„Недоволството е, че господин Трифонов не се появява много пред обществения поглед, извън фейсбук и неговата телевизия, и това недоволство е съвсем основателно.
Ако трябва да избирам между ИТН и ГЕРБ, бих избарл първата, защото ГЕРБ е доказала, че не бива да и се дава кредит на доверие, защото умее да влиза в задкулисни договорки, произвежда корупция и нечистоплътни практики.
Вероятността да остане служебното правителство, към чиито фенове се числя и аз, клони към нула. Не виждам как Стефан Янев би отишъл при президента да вземе проучвателен мандат от него, при положение, че премиерът е член на екипа на президента и негов секретар. Освен ако президентът не направи нещо изненадващо, което лично мен ме съмнява.
В нашата политическа система, където задкулисието и корупционният натиск са големи, идеята за експертно правителство винаги ще излиза на преден план.“

Това каза в интервю за "Либерта" политическият анализатор Слави Василев, който беше част от екипа на президента Румен Радев в неговата предизборна кампания.

-    Господин Василев, как бихте определили онова, което се случва след обявяването на правителство от ИТН – начина на оповестяването му, в нарушение на Конституцията, и подбора на личностите в него? Подигра ли се някой с вота на избирателите?

-    Аз първо благодаря за поканата за интервю във Вашата медия, но бих  възразил дори по начина, по който формулирате въпроса, защото отговорът сам ще говори за себе си. Не смятам, че господин Трифонов е нарушил Конституцията, защото там в Чл. 99 ясно е разписано каква е процедурата, която включва и Парламента, и парламентарните групи, и кандидатът за министър -председател и президента за съставяне на редовно правителство. И това, че господин Трифонов е обявил преди началото на тази процедура състава и приоритетите на своя проект за кабинет, в интерес на това да уведоми обществеността какви са целите на програмата им, не е  нарушение на основния закон в никакъв случай. Моята позиция по темата е сравнително различна от повечето наблюдатели, които остро възразиха и скочиха срещу този нестандартен ход. Напротив! По-скоро изразих положително становище, тъй като уведомяването на хората за основните цели на този кабинет, считам, че е нещо положително. Така че, не бих го окачествил като подигравка, или като нещо отрицателно.Друг е въпросът, че обявяването на един кабинет в никакъв случай не е последна стъпка. Това е първата стъпка, която трябва да се извърви в синхрон с останаилте политически сили и това означава диалог в Парламента.

-    Но все пак, как си обяснявате това силно негодувание сред обществото и някои медии срещу фигурата на Николай Василев? Само с неговото участие в НДСВ и Тройната коалиция и с раздадените по това време с негова помощ концесии и приватизации, или има и друга причина?

-    Не смятам, че недоволството е насочено срещу Николай Василев, а то е предимно срещу факта, че господин Трифонов не се появява много, много пред обществения поглед, извън Фейсбук и неговата телевизия и смятам, че това недоволство е съвсем основателно. Не бих могъл да коментирам личността на Николай Василев - бегли са ми впечатленията, защото когато той е бил министър, аз съм учил и живял в САЩ. Така че, ще оставя неговата кандидатура настрана. Но подходът на Трифонов е монета, която има две страни и повечето депутати, независимо от това - дали се числят към протеста, или към статуквото - приемат само едната от двете страни на същата монета. От една страна Слави Трифонов действа в синхрон с цялата му кампания и основните му  послания са, че не действа задкулисно. Той първо уведомява хората, а после партиите – нещо, което ми се струва съвсем достойно за уважение. От другата страна, обратната на същата монета  е фактът, че той уведомява обществеността по неговата телевизия и после не се появява никъде. Би следвало в политическата игра, когато ти претендираш да станеш управляващ, да си по-достъпен за журналистите, за медиите, защото демокрацията го изисква. Така че, това е една сложна игра. Властта в България е изключително комплексна, тя се създава посредством много комплексен механизъм, който може би е стандартна практика за парламентарната форма на управление, но българското измерение на парламентаризма не е същото, като немския парламентаризъм, да речем. Тук нещата са по различен начин. Затова хората са недоволни. Те искат политиците да им решават проблемите и да крадат по-малко, а трудно се намира такъв човек и трудно би могъл той да се докаже. Дали господин Трифонов ще е такъв политик, който няма да краде и ще решава порблемите, предстои да видим.

