В гората край къмпинг "Арапя" в Царево отново се строи. След възобновяването на строежа не е издадено ново разрешително, а е подновено старото. То е за изграждането на голям хотелски комплекс, а не за отделни къщи. Освен това община Царево няма общ устройствен план.

Столичният общински съветник от "Демократична България" Тома Белев сигнализира:

"От два независими източника получих снимки, че строежите край Арапя, които бяха спрени в началото на годината, продължават. И тук, както и при Синеморец, се строи в зона А без да има действащ Общ устройствен план на Царево, което е нарушение на ЗУЧК (закон за усторйство на черноморското крайбрежие - бел.ред.)", е написал Белев в своята фейсбук страница.

През януари тази година в боровата гора край плажа на Южното Черноморие започна строителство на ваканционни вили. След медийния шум последва проверка на ДНСК, която откри нарушения и временно спря сторителството. Сред нередностите бяха липса на разрешение за строителството на пътя до вилното селище, както и на становище от регионалната екоинспекция за дърветата, които е трябвало да бъдат отсечени. Сега от строителната дирекция са съобщили, че откритите пропуски са отстранени, предава Би Ти Ви. По данни на телевизията в момента на метри от брега се изливат основите или се дострояват общо 23 еднофамилни къщички.

Преди дни нов строеж, който трябва да се превърне във вила, се появи и на метри от скалите в черноморското село Синеморец и в рамките на природен парк "Странджа". Строежът в момента е временно спрян, но по формални причини - неспазени норми на плана за безопасност. Той е получил зелена светлина от регионалната екоинсопекция в Бургас още през 2017 г.

Няма законово основание за спиране на строителството в боровата горичка край къмпинг "Арапя". Това заяви кметът на Царево Георги Лапчев пред бТВ по повод възобновеното строителство на вилното селище.

Строежът беше спрян в началото на годината след проверка на строителния контрол. През последните дни обаче тече усилено строителство. Положени и готови са основите на някои от къщите. Общо трябва да се построят 23 двуетажни и едноетажни къщи.

След възобновяването на строежа не е издадено ново разрешително, а е подновено старото. То е за изграждането на голям хотелски комплекс, а не за отделни къщи. Освен това община Царево няма общ устройствен план.

Проектът беше спрян, защото не беше спазен плана за обезопасяване на обекта, обясни кметът на Царево. След като строителят изпълни задълженията си няма законово основание строителството да не продължи, каза Георги Лапчев.

По думите му фактът, че общината няма общ устройствен план не е пречка да бъдат издавани разрешителни за строеж. Според него именно липсата на устройствения план е голямата болка на общините. Георги Лапчев не вижда незаконни действия относно строежа край "Арапя". Той посочи, че цялата информация е записана и представена в документи.

"Прекрасно е, че има гражданско общество и организации, които внимават и пазят природата, но е объркан начина, по който се предава информацията", каза Ляпчев.

Според него на официалните места за подаване на сигнали, като община Царево, не е постъпил нито един. Кметът на Царево каза още, че няма незаконни действия и на подобен строеж край Синеморец.

Лапчев смята, че организациите, които спират общия устройствен план на Царево, са тези, които искат всъщност да го има.

"Винаги неправителствените организации са получавали протегната ръка и от правителство, и от общините. Не знам защо се получава тази конфронтация, която я няма. Аз искам да се разберем, но никой никога не идва", каза Лапчев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.