Премиерът на България Бойко Борисов е съдебно доказан лъжец и клеветник. Дори на един от най-светлите национални празници 3 март - Освобождението на България от турско робство, той не се посвени да си служи с неистини и да манипулира българските граждани като си приписва непринадлежащи му заслуги, още по-малко на неговия кабинет от некомпетентници, определни от Стив Ханке като банда "крадливи ръчички".
Министър-председателят на нашата държава, който на националните празници се крие от народната "любов" я в "зайчарника", я в Турция при Ердоган (както направи от вчера за днес), откровено излъга, че той и правителството му са договорили по-евтин газ с 40% от Русия за България. Това не отговаря на истината, тъй като заповедите на президента на Русия Путин са закон за държавната им  "Газпром" и явно е решил да направи послучай 3 март подарък на българите, но след натиск от Европейската комисия, свързан с антимонополните мерки, и след разговори с президента на България Румен Радев.  
Както е известно, премиерът на България е най-вече "благ" гост на международни събития и срещи или за да го изрекетират за сметка на националните интереси на България и българския народ, защото е зависим, или за да забавлява лидерите на други държави, които винаги дълго след приемите и разговорите на виско ниво с охота му се смеят и го подиграват, заради неговата липса на дипломатичност, селяндурскитему похвати, некомпетентност по всяка една тема, невладеенето на нито един чужд език (ползва и диалектен български) и не на последно място - мутренския му маниер от средата на 90-те години на 20 век, като на мутра от СИК.

Над 40% намаление на цената на природния газ от Русия - договорът за нова формула за изчисление на цените е подписан от "Газпром" тази сутрин. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и ръководството на "Булгаргаз" в Министерския съвет. Премиерът направи анонс за новината още вчера, преди да замине за Турция. 
По думите му преговорите са се водили в продължение на 7 месеца и е постигнато най-голямото намаление в сравнение с останалите страни от ЕС.
"През това време трябваше да търпим изказвания на некомпетентни хора, които не правят разлика между търговски преговори и политически такива", заяви Борисов (вероятво визирайки и думи на президента Румен Радев, че правителството не прави достатъчно по темата след разговорите между Радев и Путин, където е била поставена темата - бел. р.)

Liberta.bg публикува по темата с цената на газа от Русия за България мненията на бившия министър на МВР Богомил Бонев, на Илиян Василев - политически анализатор и бивш посланик България в Русия и на Даниел Божилов, председател на "Ние, гражданите":

Богомил Бонев: 

Това е ИСТИНАТА.
Така наречените експерти получиха резултат последни в Европа.
Да, Европейската комисия много помогна. Но падането на цените се случи за всички други страни много по-рано.

Нашите некадърници и мисирките от министерството на Теменужка (Министерство на енергетиката - бел. р.) получиха подарък сега - на 3 март. И не заради нещо друго, а защото каквото каже Путин, това прави "Газпром". Нагло е да се твърди друго.
А с Путин компетентно и с подчертано взаимно уважение разговаря само Радев, уви. Към останалите Путин се отнася с явно пренебрежение. То се видя къде се намира и руският посланик днес.

Да си приписваш чужди заслуги е глупаво и отблъскващо. И политически риск. Утре руснаците могат да те нашамарят, ако много се фукаш. И това ще е безапелационно опровержение на лъжите, че си победил "Газпром в преговори".

Трябва да си много тъп, за да си помисклиш, че подобен жест - подарък от "Газпром" - може да го направи търговска организация.

Това е личен подарък от Путин. И не, съвсем не е за българското правителство, на което открито се присмива.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

"СОФИЯ, 18 февраля. /ТАСС/. Президент России Владимир Путин и президент Болгарии Румен Радев в телефонном разговоре обсудили совместные проекты в сфере энергетики, прежде всего цену на российский газ для Болгарии. Разговор состоялся по инициативе болгарской стороны, сообщает во вторник пресс-служба президента Болгарии."Надеюсь, что благодаря политической воле, проявленной двумя странами, будут достигнуты взаимовыгодные цены и условия поставки природного газа из России в Болгарию", - заявил Радев в разговоре с российским коллегой, говорится в сообщении.
Радев выразил удовлетворение тем, что его разговор с президентом России, который состоялся во время Петербургского международного экономического форума в июне, "дал сильный импульс" решению этого вопроса.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Илиян Василев: 

"Газпром" кандиса накрая на цената не заради изключителните умения на Борисов или още по-малко на Павлов, а заради Европейската комисия и наблюдаващия за спазването на споразумението. 

Прав е Юлиан Попов - на 3 март Европейската комисия ни освободи от Газпромовския монопол, защото очевидно сами не се справяхме.

За сведение на TTF /който е хъбовия репер/ цената от вчера е 9,3 eвро за МВтч. А новата цена, която тепърва ще получаваме е близо 13,5 евро за МВтч. Трябва да изчакаме и да видим отражението в крайните цени, защото се обзалагам, че крайните клиенти на Булгаргаз няма да получат целия размер на по-ниските цени.

Накратко - преди плащахме 135 процента по-високи цени за руския газ, сега ще плащаме САМО 40 процента повече отколкото можем да си купим природен газ на холандската борса. Не е работа на никой политик да преговаря за цената на природния газ. Има си пазари за това.

Спестиха ни срещу какви други ангажименти сме получили тази цена. Нали трябва да знаем цялата истина. Добрата новина е, че и на тази цена има по-добри оферти от газпромовските. Представяте ли си, какво "дране" е било?

 

Даниел Божилов:

Най-после цените на газа за България бяха намалени. Борисов се бие в гърдите какъв колосален успех е това постигнат от него и Теменужката.

В действителност това е поредното мутро-изпълнение което нанесе вреди на всички нас. Причината да се намали цената е наказателната процедура в ЕК срещу Газпром. А срокът за предоговарянето на тези цени беше месец август миналата година. Всички засегнати от това решение страни с изключение на България предоговориха цените си още тогава. Но правителството на Борисов умишлено се мота и не прави нищо. Така ощети всеки един от нас със завишените цени.

Сега плещи глупости, че щял да връща. Какво и как ще връща? За парното, за тока, за хляба, за колите на газ, за градския транспорт, за стоките които газа е производствен компонент, за зеленчуците за производството на които са минерални торове, за месото и колбасите и т.н и т.н. и т.н?

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.