От днес в Перник влиза в сила водният режим, по време на който жителите на града ще имат вода по 10 часа в денонощието всеки ден - сутрин от 5:00 до 10:00 часа и вечер от 17:00 до 22:00 часа.

Режимът е въведен заради драстично намалелия воден обем на язовир "Студена". Разчетите  са направени така, че ако изобщо не вали, наличното количество вода в язовира да стигне за 5 месеца.

Водният режим е в сила не само за жителите на Перник, но и за населението в град Батановци, както и в още 9 села, черпещи вода от язовир „Студена”.

Според кмета на Перник Станислав Владимиров утвърденият график на водоподаването е съобразен с изискванията на МОСВ месечният отток от язовира да не надвишава 1 млн. куб. метра.

От ВиК са уведомили населението, че водоснабдяването на различните райони ще бъде в зависимост от тяхната отдалеченост от централните градски резервоари, а при невъзможност за осъществяване на режима, предложен от кмета, ще бъдат разгледани варианти за нов график.

Потърпевши от режима са както домакинствата, така и детски градини, училища, болници, бизнесът.

Перничани настояват за оставки и търсене на съдебна отговорност на виновните за водната криза и се готвят за протест на 20 ноември.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.