Борисов се готви за президент. Такова опростачено управление не е имало от Освобождението. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ и експредседател на комисията по досиетата Методи Андреев. Ето какво още обясни той за сегашната политическа обстановка в страната:

-        Г- н Андреев, какъв прочит правите на последните медийни изяви на премиера Бойко Борисов?  

-        Борисов по принцип е страхлив човек. Ако се поинтересувате  и се свържете с хората, с които навремето е тренирал карате, те ще ви кажат, че Борисов е един изключително страхлив човек.

-        Имате ли идея от какво би могъл днес да се страхува той?

-        Неговите страхове са мултиплицирани поради много причини - неудовлетворени интереси, неизпълнени обещания, ангажименти, които е поемал и индиректното му участие в средата, която се създава за отнемането на бизнеси. Той не пада от власт, защото както те казват, били отговорни. Това са пълни глупости, приказка за наивниците, които гласуват за ГЕРБ. Борисов иска да остане на власт заради гаранцията, която властта му дава за неговото собствено оцеляване, най-вече във физически смисъл. Ако разсъждаваме логически, Борисов не е глупак. Той е хитрец. Отлично разбира, че е много малък шанса да бъде четвърти път министър-председател на България. Това ще предизвика невероятно брожения. Действително тогава нещата ще бъдат изключително тежки.

На премиера му трябва такава позиция в държавата, която хем да го пази физически, хем да му отрежда значимо място в политическата йерархия на държавата.

Последните два-три месеца министър-председателят се оля. Такова опростачване не е имало от времето на Тодор Живков. Мисля даже, че това е най-опростаченото управление от Освобождението насам. Вече не им обръщам внимание, защото стана гротеска. Защо то прави? Забелязвате ли, че Борисов изтъква себе си. Изтъква: „Аз това, аз онова“. Той не говори „ние от ГЕРБ“. Преди време от време на време се изпускаше. Но сега вече не. Има само „Аз“. Това означава се Борисов се обръща към избирателите и предлага себе си за нещо. Бойко води мажоритарна кампания в полза на себе си.

-        За какво допускате, че се предлага?

-        Не може за друго, освен за президент. За премиер няма кой да го избере, там процесът е по-сложен. Много е трудно следващият парламент да създаде такава коалиционна комбинация, при която той отново да оглави правителството. Няма как да стане. Щом ние с вас си го говорим това, означава, че и той го е разбрал. Все по-вероятно е да видим Бойко Борисов като кандидат за президент.

-        Защо си мислите, че тази позиция ще го устрои?

-        Ами вижте-пет години държавен глава. Сигурен съм, че Борисов сутрин като се огледа в огледалото си вика: „Ами защо да не съм аз държавен глава. Виж какъв съм хубав, голям, едър, дебел, представителен. Мога да разказвам лакардии, послъгвам от време на време, ама то в полза на хората, за тяхно добро е.“. След това –пет години охрана от НСО. Това жизнено важно го интересува. Забележете, че президентът е единствената висша държавна длъжност, при която охраната остава за цял живот.

-        А какви са шансовете му да стане президент?

-        От днешна гледна точка шансовете му не са малки, макар хората да го ненавиждат. Нали знаете, че тези, които не харесват Борисов, не решават кой ще управлява. В България това са интелигентните хора, те не могат да бъдат причислени към простите. Те, обаче не могат да се организират и да намерят най-малкото общо кратно между себе си, за да излязат като реална алтернатива на простотията, която управлява държавата. Борисов в момента не е за подценяване. ДПС няма да подкрепи Румен Радев. А кой да е български президент се решава от ДПС. Не напразно преди Нова година премиерът обикаляше Родопите, които са депесарски региони. Той отлично знае, че за парламентарни избори от такъв район един глас не може да вземе. Ако ще всички министри на Борисов да отидат там и да чукат от врата на врата, пак  и един глас няма да вземе. Освен, ако ДПС не каже да се гласува за него.

-         А кога може да стане това?

-         Само на президентски избори.  ДПС може да харесва Борисов, но знае, че за да е силна партия, трябва да има сериозно представителство в парламента. Затова на парламентарни избори договорка с ДПС няма как да стане. Те ще си играят за себе си. Но на президентски избори нещата може да бъдат вече различни. Има и нещо друго-отношенията Радев-БСП не са никак ясни. Там не се знае какво ще стане. Лично аз съм изненадан от Радев, след като прегърна идеята за Триморието. Това една от най-натовските стъпки на български държавник. Родоначалник на мафията и мутрите, за които говори днес Радев, са БСП. Именно от тях започнаха нещата. ГЕРБ е продължението на БСП. Това е добрият ученик, който надмина учителя си. ГЕРБ  превърна мутризацията във форма на държавно управление.  Новогодишното обръщение на Радев, сигурен съм, е подразнило много хора от левицата. Така, че сегашният държавен глава има по-малко поддръжници сред политиците, отколкото възможностите, които притежава Борисов. Говорим от гледна точка на сегашния момент. Какво ще стане след 3-4 месеца е друг въпрос. Но шансът на Борисов да се яви като кандидат за президент става все по-реален. Оставете го какво ви говори. Това няма никакво значение днес, та камо ли утре.

-        Виждахме ви на протестите това лято. Защо спряхте да ходите?

-        Поради една причина-пандемията. И смятам, че много хора се прибраха вкъщи по същата причина, а не че са се отказали да свалят Борисов и корумпираното му управление. На протестите имаше много млади хора, студенти. Те безспорно се интересуват от ситуацията, ни и те са объркани като нас, по-възрастните. И  пак ще повторя-невъзможността да се намери най-малкото общо кратно сред всички противници на този модел на управление, е голям проблем за държавата. И е голям коз за Борисов. Вече съм готов да подкрепя всеки кандидат за президент и премиер, който се ангажира с едно просто нещо-пълна ревизия и разследване на далаверите на управлението на ГЕРБ. Защото спомняте ли си навремето, когато започваха промените, тогава се лансираше тезата за т. нар. „мирен преход“. Такива лакърдии в нашата държава страшно много вървят.  Много им харесва да чуват за „обединение“, „всички да се хванем заедно и да излезем“ и т. н.

-        Какво стана от обещания ни „мирен преход“?

-        Роди се мафията, превзе властта и сега управлява държавата. Не съм привърженик да се избиваме. Но трябваше да има разследване, затвор и конфискация за властимащите, превишили си правата си. А сега какво виждаме – наследниците на Тодор Живков дефилират по телевизиите. Евгения Живкова ни в клин, ни в ръкав, цъфна по едно предаване. Това, между другото, го няма никъде, освен може би в Русия.

-        Какво очаквате от следващите управляващи?

-        Да коригират в икономически аспект грешките, които това мутренско управление допусна. И да спрат фалитите на малки и среден бизнес, който е основата на държавата. И най-важното нещо – да се разследват и да започнат процеси срещу далавераджиите и крадците, които управляват България вече трети мандат. Ако това не направи следващото управление, след 10-12 години България ще бъде вече открита диктатура.

Интервю на Катя Илиева

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.