Сред първите в страната, които въведоха четиридневна работна седмица е консултантска фирма от Русе, която има офиси в Русе и Бургас. В офисите на фирмата работят общо 8 служители. Мениджмънтът на фирмата очаква нововъведението да намали стреса и да оптимизира работата, предаде БНТ. Управителят на фирмата Петър Петев се решил на смелата стъпка, след като прочел статия по темата в специализирано издание.

Когато хората почиват повече, в работното време са по-мобилизирани, по-оптимизирани и обемът работа, който се свършва за 5 дни, би могъл да бъде свършен за 4 дни при такава мобилизация, коментира Петър Петев - управител на консултантска фирма. Въпреки че служителите почиват един ден повече, това няма да се отрази на работната им заплата.

Всички сме много ентусиазирани и се надяваме да сработи. Смятам, че това ще се отрази положително върху нашите резултати, когато сме по-отпочинали, казва Мирена Пашкунова - служител във фирмата.

Тенденцията за 4-дневна работна седмица обхваща все повече фирми по света. И макар да е рано за равносметка на резултата, Петър Петев препоръчва на всеки работодател да направи този експеримент и сам да вземе решение дали е удачен за неговата фирма, пише TrafficNews.

Международната организация на труда препоръчва  4-дневна работна седмица. А според Асоциацията на индустриалния капитал ефективно се работи едва в 60% от работния ден.

Българите са сред най-работните в Европа, сочат данните на Евростат. За поредна година статистиката отрежда на Гърция първо място в класацията за най-дълга работна седмица - 42 часа. У нас работим малко над 40 часа седмично.

Една от най-късите работни седмици е във Франция. Сънародниците на Еманюел Макрон работят по 35 часа седмично.

И макар да работим повече часове от французите, данните сочат, че едва 11 000  българи работят дистанционно - от дома си.  Това е едва 0,3 процента от населението.

За сравнение в Холандия от дома си работят над 13% от хората.

Забързани делници, от работа вкъщи, 5 дни в седмицата, по 8 часа.

От Международната организацията по труда препоръчват Европа да намали темпото и да мине на 4-дневна работна седмица, съобщава Нова тв.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.