"Истинско проклятие за българската демокрация, каквото прозвище си спечели преди години друга организация, живееща от изнудване на политическите си партньори - ДПС."

В популистката си политика партията е на път да разруши основни социални системи. Новият им враг са децата, жертви на насилие, пише Виктор Иванов в коментар за "24 часа".

В БЪЛГАРИЯ ИМА една партия, която няма идеология. Способна е да заеме всяка позиция, ако тя ѝ осигурява възможност да е част от властта и всички придружаващи екстри към нея.

Обявила се е за наследник на войводите, борили се за свобода на Македония, но днес само експлоатира паметта им и имотите на македонските дружества. Казва се ВМРО.

От 4 години ВМРО е основен партньор в правителството на Борисов. И използва позицията си за изнудване и заплахи, за да постига всевъзможни безумни цели, които разрушават основите на обществото. Като не се притеснява да застане дори зад протести срещу правителството, част от което е.

Докато ВМРО като съветско прокси просто си партнираше с подобните си проксита, за да спре развитието на Северна Македония с всякакви условия, вредата като че ли бе сравнително поносима. В последните 4 години обаче ВМРО прави всичко възможно, за да разруши наложени правила на българското общество, които бяха постигнати след трудни 30 години на реформи и промяна в главите на хората.

Либералната демокрация в България никога не е съществувала във вида, в който е нормално да съществува. Въпреки това поне в главите на елитите успяха да се зародят, да се развият и да заработят някои модерни идеи.

Като тази, че не е хубаво да шамариш жената и децата например. Но именно в развитието на тези идеи ВМРО в последните 4 години видя върховната опасност за България. Или по-скоро върховния си шанс да скрие оцапаните от меда на властта кунки.

Партията с безумните си искания успя да разруши пенсионната система до степен, че вече половината пенсионери са еднакво бедни с 300 лв. пенсия. Утопия, която не успя да постигне и комунизмът, при който еднаквата бедност бе издигната в култ.

Истанбулската конвенция срещу домашното насилие бе следващият враг на войнстващите популисти в партията. Поведени от пиара на военния министър и партиен лидер Красимир Каракачанов, от партията видяха в конвенцията безумен трети пол и опасност всички да станат джендъри.

Какво точно е джендър, така и не стана ясно, но пък и кому ли бе нужно. Уплашен, че ВМРО ще потопи правителството, премиерът Бойко Борисов спря ратификацията на конвенцията. С обещанието, че изчистена от джендъри, нейните текстове ще влязат в българските закони и ще пазят жените от домашно насилие. Е, не стана, но това е очаквано.

Точно преди Коледа изведнъж ВМРО откриха нов враг. И колкото и да е странно, това са децата. Децата, които страдат в домовете си от побоища, мизерия, психично и сексуално насилие. И деца, които ще пораснат в тази среда благодарение на ВМРО, за да станат следващите насилници.

С лека ръка партията внесе промени в Закона за закрила на детето, които напълно ще зачеркнат сегашната, колкото и да е слабо работеща, система за защита на страдащите деца. Премахва се правото им на специална и бърза закрила при насилие в дома. Дават се повече права на биологичните родители, дори и те да са насилниците.

Нали помните клиповете как майка удря шамари на 3-годишното си момиченце и след това го кара да ѝ целува ръката. Като обяснява какво зло е бащата. Това вече ще е всекидневие и никой няма да може да направи нищо, за да защити това дете.

Нали помните как израсналият без родителска и друга грижа Аксел изнасили и уби зверски младата Андреа, също растяща без родители? И това вече ще е всекидневие, а не разтърсващо системата престъпление. Защото закрилата на децата става невъзможна.

Като допълнение, за да си гарантира, че побоят над детето вкъщи може да се издигне в норма, ВМРО още повече затруднява системата. Като насочва законовите текстове срещу неправителствените организации, които предоставят услуги за деца в риск. Ако не се сещате какво е това, примерът е един - детските селища на SOS Kinderdorf, които са пионери в модернизацията на тези грижи и поведоха България към закриването на дикенсовите сиропиталища, вече са извън закона.

Ако и след това все пак някой иска да пази децата от родителите насилници, то за всеки случай ВМРО заплашва да го вкара в затвора. За три години, защото се меси на това какво се случва зад дувара.

Донякъде поведението на партията е обяснимо. Това е популистка организация, на която ѝ липсва ясна идеология. И се захваща за всичко, което би могло да донесе някой глас отгоре, за да може и в следващия парламент да опитва да е пак в меда на управлението. Когато обаче посегнеш на устоите на обществото, на азбучни истини, че насилието е лошо, когато поставиш влизането в парламента преди децата на страната, тази партия става изключително вредна и опасна.

Истинско проклятие за българската демокрация, каквото прозвище си спечели преди години друга организация, живееща от изнудване на политическите си партньори - ДПС.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.