Следователят Бойко Атанасов се е кандидатирал за поста „европейски прокурор“ от България. Той е подал документи за участие в подбора до 7-членната комисия, която е специално създадена, за да  отсее три кандидатури за поста в престижния европейски орган. Дали ще бъдат одобрени решава правителството, пише сайтът "Де Факто". 

Атанасов нашумя с критичното си отношение към държавното обвинение,  особено за маниерите на спецпрокуратурата,  да сключва споразумения с представителите на организираната престъпност, вместо те да получават осъдителни присъди.  Комплекът от задължителни документи  за допускане до подбора включва  автобиография, кадрова справка, удостоверящваща актуалния статус на кандидатите и сертификат за владеене на чужд едик. В представените от следователя документи липсва обаче справката, която трябва да сочи, че е действащ следовател при Софийска градска прокуратура.  От заявление за кандидатстване се разбира и причината –     административният ръководител на СГП Емилия Русинова не е оформила документа и той не го е получил,  въпреки, че бил изготвен още на 21,   сочи проверката на следователя.

Затова Атанасов се е обърнал с  молба към комисията по подбора служебно да изиска документа:   „Актуална кадрова справка не мога да представя, тъй като не ми е предоставена от ръководството на прокуратурата за участие в процедурата.  Моля комисията служебно да изиска кадровата  справка от ръководството на прокуратурата в Р България.

В късния следобед, след като документите вече са били на вниманието на комисията, от  СГП са се разбързали –  обещали  на следователя, че   справката му ще бъде изготвена и той ще я получи.  Но още не е.

СГП е длъжна да издаде въпросния документ,  който не е сложен,  дори кандидатът да не е сред любимците й.  Инак поставянето на препятствия по пътя би довело до оспорване на подбора,  което не е най-добрия атестат още на старта за престижния пост.  Съвсем скоро между  Атанасов и шефа на СГП  прехвърчаха искри по друг повод – следователят беше сред малцина, които Русинова, без обяснения,  бе изключила от списъка на заслужилите  допълнително материално стимулиране за м.г. 

На фона на опитите на Бойко Атанасов да провокира внимание върху  проблемите,  които вади на бял свят,  изглежда логична самооценката му в един от подадените документи, че умее  оцелява  „в екстремна и корупционна среда„.

Атанасов е завършил право,  магистър, награждаван от  правосъдния министър Антон Станков като магистрат на година през 2005 -а.  И още и още.  Изглежда обаче има още да учи,   например, как да си заключва устата и държи очите  (удобно)  затворени.

Крайният срок за кандидатстване пред комисията е  1 февруари. Първоначлано той бе по-кратък, но в края на миналата година  в писмо двама еврокомисари – по правосъдието Вера Йоурова и за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер поискаха българското правителство да представи трите наши кандидатури до края на март 2019 г. И изрично препоръчаха България да увеличи субектите, които имат правомощие да правят номинации за европейски прокурор, а изслушването да се проведе публично изслушване.

Това доведе до рестарт на процедурата от МС, подалите вече документи не бяха дължи да ги внасят отново. Доскоро кандидатите за престижния пост бяха девет, като шест от тях бяха допуснати до събеседване в комисията.

Европейските прокурори се избират и назначават от Съвета на Европейския съюз измежду трима кандидати, посочени от съответната държава членка на ЕС.  Преценка за подбора на тримата кандидати е на самите държави.

Изискванията са да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система, чиято независимост е извън съмнение, и които притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система на държавата членка, и практически опит в националните правни системи и в областта на финансовите разследвания и международното съдебно сътрудничество по наказателно-правни въпроси.  Трябва да знаят и поне един от официалните езици на ЕС.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.