Проблемите за Бойко Борисов и управляващия държавата център на Задкулисието тепърва започват да набират голяма инерция. Здравната криза в България се превръща в хуманитарна. Все още сме преди пика на Ковид-епидемията, а вече без необходимите лекарства за лечение в аптеките, защото се изнасят на външни пазари, без легла в Covid-отделения, нулева организация, изтърбушена хазна, много милиарди заеми и уникално проста управляваща държавата маса. Абстрахирайки се за момент от вътрешнополитическия предизвикан хаос от овластените, некомпетентни и мързеливи гаулайтери, които през цялото лято си чесоха топките и се криеха от искащите им оставките протестиращи граждани, вместо да преобразуват всички ведомствени болници в Covid-лечебници, не можем да останем апатични към геополитическия тайфун, който надвисва над правителството на Борисов. Натискът от САЩ и Германия за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, въпреки ветото на България, се засилва, а "чаят" от Изток е на газовия котлон, защото хоризонтите на "Турски поток" през България започват да се отдалечават.

Днес изтича срокът поставен от САЩ - до 20 ноември, който бе даден на всички фирми, работещи по "Турски поток" (в България), за преустановяване на действия и напускане на площадките, ако съответно не желаят да се превърнат в обект на санкции. Известно е, че фирмата, доставила турбините за компресорните станции за руския газов проект в България е американска, както и че те пристигнаха у нас преди седмици, но няма никакви индикации, че към този момент те са пригодени и въведени за експлотация от производителя-доставчик, както и че това ще бъде извършено изобщо.

Като продължение на събщението на Държания департамент от миналия месец, с което разшири санкциите за фирмите, работещи по "Турски поток", вчера американските конгресмени приеха резолюция, с която подкрепят усилията, предприети в рамките на Инициативата за трите морета за развитие на енергийната независимост на страните от Централна и Източна Европа. 

В този документ членовете на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, наред с други неща, „осъждат всякакви усилия на Русия да използва енергията като средство за упражняване на натиск и подкопаване на свободата и демокрацията в Европа“.

"Липсата на инфраструктура прави тези страни силно зависими от Русия за енергийни и допълнителни икономически нужди. Русия се стреми да подкопае демократичните институции и свободи в Европа чрез хибридни средства, включително използването на енергия като принудителен инструмент. Руски газопроводи като "Северен поток 2" и "Турски поток" имат политически характер и целят да подкопаят енергийната сигурност на Европа", подчертават американските депутати.

Евроатлантическият тон за "Турски поток" започва градиращо да се втвърдява, а особено и след загубата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, вероятността и този проект да завърши като "Южен поток" е все по-обозрима. Още повече, че Тръмп сега се намира в позиция, в която с налагането на санкциите за руския газов проект през ЕС ще засвидетелства пред американските граждани за безпочвеност на нападките към него и твърденията за зависимости от Кремъл.

Неприятните последствия от това развитие за Русия, обаче, кумулативно и реципрочно ще рефлектира негативно и върху зависимата управляваща българска клика и центъра около Пеевски, заради нереализираните поети ангажименти към Москва след провалянето на "Южен поток".

Огромен натиск се оказва върху Борисов от САЩ и Германия и за приемането на Северна Македония в ЕС.

Въпреки наложеното вето от България, САЩ искат Северна Македония да започне преговори с ЕС до месец, а София и Скопие да се разберат помежду си, без това да засяга разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани. Държавният департамент приема противното като доброволно оставяне на Северна Македония в орбитата на Русия.

Желанието на Държавния департамент е кандидатурата на Северна Македония да влезе в преговорната рамка до края на тази година, като САЩ подчертават, че процесът на разширяване на ЕС насърчава дългосрочния мир, стабилността и просперитета в целия регион.

Тази позиция на САЩ се споделя и от правителството на Германия и канцлера Ангела Меркел.

Ситуацията, в която е изпаднал Борисов - във вътрешнополитически и външнополитически план, е "zugzwang". Без никакъв полезен ход.

Протестите за оставките на главния прокурор Иван Гешев, на премиера Борисов и на правителството му продължават. В същото време страната е пред хуманитарна криза заради Covid-19. Налични са и разногласия в кабинета. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов иска да бъде наложен пълен локдаун заради вируса и пренатоварената здравна система. Борисов е против. От друга страна, ако държавата бъде отново затворена, това означава гражданите и бизнесът да бъдат обезщетени от държавния бюджет. Разчетите на министъра на финансите Кирил Ананиев за състоянието на хазната, обаче, не могат да впишат и тази сметка, поради огромните и безразборни харчове на Борисов от последните месеци, за да се хареса на народа. Финансовата система и без друго е прегряла от наливане от пусто в празно, което е изправило бюджетния министър до опцията - хвърляне на оставка преди "катастрофата". Подобни намерения споделя и здравният министър.

А докато държавата се тресе из основи, съпремиерът на Борисов  - Делян Пеевски, е напуснал "берлинската кочина" и грухти в нов имот в централен лондонски квартал. 

...Бурята от Изток и от Запад, обаче, наближава. Епицентърът ще е България. Облаците над главите на управляващата хунта се сгъстяват. Не се очаква скоро и транш на свежи милиарди спасителни евра за олигархията у нас от бюджета на ЕС.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.