„Няма престъпление и нарушение в държавата, което да не може да бъде оправдано и прикрито по начина, по който Борисов го прави. Той е забравил, че държавата ни е член на ЕС и че този пробив в НАП касае и партньори, и контрагенти.
Европа разврати източноевропейските страни с едно безконтролно, неефективно раздаване на пари. И вместо да се грижат за инвестиционни активности и да стимулират икономиката, започнаха да въртят пари в Източна Европа и те да се връщат обратно при тях.
Да толерираш партньори, да протежираш проекти, за Меркел става дума, какъвто е политическият проект ГЕРБ, за тези неща идва момент, в който плащаш.
В момента всички велики сили са се противопоставили на онази проказа, която цари тук.“

Когато в държавата всичко се срива, когато институции-стожери на държавността са пробити и животински страх за душевно и телесно оцеляване е обхванал нацията, тогава шепата мъдреци на племето са длъжни да бият камбаните и да говорят. За да ги чуят дори глухите, че така повече не може! И не трябва да се връщаме към едни отдавна заклеймени времена.
Ренета Инджова и този път с непоколебимо точна дисекция разчленява реалността. И прогнозира. Дано има повече, които да я чуят и запомнят казаното.

-    С всяко поредно интервю с Вас се надявам, че началото ще е позитивно, но уви, реалността убива оптимизма. Как окачествявате пробива в базата данни на НАП и огласянето на информация за над 5 милиона българи, госпожо Инджова?

-    Вместо работа от страна на властите и чувство за вина, днес чухме от премиера Борисов да призовава момчета като 20-годишния хакер да бъдат привлечени за работа в полза на държавата. Така че, няма престъпление и нарушение, което да не може да бъде оправдано и прикрито по начина, по който Борисов го прави. Той е забравил, че страната ни е член на Европейския съюз и че този пробив касае всъщност и партньори, и контрагенти – въобще лица, които така или иначе ще пострадат от случилото се. И сигурно ще започне да предлага хакерски услуги на всички, които до този момент са работили с него. Дано новата администрация на ЕС „откликне“ на този призив на премиера! По този начин той дава един морален знак, че всичко е допустимо и всичко може да бъде оправдано, стига да не нарушава комфорта и уюта на онези, които са извършили нарушения. Знае се, че данъчните престъпления са престъпления от най-висш ранг, няма по-високи от тях в икономически и политически смисъл. И един такъв маниер, по който се прикриват неща и не се отговаря на въпроса: след като от 29 юни е имало сигнали, какво е направено? Всичко това означава, че чрез тези, които изнасят данни, България е тръгнала да завлича след себе си и други.

-    След като знаем, че „Европа ни чува“, разбрахме, че и ни вижда, и как тогава да се надяваме на Шенген? Особено като прибавим и българсикте фалшиви паспорти, издадени на радикалисти и престъпници от АБЧ, на какво да се надяваме за в бъдеще?

-    Сложете към паспортите и хакерите, НАПлийкс /както вече се нарича/, може да добавите „ало, измамниците“, може и всички онези, които работят в сенчестия бизнес и са с протекцията на държавата, която не за първи път ще ги закриля по определен начин. Това означава, че ние се превръщаме в една “зона за ускорено развитие“ на корупционни практики и престъпници, която да ги установява. Европа, ако вижда и чува тези неща, особено сега, когато формира новите си състави, когато срещу Кьовеши са гласували едниствено България и Румъния, ще стане ясно, че тук има едно специфично национално „предимство“, което Европа до този момент знаеше, толерираше и ако и в новия си състав го прави, нищо хубаво не я очаква. И по повод на паспортите, за които говорихме, вчера бе съобщено, че голям македонски престъпник е с български паспорт.

-    След внасяне на подписка за гражданска номинация за нов главен прокурор в лицето на Бойко Атанасов, един от инициаторите е получил четири призовки от прокуратурата - Георги Георгиев от БОЕЦ. Не се ли вижда навън, че тук "демокрация" е просто декоративна дума, прикриваща един едноличен режим?

-    Самото пребиваване на прокурора /главен/ в цялото му пребиваване, вместо в обвинителна позиция, се е превърнало в една оправдателна защита и закрила на престъпленията, които се извършват в България. Ние сме доказали, че съдебна система у нас няма, или ако съществува, тя е бухалка в ръцете на властта за разправа с противници. Затова сега, в рамките на страната, ще се направи опит цялата информация, която е изтекла за протежираните български данъчни лица, да бъде прикрита. И ако премиерът намери хакери, които могат да извършват такъв вид услуги, да осигуряват десетилетия защита от плащане на данъци, разследване за произход на пари - това ще бъде едно уникално "ноу-хау", което ще дадем на света.

-    Пробити ДАНС, Военното разузнаване, НАП, ЦИК, Търговски регистър, Агенция по вписванията - според вас как се стигна до израждане на важните крепости на държавността за периода от 10 години? Да чакаме АЕЦ ли да завърши този адов списък, не дай Боже?!

