Големият художник проф. Галилей Симеонов, автор на най-известния портрет на Левски, спи в каруца. Така го е открил в монтанското село Гаврил Геново колегата му Евгений Чалъков от Казанлък, който завел колекционер, интересуващ се от творбите му. Оказало се, че са спрели тока в къщата му, а мизерията в нея била потресаваща, пише „Политика”.

Проф. Галилей Симеонов стана на 91 г. на 22 юни. По-младите мъже документирали със снимки условията, при които живее гениалният график и ги изпратили заедно със своя разказ до местен Художникът на Левски спи в каруцасайт, а оттам видни интелектуалци започнаха да споделят историята в социалната мрежа. Те намерили професора да лежи в каруца и се оказало, че там спи, защото в къщата няма ток.

Колекционерът е искал да купи творби на професора, носил е достатъчно средства да плати картините, за да помогне на 91-годишния художник. Той предложил тримата да отидат в градската галерия в Монтана, защото е оставил там 127 свои работи – през 2018 г. занесъл около стотина, а преди това повече от 20. Уговорката е била в галерията да продават платната на професора, като за галерията остават 25 процента от продажбите. Къде са творбите му така и не успели да научат.

7 големи платна проф. Галилей Симеонов е оставил и в колбасарски цех в Монтана. Собственикът обещал да ги продаде, както и да направи ремонт в къщата му.

Едното платно е с размери 2,50 х 1,70 (Чипровското въстание, туш – перо). Влизат в цеха, показват платната, свързват се със собственика на цеха, който казва по телефона, че го няма в града и не може да говори. Служител им казва, че нищо не могат да изнесат. Художникът е оставил картините на посочените две места, защото е нямало къде да ги съхранява. В дома му има само една работа.Художникът на Левски спи в каруца„В шок сме от видяното и наученото. Възникват редица въпроси: как човек професор, завеждал катедра графика в НХА, работил в НХА 46 години (има възпитаници в цялата страна и сме сигурни, че го познават и извън пределите на страната); обявен за почетен гражданин на община; с юбилейна изложба в чест на 90-годишнината му; къде са над 100 творби на автора и защо отказват да му ги върнат, е оставен да бедства, да живее в такава мизерия сам и най-вероятно да бъде ограбен“, питат в писмото си колегите му.

Те казват още: „Решихме да изпратим настоящата информация до близки, приятели, художници, познати, за да съберем информация и предложения. Необходима е спешна, адекватна реакция! Вярваме, че с общи усилия можем да помогнем на един български професор, талантлива личност да живее достойно и да твори, докато Бог му е отредил“.

Изоставен от наследниците

Съпругата на професора е била лекар, но е починала преди около 10 години. Нямат деца, т.е. преки наследници. Има две племенници, които не полагат грижи за него.

За проф. Галилей Симеонов са необходими жилище с удобства, в което да има пространство за ателие; материали за рисуване; социален патронаж, който да осигурява ежедневно храна на самотния човек.

Художникът на Левски спи в каруца

За него търсят хора и институции, които да се ангажират с връщането на около 134-те картини на автора им; галеристи, които биха се ангажирали с организиране на изложби и продажба на картини на професора; бизнесмени, които да ремонтират, реставрират дома му, който е възможно да се превърне в музей-галерия и арт пространство, след което да се извърши необходимото и превърне в паметник на културата с национално значение; хора, които биха финансирали книга-албум за живота и творчеството му.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.