в Канада.
Май 2003 - Курс към Министерството на Външните работи на Великобритания, организиран от МИ 5 по прилагане на специални способи и методи за проучване на лица кандидатстващи за достъп до класифицирана информация.
1997 – 2000 – Различни  курсове организирани от Сикрет Сървис и ФБР за противодействие на организираната престъпност - пране на пари, фалшиви платежни средства, контрабанда и други.
1991 – 1993 – Двугодишен курс по гръцки език в Академията на МВР.
1990 – 1992 – Следдипломна квалификация „Международни икономически  отношения” към ВИИ.
1984 -1985 - Начален едногодишен курс за новопостъпили служители в МВР – българско законодателство, публична администрация и международни отношения.
През 2005 г. по собствено желание се пенсионирах от МВР и започнах работа в „Бритиш Американ Табако” – клон Белград, като мениджър сигурност. Задълженията ми бяха да осигурявам нормалното функциониране дейността на компанията на територията на целия Балкански полуостров – разкриване и предотвратяване на опити за незаконно използване марките и продуктите на компанията от престъпни елементи.

Георги Пинелов – общински съветник.

Пинелов е най-младият и най-разпознаваем от местните жители кандидат за кметската надпревара. Роден и израстнал в града, знаещ всичките му проблеми, познаващ хората, Пинелов се очертава като „чиста” кандидатура без обвързаности.

Той е активен и в социалните мрежи, откъдето призовава: „Хубаво е да спрем да се подаваме на насаждания от години страх, защото всички видяхме докъде я докарахме. Дошло е време за промяна, а не за подмяна“. Видно от профила му във Фейсбук, акцентира върху семейните ценности и честните отношения в обществото и бизнеса.

Георги Пинелов е видимо недолюбван от подръжниците на Рейзи, тъй като на последните местни избори е поставен в листата на неизбираемото 16-то място в листата за общински съветници. Той обаче успява чрез преференции да стигне до второ място. Тогава Рейзи, който започва своя трети мандат като кмет, му предлага да се оттегли.

Оттогава Пинелов се приема като вътрешна опозиция на кмета и обкръжението му във властта.

Още тогава градоначалникът със спечелен трети мандат влиза в директна конфронтация с Пинелов и му предлага да се оттегли, виждайки в негово лице реална конкуренция. С това той определя и позицията на младия общински съветник, който четири години е сочен като вътрешна опозиция на кмета и хората му.

Според публикации на регионални медии, страхът от несистемния Пинелов стига кулминация по време на едно събрание на кметове и общински съветници, на което Рейзи го моли да напусне и го заклеймява като предател. Междувременно Георги Пинелов подава до Изпълнителната комисия оставката си като член на ръководството на местната организация на ГЕРБ, несъгласен с политиката на организацията по време на европейските избори.

Може би тук се крие и една от причините апаратчиците от ГЕРБ на местно ниво да го определят като „неподготвен” и „без административен опит” в надпреварата на кметското място. От друга страна, редовите привърженици на ГЕРБ в града виждат в негово лице най-адекватната кандидатура, но изразяват и скептицизъм, че няма да се пребори с „октопода” на Рейзи.

BIG5

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.