Ивайло Филипов Трифонов (43), Джордж Йорданов (46), Тодор Красимиров Добрев (41), Андрей Илиев Пейчев (41) и Варадин Николаев Попов (28) са арестувани на остров Бали след зрелищна акция и гонка с полицията, съобщава Balipost.

 

Българската група се е занимавала с източване на лични данни от банкомати посредством скимер устройство и рутер. Мишена на сънародниците ни са били заможни клиенти на острова, обяснява пред местните медии директорът на полицията в Бали комисар Анди Феран, до когото са строени и арестуваните българи.

Зад решетките в момента се намират петима наши сънародници, които освен с престой в пандиза, са заплашени от глоба в размер на стотици хиляди долари. Арестуваните са Андрей Пейчев, Ивайло Трифонов, Георги Йорданов, Тодор Добрев и Варадин Попов. Четирима са от София, а петият е от Пловдив. Органите на реда продължават издирването на още един заподозрян нашенец, който е успял да избяга по време на ареста.

Екшънът, напълно достоен за сюжет на холивудска продукция, се разиграва на 3 февруари тази година. След активно проследяване в продължение на пет дни и достатъчно събрани доказателства под формата на свидетелски показания и видео кадри от района на банкоматите, полицейският екип влиза в действие. Групата на нашенците обаче не се дава лесно и започва бясна гонка с патрулите на властите. Стига се до там, че единият от българите се блъска и разбива автомобила си в пътния участък, но въпреки това успява да се измъкне от лапите на ченгетата.
В крайна сметка белезниците щракват за останалите петима, чиито домове са претърсени и в тях се открити още веществени доказателства за престъплението - рутери, лаптопи, мобилни телефони, както и няколко единици скимери.

Посредством перфектно изработена схема са източвани милиони долари от сметките на заможни туристи на острова, който е сред най-привлекателните екзотични дестинации за почивка.

Как е действала схемата? Дегизирани с перуки и придвижвайки се с предварително наети под наем автомобили, нашенците са инсталирали на набелязаните банкомати скимер устройство с камера, свързана с маршрутизатора и модема, които след това са записвали всички клиентски данни, включително и ПИН кода на картата.

Българската банда попаднала в полезрението на полицията след сигнал за необичайна сделка по изтегляне на пари в район Пекута, Нуса Дуа. Комисар Феран получил и показания на служител в магазин в района на плажа Паданг – Паданг в Печату, който видял един от заподозрените да се навърта с подозрително поведение около близкия банкомат.

Органите на реда все още не са оповестили точната цифра на източените от нашенците чужди пари, но според първоначалните данни, става въпрос за над 788 милиона IDR  (индонезийски рупии), намерени в брой.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.