Превърналият се в традиция за началото на март „Български кариерен форум“ се проведе вчера в Лондон и събра 160 наши сънародници. Домакин на събитието беше Посолството на Република България, а за организацията тази година се погрижиха съвместно сдружение “Български кариерен форум” и Министерството на труда и социалната политика. Кариерното изложение е единствено по рода си и има за цел да запознае българската диаспора в чужбина с възможностите за професионална реализация  у дома.

DSC_1005

Събитието бе открито от Явор Гочев, член на управителния съвет на “Български кариерен форум”, Теофана Крайнина-Йорданова, заместник-ръководител на българската мисия във Великобритания и Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

“Много се радвам да видя толкова много млади хора. Вярваме, че когато държавата, и работодатели заедно с ентусиастите и доброволците от “Български кариерен форум” обединят усилия, можем да покажем, че България е не по-малко привлекателно място за работа и живеене от много други европейски страни. У дома човек може да се чувства много по-пълноценен до близките си хора и приятелите си, с които е израснал.” – приветства заместник-министър Зорница Русинова организаторите, изложителите и първите посетители на изложението днес.

“През годините кариерното изложение се установи като традиция, една своеобразна среща за сверяване на часовници. От 2013-а насам екипът, който стои зад него, порасна много и се разви. Мечтите ни и идеите ни също. Вече сме на седем години, а както се казва, това са най-важните години.” – добави Ангел Игнатов, председател на “Български кариерен форум”.

DSC_0839

160 учащи, завършили или реализирали се вече на Острова българи се срещнаха с представители на 27 компании от родния бизнес, които от своя страна разказаха за своите свободни позиции и условията за кариера в България. Сред изложителите се отличаваха лидери от сферите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината. Кариерният форум привлече вниманието на младежи с  разнообразни профили – от първокурсници до установени професионалисти с няколкогодишен опит зад граница.

„Преди всичко мисля, че семейството би ме върнало в България, но също така и възможностите за реализация в моята сфера. В момента има глад за инженери, а именно с това бих искала да се занимавам в бъдеще. Ако намеря такава възможност в България, със сигурност бих се върнала.“ – сподели Мелиса Хубенова, студентка втора година „Математика и физика“ в Бристол.

Присъстващите се възползваха и от многообразната програма с презентации и дискусии, една от които на тема „Пазарът на труда в България и актуалната икономическа ситуация у нас“ бе водена от заместник-министър Зорница Русинова. Тя представи тенденциите за рекордно понижаване на безработицата и за ръст на възнагражденията в различните икономически сектори. В изказването си Русинова подчерта, че  международният опит би бил предимство в търсенето на желаната от младите хора професионална кариера на фона на  динамичното развитие на бизнеса в България и засиленото търсене на кадри с висока квалификация у нас.

Заместник-министърът представи и предимствата на трудовото и социалното ни законодателство, както и най-актуалното от политиките в подкрепа на работещите в България. Изложението включваше и информационна сесия  за Брекзит, по време на която ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България в Лондон Васил Асенов представи стъпките за гарантиране на правата на българските граждани, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) проведе дискусия “ЗАвръщането” относно възможностите за реализация в България с участието за работодатели, студенти и вече завърнали се и развиващи се в родината професионалисти. Ментори и гости се обединиха около мнението, че младите биха се завърнали ако са сигурни, че сферата, в която искат да работят, е на достатъчно високо и динамично ниво, за да се развиват и да се учат едновременно.

Събитието в Лондон тази година се осъществи с подкрепата на Теси, които са дългогодишни партньори на „Български кариерен форум”, както и българската компания Trading212, а партньори на изложението бяха Британско-българската бизнес асоциация (БББА), Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

След месец, на 11-и април, предстои и второто от общо четири планувани изложения през 2019 г. За първи път събитието ще се проведе в четвъртия по големина немски град Кьолн.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.