Български и румънски гражданин вече четири месеца са в ареста, защото Специализираната прокуратура смята, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации. Срещу 12 милиона евро те предложили докладът да не бъде пращан на европейските институции, а имената на политиците да бъдат заличени. 10 милиона евро трябвало да отидат за “френски прокурор”, разследващ контрабандата, а два милиона за “изнудвачите”, пише "Биволъ".

На 26 септември т.г. се състоя поредното заседание на Апелативния специализиран съд по мярката за неотклонение на български и румънски гражданин, които са в ареста от няколко месеца. В крайна сметка те останаха в следствения арест без право на обжалване, защото според Специализираната прокуратура и съда има данни да са изнудвали Доган и Пеевски, в съучастие с влиятелен румънски бизнесмен, за когото е издадена европейска заповед за арест.

Тезата на обвинението е развита от прокурор Евгения Станкова, прочула се с “терористичните пръскачки” пред парламента по делото “НАПЛийкс”. Първоначално тя повдига на румънеца и българина обвинение за финансиране на тероризъм по член 108 от НК. След това очевидно се усеща, че това е гаф, а “финансирането на тероризъм” се отнася по-скоро за многократно споменаваните в документите по делото Ахмед Доган и Делян Пеевски.

В крайна сметка обвинението е прецизирано като “изнудване” извършено от организирана престъпна група. Всъщност, от протоколите по делото се разбира, че прокурор Станкова не е уверена за какво точно престъпление става дума – изнудване или опит за измама, но пък е сигурна, че то било извършено от ОПГ.

“Контрабанда на цигари и финансирането чрез нея на международни терористични организации”

Задържаните са румънският предприемач Дорин Йордаке, който от години се занимава с експорт на стоки от България и Дилиян Димитров Георгиев от гр. Русе. Йордаке е свързан с влиятелният румънски бизнесмен с френско гражданство Овидиу Семенеску.

Йордаке и Георгиев имали бизнес в Пловдив, където се свързали с анонимен свидетел на прокуратурата с номер 436.  Номерът не помага той да остане анонимен и от пренията по делото се разбира, че въпросното лице е Иван Петлешков. Йордаке и Георгиев завели Петлешков при Семенеску и запознали Петлешков с доклада, като Семенеску му го показал на таблет iPad. Това се случило два пъти на срещи в Букурещ и Виена.

В доклада личали имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски и директора на Булгартабак Холдинг АД Венцислав Чолаков. Семенеску, като “представител на хора свързани с френските служби”, поискал от Петлешков да предаде на Пеевски, че ако плати 12 милиона евро, имената на Пеевски и Доган в доклада ще бъдат премахнати. Семенеску твърдял също така, че докладът щял да бъде представен на Европейската комисия на 1 юни 2019 г.

Май 2019 г., Монако. Депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски трябва да се срещне с френски бизнесмен и бивш служител на румънските служби. Те искат от него 12 млн. евро, за да махнат името му и това на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от доклад на френските служби за това, че с контрабандата на "Булгартабак" се финансират терористичните организации "Ислямска държава", "Ал Нусра", ПКК и режимът на Башар Асад. Въпросният доклад е трябвало да бъде изпратен на Европейската комисия (ЕК).
Звучи като в ниско бюджетен трилър, но това, според прокуратурата, се е случило по-рано тази година. Резултатът от нейните усилия по този случай е, че на 16 май при операция на ДАНС и спецпрокуратурата са задържани Дорин Йордаке и Дилян Георгиев. Те са обвинени в организирана престъпна група, създадена през 2018 г. с цел да извършва тероризъм и изнудване.
Тезата на държавното обвинение (в лицето на прокурорите Евгения Станкова, Ангел Кънев и Фердинандов) е, че именно те двамата, заедно с обявения за издирване румънец с френско гражданство Овидиу Семенеску са поискали 12 млн. евро, за да бъдат изтрити имената на Пеевски и Доган от доклад на френските служби, който ги уличава, че финансират тероризъм през контрабандата в Турция на цигари на "Булгартабак". Въпросният доклад, според предадените от прокуратурата твърдения на обвинияените, е трябвало да бъде изпратен на европейските институции през юни, пише "Капитал".

По време на разследването са разпитани десетки хора, с които обвиняемите са контактували в България. Между тях са и общинските съветници от ГЕРБ Орлин Алексиев и Валя Чилова. Част от тях са питани дали се познават с бизнесмена Васил Божков. Основни свидетели на прокуратурата са хора от близкото обкръжение на депутата Делян Пеевски.

Днес, четири месеца след ареста им, Дорин Йордаке и Дилян Георгиев са все още в следствения арест.

Описаната фактология по-долу се базира публични източници - съдебните заседания, на които е гледана мярката за неотклонение на двамата задържани. Представителите на държавното обвинение не споменават имената на Пеевски и Доган в пледоарията си, а говорят за "публични личности". От разпитите по разследването двамата политици са споменати многократно, а самите прокурорски свидетели са от близкото обкръжение на Пеевски.

"Какво изнудване е това? С какво ги заплашват? Че няма спрямо тях да се прилага наказателна отговорност или какво? Делото съществува само и единствено защото в него са замесени великите имена Пеевски и Доган. Ако това бяха Иван Петров и Георги Иванов, това чудо нямаше да съществува изобщо", коментира пред съда обвинението единият от адвокатите.

Бивш полицай, френски бизнесмен

От собствените му обяснения пред съда става ясно, че Дорин Йордаке е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност, където е отговарял за трафика на наркотици, а след това за крадени автомобили. Въпреки че официално се занимава с бизнес и има дружества в Румъния, България и Дубай, Йордаке заявява пред съда, че все още е офицер. Обявеният за издирване Овидиу Семенеску беше задържан през 2015 г. в Румъния по разследване за корупция, свързано с дейността на френската компания "Веолия" в Румъния.

Дорин Йордаке се запознал с Дилян Георгиев, който е известен в родния си град Варна като Капанеца.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.