"Предвидените излишъци са резултат на специална тактика с цел да се създадат активи, от които би могло да се черпи по-лесно и по-безконтролно за нужди или за размери на нужди, за които не би могло по редовен начин да се намерят или предвидят средства."

Бюджетен излишък имаме, когато постъпленията са повече от разходите. Умишлените или предвидените излишъци са осигурени, когато приходите и разходите са така изчислени, че желаемият резултат не може да не последва - или приходите са нарочно по-ниско изчислени, или разходите са показани в по-малки цифри, или даже съвсем не са предвидени. 

Предвидените излишъци са резултат на специална тактика с цел да се създадат активи, от които би могло да се черпи по-лесно и по-безконтролно за нужди или за размери на нужди, за които не би могло по редовен начин да се намерят или предвидят средства. Същите излишъци показват, че държавният бюджет е непълен и неискрен, защото те се явяват резултат на съответно умишлено нагаждане на приходите и разходите при съставляването и изпълнението на бюджета. 
Такива излишъци показват още, че съставителите на бюджета преследват скрити цели, които в най-скромния случай са да се обезпечи свобода на действие за изпълнителната власт. 

Разчита се, че контролът и пестеливостта на парламента са по-малки и следователно по тоя начин могат да се посрещат и такива нужди, за които иначе парламентът не е склонен да даде одобрението си. 
Върху несъответствието на приходите с разходите, с цел да се реализират нагласени излишъци, са поставени бюджетите встрани, където парламентарният контрол е слаб и незначителен. 
Румен Гълъбинов

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.