Президентът Румен Радев трябва да свика КСНС на тази тема, призовава бившият вътрешен министър Румен Петков

През февруари в Загреб е изградена "Разузнавателна Колегия в Европа" (Intelligence College in Europe) - платформа за обмен на информация между страните в ЕС, но България не е приета в нея и правителството прикрива това, обяви на пресконференция днес лидерът на АБВ Румен Петков.

Според него причината за това "най-голямо партньорско публично недоверие от 1990 г. насам" са поредицата от информационни гафове - сривът на Търговския регистър, пробивът в НАП, търговията с документи за самоличност.

"Не са поканени за участие България, Полша, Словакия, Гърция и не са проявили интерес за участие на този етап Люксембург. Това са петте държави, които имат статут на „барабар Петко с мъжете". Основните изводи, които се правят, са не недоверие към разузнавателната общност на България, а недоверие към министър-председателя и правителството. Аргументите, които колегите са коментирали, са свързани с неспособността на българското правителство да гарантира информация", отбеляза той.

Всички останали държави в ЕС са вече членове на новата колегия. Петков подчерта, че и други проблеми на България, като лошата пътна инфраструктура и липсата на контрол върху усвояването на евросредства, също смущават правителствата на другите страни-членки.

"Междуинституционалните сблъсъци в България: президент-премиер и сблъсъците съд-прокуратура. Това са неща, които безпокоят нашите партньори. Не на последно място, ние сме единствената страна член на ЕС, която оповести своите разузнавачи публично. Това прави нашите партньори несигурни в способността ни да водим трайна политика с разузнавателната общност на Европа."

Според него "по-голям шамар, по-тежък удар България не е получавала" и нито правителствата на Луканов или Виденов не са будили такова "открито недоверие и "демонстративно нежелание" да се работи с нас.

"Първо, информиран ли е президентът за този акт на отхвърляне на България от Европейската разузнавателна общност? Второ, информирано ли е Народното събрание? Моето впечатление е, че една част от министрите не знаят. Т.е. този процес на недоверие към българския министър-председател и българското правителство не е анализиран в състава на Министерския съвет.

То няма как да се скрие. Тези отговори трябва да бъдат направени на институционално ниво и аз лично считам, че президентът е длъжен да свика КСНС на тази тема, защото тази ярка демонстрация към българското правителство може да повлече след себе си много остри реакции и в други посоки“, каза още Петков.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.