Какво в действителност цели срещата на Ваклин (главен свидетел на прокуратурата по неприключило дело!!!!!!!) с Цацаров и Гешев?

Тя ще мотивира създаването на закон за контрол върху медиите, включително наказателно преследване срещу журналисти.

Срещата на Ваклин с главния прокурор е малко закъсняла - медийното отразяване на делото утихна отдавна. Обществото се задушава от други, ежедневно възникващи новини - старият нов избор на главен прокурор, консулът с хилядите награди, чумата, която не е точно чума, италианският боклук, за който държавата плаща на Ковачки, личните ни данни, танцуващи из Гугъл и т.н.

От друга страна какво общо има главният прокурор с начина на отразяване на наказателно производство, което вече не е контролирано от прокуратурата, тъй като е в съдебна фаза и участниците в него? И какво прави на срещата Гешев, който би трябвало да пише обяснения по изнесените от "Бивол" данни. Още повече, че самата прокуратура постави нови стандарти след срива на киберсигурността на НАП - ежедневен контакт с медиите, обилно представяне на доказателствен материал по досъдебно производство, което още не е приключило и което поведение е смъртоносен изстрел в правото на справедлив процес по см. на ЕКПЧОС.

Делата за клевета НПК определя като наказателни производства от частен характер. Развиват се направо пред съда без участие на прокуратурата.  Вместо да провежда срещи на високо равнище, Ваклин да депозира частна тъжба в съда, като Елена Йончева например. Пък да доказва там. Практиката на Европейския съд по правата на човека изобилства от решения относно границите на свободата на словото.

Срещата цели да спасява имиджа на Гешев, да създаде условия за натиск върху журналисти. Ваклин просто изпълнява поръчка по лош сценарий. Срещата е и стратегическа. Тя ще постави началото на операция "Държавата срещу медиите и обществото" и ще създаде основания за мракобесно законодателство. Очаквам следващата среща на Цацаров да е с новия консул във Валенсия. Така ще се създаде страх - основен метод на диктаторските режими. Не само ще се криминализира създаването и разпространението на фалшиви новини, но и вероятно подсъдността ще бъде на спецсъда, съответно спецпрокуратурата. Като "фейк" ще бъдат определени всички новини, които нямат официален източник - становища на властите или влезли в сила съдебни решения и постановления на прокуратурата.

Биволите разгневиха Борисов, Цацаров и целият социален боклук на България. Опитват се да ги превърнат в мишена. Няма как да се случи. В тази корида тореадорите са обречени... особено ако публиката се включи.

Как мислите, ще останем ли публика?

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.