-    С начина, по който се действа, когато има престъпления, каквото е това отпреди два дни, се унищожават държавност и управление. В същия вид се намират службите и тяхната сигурност. В такъв вид са и данните на здравната система – там пък фалшификацията е доведена до абсурд и здравният статус на никого не е адекватен на реалния, а е отражение на търговското интерпретиране на цени, пътеки, усвояване на ресурси. Сега се прави опит с нови посредници да се усвоява огромния ресурс на Здравно осигурителната каса, защото сега тя е във възможността всеки лекар да може да източва. А върху този процес държавата иска да сложи „контрол“. Ще се краде, но контролирано, при организиран ред от лица, поставени на входа и изхода на тази система. По същия начин функционират и всички контролни институции, като Комисията за защита на личните данни. До този момент няма позиция по случилото се в НАП, като аргументите са, че не е изтекъл  72-часовият срок. Сякаш като има промяна не може да се докладва допълнително. После казаха, че докато тече разследване нищо не могат да съобщят. Същото е с Комисията за защита от конкуренция. В България няма една сделка, която да е извършена по принципите на лоялната конкуренция и съблюдаването на интересите на двете страни. Същото е валидно и за АЕЦ-Козлодуй, от който нашите крадци погълнаха огромни състояния от хонорари, проекти и предварителни договори, без да се интересуват какво ще се получи на финала.

-    След пазарлъци и уговорки, за първи път Европейската комисия ще се председателства от жена - германката Урсула фон дер Лайен. Да очакваме ли надграждане на „ишиясовото“ поведение и мислене, или ще има промяна за страните-членки, в резултат на по-строги санкции за неизпълнени договорености?

-    Самият факт, че за първи път имаме жена, означава че не трябва да сравняваме с ишиасовото поведение. Тази жена има 7 деца от един брак, а не от седем. Известно е, че целият елит на Европа е бездетен. А това е един много важен показател. И при целия хаос - и идеологически, и ценностен, може да се съди в кои има надежда за промяна. Аз вече имах случай да кажа, че ако има връзка между онези документи и фактури, които Тръмп предявяваше още като стана президент към Ангела Меркел за плащане на неплатени вноски към НАТО, ако съществува тази връзка, да е посочена Урсула фон дер Лайен да е изпълнител на едно такова забавено действие и бих казала избягван ангажимент, ето, тя казва, че разходите ще станат 4% от БВП. Защото, когато има манкиране нещата, се връщат тъпкани. Така се връща и на Европа всичката либерална небрежност и лековатост, с която управляваха след Втората световна война континента си. Ако съществува тази връзка на необходимостта от издължаване и избрания човек /да не забравяме, че е била министър на отбраната три пъти/, това означава, че може би има възможност /колко условно го казвам!/ за положителни промени в Европа.

-    Наказва ли съдбата немския канцлер Ангела Меркел за съсипания Стар континент с безумното си гостоприемство: „Елате, ще ви приемем“!?

-    Бих го казала по друг начин за отговорността на политическия елит. Имаше време, в което Европа в забързаността си да реализира преимуществата на ЕС, можеше в един съзнателен контролиран порядък да привлече работници и емигранти отвън. Приобщаването на източноевропейските страни беше с тази цел. Нито този процес беше ефективен, нито другият. Напротив! Развратиха източноевропейските страни с едно безконтролно, неефективно раздаване на пари. И вместо да се грижат за инвестиционни активности и да стимулират икономиката, започнаха да въртят пари в Източна Европа и те да се връщат обратно при тях. Затова да не са толкова спокойни, че като има пробиви в информационните системи, ще останат само в отделните страни. Ще отидат навсякъде. Запомнихме Меркел с една фраза: „Заповядайте!" Така не се управляват държави, така не могат да се реализират преимущества - да смяташ, че пазарът решава всичко. Да толерираш партньори, да протежираш проекти /какъвто е политическия проект ГЕРБ/, за тези неща идва момент, в който плащаш. Всички, които смятат да творят безобразия в държавите си, ще имат съдба, която е назавидна. Щом са на власт, нещата им изглеждат по един начин, защото не знаят какво е да отговаряш за делата си, но после идва време, когато всичко трябва да бъде платено.

-    Помнят се думите Ви от преди месеци, че: "помощта за България ще дойде отвън“. Тръгна ли вече и коя е началната й гара, след като се разбра, че нито можем, нито искаме нещо да променим сами?

-    Тя, „помощта“, ще дойде като отграничаване на света от нас, защото ние ще го повлечем със себе си в пропастта. И в момента всички велики сили /макар да не е видимо/ са се противопоставили на онази проказа, която цари тук. Това съм имала предвид - че българинът, който живее разделно от съдбините си, ще бъде наказан точно с това унижение, че за собственото си битие трябва да разчита на други да го спасяват. Незавидни за един народ перспективи, но нека да гледат сънародниците, че когато няма борба, няма съпротива, няма никаква чувствителност към престъпления, които се извършват, идва момент, в който тероризмът замества нашата пасивност. Засега премиерът нарича този тероризъм „вълшебен“, но има и други форми на тероризъм, които Борисов знае какво са, макар, че до последно ще се прави че не ги забелязва.

-    Името на ваксината срещу политическа чума?

-    Българският народ, дори и да го чумата удари, във всичките и проявления, той няма да го разбере. И това е жалкото за него. Защото, когато свободата не е ценност, справедливостта е фикция, която никой не разбира. А справедливостта е по-високо дори от свободата.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.