Бившият вицепремиер и настоящ депутат и зам.-председател на Народното събрание от Обединени патриоти Валери Симеонов поиска право на отговор на БНТ заради позицията на солидарност, която журналистите от медията изразиха по повод неговите нападки към bTV.

По-рано тази седмица в интервю за националната телевизия Симеонов нападна остро шефа на новините на bTV Венелин Петков и водещия Антон Хекимян и ги обвини, че са пристрастни в скандала с хазарта, а освен това препоръча на прокуратурата да разследва частната телевизия, пише Оffnews.bg.

В позицията си до БНТ депутатът казва, че е завел четири дела на bTV за клевета. Той добавя, че е недопустимо БНТ да му дава оценки и да взема страна, а bTV нарича „финансово зависима от хазарта“. Според него БНТ действа „като безплатен телевизионен адвокат“ на Петков и Хекимян.

Публикуваме позицията на Валери Симеонов:

"По повод мое участие в сутрешния блок на БНТ на 11 февруари журналистите от дирекция Информация на БНТ направиха изявление в нарушение на закона и моралните правила на журналистиката. В него те категорично осъждат използването на ефира на БНТ за отправяне на недоказани обвинения срещу журналисти от БТВ и определят думите ми като груби и недоказани нападки.
Считам, че е недопустимо БНТ да дава оценки и присъди, влизайки в ролята на съд и определяйки кое е доказано и кое не. Напротив – БНТ е обществена медия, длъжна да отразява различните гледни точки, без да взима страна, особено по важни за нацията въпроси. В позицията се твърди, че всяко посегателство върху свободното слово ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ.
Означава ли това, че посягам върху свободното слово, като изказвам мнение за финансово зависимата от хазарта БТВ? Означава ли това, че истината ще бъде жертвана, заради криворазбрана телевизионна солидарност? И че Петков и Хекимян имат безплатен телевизионен адвокат в лицето на журналисти от БНТ.
Ако някой се чувства засегнат, да потърси правата си в съда. Така, както аз съм завел 4 дела срещу БТВ за лъжи, обиди и клевети по мой адрес."

bTV също обяви, че ще съди Симеонов заради твърденията му, че е укрила информация по хазартния скандал, дадена от Цветомир Найденов – съдружник на Васил Божков в „Еврофутбол“.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.