-  „Когато властта е самоцел, послушанието е основна добродетел“. Припомняйки тази мисъл на покойния Кристиян Таков, да ви попитам – съзирате ли прилики между ГЕРБ и ИТН, понеже говорихте за две страни на монетата на партията на Слави?

-    Прилики между двете партии аз не мога да намеря почти никакви, с изключение на това, че не обичат много да се показват. Но това е единствената прилика. Ако човек чете събитията така, както дяволът чете Евангелието, може би ще намери някаква прилика. Има толкова много разлики между двете партии, че тази прилика не би била достатъчна да сближи тези два политически субекта. Едната е стара партия, която дълго е управлявала и е доказала, че умее да влиза в задкулисни договорки, произвежда корупция и нечистоплътни практики, а  съвсем друга е историята с ИТН, която се е появила преди година и която партия не е доказала себе си, освен, че спечели протесния вот. Ако трябва да избирам една от двете, аз бих заложил на ИТН, тъй като ГЕРБ е доказала, че вече не бива да й се дава кредит на доверие. Но дали ще успеят да оправдаят очакванията на толкова хора от ИТН, предстои да видим. Те ще трябва да излязат пред фокуса на прожекторите, да говорят повече и да коментират приоритетите си с избраните от тях политически формации, за да види обществото как мислят, разсъждават и действат. 

-    Предложението на Мая Манолова да остане служебното правителство като посочено от партията, получила мандат за управление от президента, изглежда се  приема от хората. Мислите ли, че това е възможно да се осъществи, след като виждаме враждата на всеки, срещу всеки между партиите, и след изявлението на вицепремиера Илияна Йотова, че такова нещо й изглежда като екзотика?

-    Ще трябва да разочаровам многобройните фенове на служебното правителство, сред които се числя и аз, че вероятността това да се случи клони към нула. И то по една проста причина – не виждам как самият премиер Стефан Янев би приел да отиде при президента да вземе проучвателен мандат от него, при положение, че премиерът е член на екипа на  президента и негов секретар и според мен тази взаимовръзка изключва кандидатурата на Стефан Янев, освен ако президентът не направи  нещо изненадващо, което лично мен ме съмнява. Иначе, аз разбирам логиката и на Мая Манолова, и на формациите от протеста, и на БСП, макар че аз не я числя към протеста, независимо, че нейните депутати бяха редовно там, но това е една системна партия. И да подскаже, че тя е за този вариант, много бих се учудил Стефан Янев да приеме да носи тази отговорност от името на която и да е партия, която му предложи. А това със сигурност ще е третата, защото втория мандат ще е при Борисов, а той едва ли ще предложи Янев като премиер. Остава третия вариант. Ако е БСП, това първо би изисквало голям кураж и второ, би изисквало особен ход на президента Радев и на премиера Янев, за да преглътнат тази ситуация, която е доста нестандартна.

-    Понеже пак сме в режим на хипотези, ако правителството на Слави Трифонов се провали, или не се осъществи, ще взриви ли това идеята за експертен кабинет?

-    Не, идеята за експертно управление и експертен кабинет не принадлежи на господин Трифонов. Това е идея, която принадлежи на логиката на всеки един свободомислещ човек, който знае, че има политически живот и извън живота на партиите. Особено в нашата политическа система, където задкулисието и корупционният натиск са големи и винаги идеята за експертен кабинет ще излиза на преден план.

-    Но ИМВ казаха, че категорично няма да подкрепят кабинет на Слави, същото твърдят и от ДБ, макар и с по-обрано изказване на Христо Иванов, декларира го и БСП с Корнелия Нинова. Близо ли сме до политическа криза?

-    Зависи къде се намирате в политическия спектър и от това ще зависи какво ще разбирате под политическа криза. Аз лично смятам, че в момента не сме в такава криза. На миналите  редовни избори не бяхме, няма да бъдем и сега в това Народно събрание. Наистина не изглежда особено приятно, ако приемем, че гражданите за трети път ще ходят на избори. Но това не е нещо толкова лошо, тъй като отдавна апелираме за диалог между политическите партии. Ако за втори път това Народно събрание се провали, това значи, че коалиционната форма на властта би трябвало да бъде анализирана, да се разбере защо всичките партии не умеят да седнат заедно и да се разберат. Но партиите не са много по чужди анализи, а обичат да слушат собствените си интереси.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.